Kultur

En kveld i jazzoperaen

Håkon Kornstad Trio fortsetter å forføre med et unikt musikalsk brygg.

Håkon Kornstad Trio

For You Alone

Jazzland


Saksofonist og operasanger Håkon Kornstad har for lengst vist at jazz og opera lar seg forene på utsøkt vis. «For You Alone» er andre album fra en trio som først dyrket møtet mellom de to sjangrene på albumet «Im Treibhaus» fra 2018, et «økosystem av jazz og klassisk», som han selv har kalt det. Det er bare å takke for at Kornstad ikke la saksofonen på hylla da han utdannet seg til operasanger etter å ha sett en oppsetning av Pietro Mascagnis «Cavaliera Rusticana» i 2009. For dette er ikke bare et unikt musikalsk prosjekt, møtet mellom to sjangre og to tenorer er høyst vellykket.

Albumet består av et knippe låter som strekker seg fra 1992 til 1945, skrevet av komponister som Richard Strauss, Gustav Mahler, norske Pauline Hall og britiske Henry Geehl, som står bak tittelsporet. Kornstad fortalte nylig i et intervju her i avisa om hvordan han kjøpte mange av notene som ble solgt da det gamle hovedbiblioteket til Deichman lukket dørene, og det er av disse notene trioen – som i tillegg til Kornstad består av Mats Eilertsen (bass) og Frode Haltli (akkordion) – brukte til å sette sammen albumet.

Kornstad vender tilbake til Mascagnis sjalusidrama fra Sicilia, på albumets mest jazza låt, «O Lola». Det gyves løs på musikken med en befriende åpenhet og lekenhet, som gjør at det aldri låter påtatt, Mascagnis perle av en melodi låter snarere som om den skulle være skrevet for Kornstads tenor over den duvende grooven fra Eilertsen og Haltli.

Den åpne tilnærmingen til musikken, kombinert med en åpenbar kjærlighet til begge sjangre, er gjennomgående for hele albumet, det viser noe av styrken til trioen. Det er tydelig også på instrumentalnumrene, som Pauline Halls «Fangenes Aftensang», med et mørke som preger dette albumet i større grad enn «Im Treibhaus».

Det er fascinerende, gripende og vakkert fra en trio som har vist at de kan forføre med denne operajazzen også live. Trioen står ikke på programmet til Oslo Jazzfestival, men i påvente av neste triokonsert er det mulig å få med seg Håkon Kornstad i friluft, under en solokonsert i Schrøderbakken i Oslo lørdag formiddag.

Hold deg oppdatert. Få daglige nyhetsbrev her.

Håkon Kornstad Trio: For You AloneNyeste fra Dagsavisen.no: