Kultur

Spiller amerikansk president i norsk storserie

Han spiller amerikansk president som kjemper mot Hitler og for gjenvalg i den norske storserien «Atlantic Crossing». – I kronprinsesse Märtha fant Roosevelt en alliert i kampen mot nazismen, mener Kyle MacLachlan

Bilde 1 av 7

– Roosevelt var en gigant blant våre presidenter, i motsetning til dagens president, sier stjerneskuespiller Kyle MacLachlan til Dagsavisen.

Han har rollen som Franklin D. Roosevelt i den nye norske storserien «Atlantic Crossing», som handler om kronprinsesse Märtha, hennes krigsår i amerikansk eksil, og forholdet mellom kronprinsessen og  den amerikanske presidenten under andre verdenskrig.

Hovedrollen som kronprinsesse Märtha har Sofia Helin, bl.a. kjent fra «Broen». Serien har premiere på NRK søndag.

Kronprinsesse Märtha (Sofia Helin) og president Franklin D. Roosevelt (Kyle MacLachlan).

Fra «Atlantic Crossing». Foto: NRK

– Jeg var ikke kjent med historien om Märtha og den norske kongefamilien i eksil. Den interesserte meg, og jeg likte at serien tar utgangspunkt i en kvinnes reise, sier MacLachlan til Dagsavisen.

«Atlantic Crossing» er på åtte episoder, og NRK legger ut en episode i uka fram til avslutningen 13. desember. Serien er produsert av norske Cinenord for NRK, med flere internasjonale co-produsenter, og er solgt til 30 land. I USA skal den vises på kanalen PBS Masterpiece neste år.

###

Kyle MacLachlan i «Twin Peaks» (1991). Foto: Fox Entertainment

Se noe på TV?: De beste seriene på Netflix

Kyle MacLachlan har bak seg en over 30-årig karriere i Hollywood. Gjennom hele sin karriere, siden debuten i «Dune» i 1984, har Kyle MacLachlan jobbet tett med legendariske David Lynch, og vært en viktig del av regissørens ensemble. MacLachlan er blitt udødelig gjennom sin rolle som «special agent Dale Cooper, FBI» i David Lynchs banebrytende TV-serie «Twin Peaks» fra 1991.

Han fikk gjenta rollen i 2017 da Lynch noe uventet vendte tilbake til «Twin Peaks»-universet i en ambisiøs og kritikerrost andre sesong, 25 år etter den første.

Kyle MacLachlan, i Zoom-intervju med Dagsavisen

Kyle MacLachlan i Zoom-intervju med Dagsavisen. Foto: Skjermdump

Til Dagsavisen forteller MacLachlan at han tok rollen i «Atlantic Crossing» blant annet fordi han ble imponert over  seriens norske regissør og forfatter Alexander Eik.

– Det som avgjorde det for meg var samtalene jeg hadde med Alex. Jeg likte innfallsvinkelen hans til historien, grundigheten hans og det velskrevne manuset. Det viser hvordan folk som tar historiske avgjørelser og har stor makt, samtidig er usikre og har menneskelige svakheter, sier MacLachlan.

Hva som utspilte seg mellom kronprinsesse Märtha og presidenten har vært grunnlag for mye historisk spekulasjon. Serien går langt i å antyde noe romantisk, og Kyle MacLachlan spiller rollen med energi og glimt i øyet.

F.v.: Kronprins Olav (Tobias Santelmann), kronprinsesse Märtha (Siofia Helin) og president Franklin D. Roosevelt.

– Roosevelt hadde et sterkt vennskapsforhold til Märtha, det var definitivt en følelsesmessig tiltrekning mellom dem. Utviklet det seg til noe fysisk? Det vet jeg ikke, og det gir vi heller ikke noe svar på i serien. Vi antyder at det kan ha vært noe fysisk. Men vi går ikke over streken. Vi prøver å fortelle historien med respekt for de kongelige, sier Kyle MacLachlan.

Les også: NRK-storsatsing med nett-premiere

– President Roosevelt var en notorisk flørt, han likte selskap, han likte å invitere folk til Det hvite hus, og de bare ble der. Det var det reneste hotellet, med store middager og lange samtaler over whisky og sigarer. Kanskje det hjalp Roosevelt til å glemme sine fysiske handikap, sier MacLachlan, om den amerikanske presidenten som satt i rullestol.

Flyktninger

Da Hitlers nazi-styrker okkuperte Norge, flyktet kong Haakon og kong Olav til Storbritannia, mens Märtha og parets tre barn dro først til Sverige, og deretter til USA, på invitasjon fra president Roosevelt, som lot familien bo i Det hvite hus. Hva var grunnen til at den amerikanske presidenten hadde slik omsorg for den norske kongefamilien?

