Kultur

Nostalgisk aksjehandel irriterer børsen

Dataspillbutikker. Kinoer. Nittitallsmobiler. Nettforumet Reddits brukere kjøper aksjer i sine favoritter fra ungdommen. Det irriterer børsen.

Dataspillbutikker, gammeldagse mobiler og andre nittitallsfavoritter har alle fått et løft på børsen de siste par ukene, som følge av en kampanje på nettforumet Reddit. Denne GameStop-butikken ligger på Manhattan i New York City. Foto: Michael M. Santiago/Getty Images/AFP/NTB

Plutselig steg butikkjeden GameStops aksjer kraftig i verdi. For proffene var det mildt sagt uventet. Det som hadde skjedd, var at vanlige folk, inspirert av nettforumet Reddit, hadde kjøpt masse aksjer, og på den måten rystet de proffe aksjemeglerne i det økonomiske maktsenteret Wall Street.

Hendelsene demonstrerer flere poenger. Faktisk mange av de samme poengene som angrepet på det amerikanske politiske maktsenteret Capitol 6. januar viste:

1) Nettforum påvirker verden utenfor nettet. Reddit fikk folk til å kjøpe aksjer, det høyrevridde konspirasjonsteori-forumet QAnon fikk folk til å angripe Capitol. 
2) Nostalgi er en sterk kraft, enten det er en Nintento 64 eller et myteomspunnet hvitt Amerika folk drømmer om. 
3) Det er kraft i å trekke i flokk. Kall det gjerne koronadugnad på forumvis.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Det hele kan lett framstilles som bibelfortellingen om lille, smarte David mot store, stygge Goliat. «David» er en hel horde småsparere, inkludert flere tusen norske, på nettforumet Reddit. «Goliat» er aksjemeglerne og fondsforvalterne på den internasjonale børsen generelt, og på ikoniske amerikanske Wall Street spesielt.

GameStop er en kjede fysiske butikker. Flest i USA, men de fins også i Europa, inkludert Norge inntil alle butikkene her ble vedtatt nedlagt i november 2019. Kjeden selger dataspill, spillkonsoller, og ymse mer og mindre nerdete spillrelaterte dingser.
Ingenting som ikke kan kjøpes på nett, med andre ord, noe som selvsagt forklarer at GameStop ikke akkurat har vært en butikkjede i voldsom vekst og framgang de siste par åra. Koronanedstengninger av sentrum i amerikanske byer har heller ikkje hjulpet. Kjeden sliter.

Men GameStop er fremdeles en kjede forbundet med store mengder nostalgi for mange forumsbrukere, særlig menn, som nå er i tretti-førti-femti-åra. GameStop-navnet har kun vært i bruk siden 2004, men forløperne strekker seg enda tjue år bakover, helt tilbake til da spill ble lagret på kassetter, og drømmemaskinene het Atari 2600 og Sega Genesis.

Så da noen av aksjeamatørene på nettforumet Reddit fikk nyss i at de glatte fondsforvalterne på Wall Street veddet på at GameStop-aksjene lå an til å stupe, noe fondsforvalterne kunne tjene store penger på kjapt, bestemte Redditerne seg for å reagere.

Selvsagt ikke alle. Reddit er egentlig er en slags paraply over en lang rekke temmelig ulike forum, med 430 millioner brukere i måneden. Det er nerdenes gral, et sted man går for svar på alt fra datagreier som koding og spillhacks, til mer allmenne – ofte svært morsomme – diskusjoner om popkultur, nyheter, teknologi, egentlig alt mulig. Alle kan starte diskusjoner og svare, men kun spesielt informative og morsomme kommentarer stemmes opp, mens røkla ofte skvises kjapt nedover i trådene. 

De som reagerte, var noen av de mest toneangivende deltakerne på aksjediskusjonsdelen av forumet, kalt «r/WallStreetBets». De forklarte hva fondsforvalterne hadde tenkt å gjøre med GameStop, og foreslo for medlemmene å kjøpe aksjer der for å hindre forvalternes sedvanlige bli-rik-kjapt-manøver. Noe redditerne gjorde, i hopetall, slik at aksjene i spillebutikkselskapet slett ikke falt, men økte, i verdi. 

Andre favoritter fra 1990- og tidlig 2000-tall har fått samme løftet på børs de siste par ukene, som følge av Reddit-medlemmers aksjeoppkjøp, inspirert fra samme Reddit-forum. Ett eksempel er AMC Entertainment, verdens største kinokjede – de eier blant annet Odeon, som fins i Norge. To andre er finske Nokia, som i sin tid laget verdens mest populære mobiltelefoner; samt BlackBerry, som var det smarteste som fantes før iPhone.

Les også: Jobber med «storslagen og voldsom» spenningsfilm om koronakrisen (+)

Fysiske butikkjeder som interiørbutikkene Bed Bath & Beyond var også store på nittitallet, amerikanske kjøpesentres absolutte gullalder. I møtet med gigantiske nettbutikker som Amazon, strømmetjenester som Netflix, og nyere teknologi som Apple, har nittitallsheltene slitt. Takket være Reddit-spekulantene har de fått et midlertidig løft.

Så stort løft, faktisk, at fondsforvalterne på Wall Street gikk på en skikkelig økonomisk smell. De ble ikke blide. 

Torsdag fikk børsens lobbyister den enkelt tilgjengelige og derfor populære aksjekjøp-appen Robinhood til å blokkere vanlige folks kjøp av GameStop, AMC og andre aksjer fra Reddit-kampanjen. Samtidig fikk profesjonelle fondsforvaltere og børsmeglere holde på som før.

Det har fått amerikanske politikere fra hele spekteret, fra venstresidas Alexandria Ocasio-Cortez til høyresidas Ted Cruz, til å reagere. Børseksperter tilknyttet firmaene der de proffe aksjemeglerne jobber, klager over at redditere og andre amatører gjør aksjemarkedet ustabilt.

Også talspersoner for Børsen her hjemme har klagd over det samme. Til det svarer amatørene – alias David i bibelfortellingen – at de følger samme regler som proffene – alias Goliat. Det må vel være lov, også når Goliat taper?

Ja. Det bør være lov, mener politikerne. Like regler i rettferdig spill. 

Men spillet er ikke rettferdig. Selv om David vinner en kamp her og der, er det dessverre oftest Goliat som vinner selve krigen. Småsparere som kjøpte GameStop-aksjer idet disse var i ferd med å bli dyre, i håp om å selge igjen med fortjeneste, vil nok tape pengene sine. I en verden av netthandel og strømmetjenester, er og blir fysiske spillbutikker som GameStop dinosaurer, på nedadgående kurs.

De rike vinner til slutt. Som vanlig.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.