Kultur

Til kilden av god jazz

Nye plater med The Source er ingen hverdagslig sak, men deres nye album er verdt ventetida.

The Source

… But Swinging Doesn’t Bend Them Down

Odin

The Source har tatt plass blant de store veteranene i norsk jazz. Trygve Seim (saksofon), Øyvind Brække (trombone) og Per Oddvar Johansen (trommer) har spilt sammen siden 1993. Bassisten Mats Eilertsen er nykommeren i bandet, etter «bare» 17 år i rekkene.

The Source platedebuterte med «Olemanns Kornett» i 1994, en tittel som antydet en viss påvirkning fra Ornette Coleman. Gruppa hadde nok også hørt på andre som tok seg friheter med gamle tradisjoner. Vi husker dem også fra den såkalte «MotorSourceMassakren» på Kongsberg Jazzfestival i 1995, der de sprengte grenser for både sjangere og lydstyrke. The Source er siden blitt mest kjent for sine løsslupne, gjestespekkede julekonserter på Cosmopolite.

« … But Swinging Doesn’t Bend Them Down» er det første «vanlige» albumet deres på 15 år. Tittelen er hentet ut fra et dikt av Robert Frost, med mange tolkingsmuligheter rundt det å klatre i trær. Gruppa gjør unna den mest intense utblåsingen på et halvt minutt i åpningssporet «Rusletur» – som mer høres ut som en hektisk innspurt. Deretter går de over i noe som fortoner seg som en lang times velvære. Overraskende lavmælt i forhold til det vi ellers forbinder med The Source.

Det er best å ta seg god tid med albumet, synke inn i stemningen, og høre ordentlig etter. Gruppa briljerer med sakte, og for med meste stillferdig samspill, fullt av fine detaljer og finurligheter. De har også fin dynamikk i uttrykket sitt, de gir hverandre god plass, med eksemplarisk frisk luft i lydbildet. Det er en nytelse å synke ned i låter som «Limbo», «Spring Psalm», «Raag Löyly», «Theme For Alvar Wirkola» og den avsluttende «Dawn». Men det er helheten som gjør seg aller best.

I fjor satte pandemien en stopper for Oslo Jazzfestivals planlagte åpningskonsert med det storslåtte «The Source Of Oslo». Det ble heller ikke noe av dette på årets reduserte festival. Vi må nesten forlange at showet går av stabelen neste år. I mellomtiden spiller The Source på Nasjonal Jazzscene i Oslo 11. november. Julekonsertene på Cosmopolite er 17. og 18. desember.

The Source: "... But Swinging Doesn´t Bend Them Down "Nyeste fra Dagsavisen.no: