Kultur

Veps, 17-åringer med stor platedebut

Fornyelsen av norsk rock fortsetter med Veps. Et band som tar et godt første stikk med sin debut-EP.

5

Veps

«Open The Door»

Kanine


Gruppa som kaller seg Veps kommer fra Nordstrand i Oslo. Bandnavnet kom flyvende inn av vinduet i øvingslokalet deres under en luftepause. Veps består av Laura Dodson (sang og gitar), Helena Mariero Olasveengen (tangenter), June Karine Køhncke Urholt (bass) og Maja Berge (trommer), alle i 17-18-årsalderen. Det er seks sanger på denne mini-LP-en. Alle er strålende eksempler på ung, entusiastisk pop.

Et nytt godt gitarband kommer ikke til oss hver dag, selv om verden er full av dem som forsøker seg. Det kommer aldri til å gå an å analysere hva som gjør at noen stikker (unnskyld) seg ut. Alle vil skrive gode sanger, og spille dem med en entusiasme som legges merke til. Veps er et band som har klart å vekke oppsikt før de ga ut sin første singel for under to måneder siden.

Det er en umiddelbar glede å høre disse sangene. Med noe som høres ut som instinktiv popteft, vilje til å fortelle historier med sangene, som er fulle av ung eksistensialisme. Og noen interessante vendinger: “Today she’s not the happy girl she used to/She always does the things she is abused to”, som de synger i åpningslåten “Girl On TV”. “Ecstasy” høres ut som en oppriktig, uimotståelig fengende advarsel mot rusmisbruk.

Spillet deres har et stykke igjen til teknisk perfeksjon, men er desto mer entusiastisk og livlig. Dette er bare med på å forsterke frihetsfølelsen i uttrykket. Jeg kunne riktignok ønske at de hadde noen låter som gikk litt fortere, men de har god tid til å lage noen sånne også før tenårene er over.


Det slutter aldri å forundre hvordan ungdomsårene kan føre med seg popmusikk så full av inspirasjon og gode melodier. Dette er «teenage kicks»-erfaringen en gang til. For å lage store låter i ung alder er ingen sensasjon. Siden vi nå skriver om Paul Weller et sted i nærheten av dette vil de fleste synes at sangene han skrev for The Jam som 18-åring er sprekere enn de han har laget senere. Sangene i MGP Jr er alltid bedre enn de i Melodi Grand Prix for voksne. Uten sammenligning med Veps for øvrig, må jeg nesten legge til da.

Jentene i Veps har produsert dette albumet selv, med en ren og ujålete lyd, og miksehjelp av Mattias Tellez. Hvis de kommer til å bli sammenlignet med Girl In Red er det kun på grunn av instrumentering, kjønn og pågangsmot. De ligner ikke nevneverdig i seg selv.

Veps er et sånt band som har klart å komme seg et godt stykke videre før så mange har fått høre dem. De har platekontrakt med plateselskapet Kanine i New York, og har allerede vært gjennom det britiske bransjetreffet The Great Escape, i digital utgave live fra trikkestallen på Kjelsås. De er klare for den første høstutgaven av Bylarm – da forhåpentligvis fysisk til stede, og allerede en god kandidat til å være blant dem som alle se.


Veps: Open The Door


Mer fra Dagsavisen