Kultur

Opposisjonen om kulturbudsjettet: – Ikke bra nok, Raja

«Puslete budsjett». «Svekker Kulturfondet». Opposisjonen i Stortinget er ikke imponert over kulturminister Abid Rajas første kulturbudsjett.

Til sammen er budsjettet for kultur, frivillighet og idrett for 2021 på 23, 6 milliarder kroner, noe som er en økning på 3, 7 milliarder fra saldert budsjett 2020. Kulturminister Abid Raja (V) sa seg godt fornøyd med dette da han la fram sitt budsjett onsdag ettermiddag. Men opposisjonen i Stortinget er kritisk til sider av kulturbudsjettet:

–  Abid Raja leverer en sjokkerende svekkelse av Norsk kulturfond midt i kulturlivets mest alvorlige krise siden andre verdenskrig, skriver SVs kulturpolitiske talsperson Freddy Andrè Øvstegård i en e-post til Dagsavisen.

–  Når vi skreller vekk pengene til de allerede innførte eller varsla kriseordningene, som i tillegg treffer for dårlig, er dette et svært puslete kulturbudsjett. Jeg hadde forventet et kraftfullt kulturbudsjett nå, som tok grep, sier Aps kulturpolitiske talsperson, Anette Trettebergstuen.

–  De minste lokalavisene faller utenfor krisepakka til mediene. Jeg hadde  store forventninger til at regjeringen sørget for å kompensere med flere titalls millioner i budsjettet, sier på sin side Sps kulturpolitiske talsperson Åslaug Sem-Jacobsen.

–  Sjokkerende

Øvstegård sier at ett av de alvorligste ankepunktene mot kulturbudsjettet for 2021 er at han mener Norsk kulturfond sitter igjen med et realkutt etter pris- og lønnsvekst, noe som kan bety mindre midler til store deler av kulturlivet.

–  Med dette budsjettet kan vi for eksempel bare glemme å endelig få utvida innkjøpsordningen for saksprosa som har vært etterlyst i mange år, skriver Øvstegård.

–  Abid Raja leverer et budsjett midt i en krisetid som gir realnedgang for Kulturfondet og som svekker armlengdes avstand, det er ganske sjokkerende. 178 millioner flyttes ut av Kulturfondet og over i direktoratet, skriver Øvstegård, som også reagerer på at ikke regjeringen foreslår kompensasjon for selvstendig næringsdrivende i 2021.

–  Da vil selvstendige og frilansere i kulturfeltet stå på bar bakke uten sikkerhetsnett hvis ikke pandemien på magisk vis er over. De foreslår heller ingen midler til kompensasjon for kulturlivet, alt er over i stimuleringsmidler, sier han.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

– En bombe

Aps Anette Trettebergstuen mener kulturministeren kommer med en «bombe» i kulturbudsjettet for alle de i Kultur-Norge som er finansiert av spleiselag mellom stat og fylke:

–  Regjeringa løper fra forpliktelsen sin til å finansiere disse, og dytter mer av ansvaret over på fylkene, skriver Trettebergstuen i en tekstmelding til Dagsavisen.

– Dette vil skape uforutsigbarhet og usikkerhet for et kulturliv som allerede er i krise. Ikke bra nok, Raja!

Savner verktøykasse

Sps Åslaug Sem-Jacobsen er mest opptatt av at kulturministeren ikke er nok på hugget overfor mediebransjen, som også har opplevd store tap i en tid med koronakrise.

–  Jeg savner omtale av, og da en bekreftelse på, at regjeringen er i gang med arbeidet med en verktøykasse med tiltak for mediebransjen, som vedtatt av Stortinget i mediemeldinga, skriver hun til Dagsavisen.

–  En slik verktøykasse har etter min mening blitt svært aktualisert etter korona, mener hun.

–  Hadde vi hatt den på plass innen det smalt, så ville vi visst hvilke tiltak som hadde gavnet mediene - og da demokratiet vårt.

Mer fra Dagsavisen