– Det lå i Roosevelts natur å bry seg. Og han skjønte at det var viktig å være oppmerksom på hva som skjedde med Norge ved utbruddet av andre verdenskrig.

– Og Roosevelt kjempet lenge i motbakke hjemme. Få ville at USA skulle gå med i krigen. Landet var fortsatt dypt preget av smerten fra første verdenskrig. Det var en sterk følelse av isolasjonisme – «Amerika først», som vi hinter om i serien.

– Men Roosevelt skjønte at USA måtte gå med i krigen for å stoppe Hitler og nazismen. Og i Märtha fant han en likesinnet, en som også så trusselen fra Hitler, og som manet ham til handling.

Märtha, barna og staben på besøk  i Det hvite hus.
Foran f.v. kronprinsbarna Ragnhild (Leonora Eik), Harald, Astrid (Amathea Eik). Bak f.v.: Märtha (Sofia Helin), Franklin D. Roosevelt (Kyle MacLachlan), Jones (Roy McCrerey), Ragni Østgaard (Anneke von der Lippe), Signe (Marianne Sand)

Fra «Atlantic Crossing». Foto: NRK

Den norske kongefamilien kom til USA som krigsflyktninger. I serien er det også spørsmål om USA skal ta imot jødiske flyktninger fra Europa. Parallellene til dagens verdenssituasjon er åpenbare:

– I dag er det rart å forestille seg en kongefamilie i en slik situasjon. I det ene øyeblikket er kongefamilien ute og morer seg som de pleier, i det neste øyeblikket har krigen kommet til bakgården deres. Det er en slående del av historien som fortelles i «Atlantic Crossing», hvor fort verden kan snus på hodet. Det er en påminnelse om hvor lett alt kan gå tapt. Det må man være bevisst på, og ikke bli selvtilfredse, mener MacLachlan.

I serien møter vi president Roosevelt i krigsåret 1940 der han kjemper for å bli gjenvalgt som president (spoiler: han vant). Ved en historisk tilfeldighet får «Atlantic Crossing» norsk tv-premiere mens president Donald Trump kjemper for å bli gjenvalgt.

– Jeg kommer ikke til å stemme på Trump, sier MacLachlan.

– Det føles som om USA er klar for forandring nå. Pendelen har svingt for langt bort fra Obama-årene, nå trenger vi en bevegelse tilbake. Men uansett om Trump blir gjenvalgt eller ikke, er det et stort engasjement rundt dette valget, større enn det pleier være. Det er et lyspunkt, sier MacLachlan, som forteller Dagsavisen at han jevnlig er i kontakt med David Lynch.

Damn good coffee

I 2017 jobbet de igjen sammen, da MacLachlan fikk gjøre sin mest ikoniske rolle på ny: Dale Cooper i «Twin Peaks», en ambisiøs 18-episoders serie som ble utropt til et høydepunkt i 2010-tallets tv-drama.

David Lynch og Kyle MacLachlan i 2017 ved «Twin Peaks»-comebackserien. Foto: Chris Pizzello/AP/NTB

Kyle MacLachlan og David Lynch ved lanseringen av «Twin Peaks: The Return» i 2017. Foto:NTB

– Det var en fornøyelse. Ikke bare å spille Dale Cooper, men å jobbe med David Lynch igjen, som jeg ikke hadde gjort på fem år. Det var emosjonelt og uventet nostalgisk for meg da Cooper kom ut av komaet sitt – eller skal vi si tåka - og kom tilbake til Twin Peaks.

«Damn good coffee» er Dale Coopers og Kyle MacLachlans mest berømte replikk, og en av de mest kjente i TV-historien. MacLachlan forteller at han drikker kaffe med David Lynch jevnlig, men nå for tiden mest på Zoom, hvor intervjuet med Dagsavisen foregår.

– Når jeg snakket med David sist? Sist uke! Vi bor nærme hverandre her i Los Angeles. Vi tar ofte en prat på Zoom, David, og jeg, Laura Dern pleier også å være med. Vi er gode venner, vi tar en kopp kaffe og prater om løst og fast og verdensbegivenheter, sier MacLachlan og hever kaffekoppen til hilsen.

– Men om det blir noe mere «Twin Peaks», det er ikke godt å si. Jeg har ikke hørt noe, så jeg har mine tvil.

Les også: En TV-høst full av stjerner (+)

Nyeste fra Dagsavisen.no: