Støtten til selvstendige næringsdrivende og frilansere reduseres med 2,2 milliarder kroner og avsluttes som planlagt 1. november.
Det kom fram da regjeringen la fram sin nye krisepakke mandag ettermiddag. Proposisjonen som legges til grunn, gikk gjennom Kongen i statsråd tidligere på dagen.
Forbundsleder Hans Ole Rian i Creo – forbundet for kunst og kultur i LO – er veldig skuffet over dette.
– Det er mot vårt klare råd – ja, hele bransjens råd, sier Hans Ole Rian til FriFagbevegelse.
Les også: Støre refser krisepakke: Glemmer unge og kommunene
Oppheves 1. november
Kompensasjonsytelsen for selvstendig næringsdrivende og frilansere er hjemlet i en midlertidig lov, som oppheves 1. november.
Det ble opprinnelig bevilget 3,6 milliarder til ordningen. På grunn av færre mottakere enn lagt tidligere til grunn, foreslås bevilgningen nå redusert med 2,2 milliarder kroner. Grunnen til at ordningen har færre mottakere enn forventet, er ifølge Hans Ole Rian at ordningen treffer litt skjevt på bransjene.
– Men den har truffet mange av våre medlemmer. Mange konserter er avlyst. Hvis flere gjør som Bergen og tillater kun 50 personer sier det seg selv at det ikke er mulig å drive med overskudd. Samme er egentlig med 200 til stede. Vi har fremdeles en krise. Og det kommer vi til å ha lenge, sier Hans Ole Rian til FriFagbevegelse.
Regjeringen har meldt at en aktivitetsstøtteordning skal komme. Men det er usikkert hvordan den blir innrettet og vil fungere. Rian er skeptisk til at man legger ned denne stønadsordningen før man vet hvordan aktivitetsstøtteordningen vil fungere.
– Det er litt merkelig, mener Rian.
Han minner om at kulturminister Abid Raja (V) har lovet at det skal finnes kompensasjonsordninger for bransjen så lenge vi har en krise. – I så tilfelle er dette et dårlig signal å gi, mener Rian.
Les også: Ber Raja om hjelp til å berge kinohøsten (+)
Hardt rammet bransje
Kulturlivet er kanskje mest berørt av alle under korona-krisen. De aller fleste aktørene er selvstendig næringsdrivende. De har ikke adgang til dagpenger.
– Hadde man kunnet vært en del av dagpengeordningen hadde det vært enklere. For den ordningen er forlenget. Derfor er det også merkelig at denne ordningen avvikles nå, mener Hans Ole Rian.
I proposisjonen henvises det til at ordningen ble utviklet og innført raskt, og har gitt utbetalinger til selvstendig næringsdrivende som sto uten inntekt.
Ordningen har likevel svakheter knyttet til kontrollmulighet og insentiver. Ordningen fungerer som et krisetiltak, men bør avsluttes når myndighetenes tiltak blir mindre inngripende, etterspørselen tar seg opp og muligheten for inntjening blir bedre, mener regjeringen.
Les også: Hedda-prisvinner - «Mange i samfunner ramler utenfor» (+)
Ap: – Raja forstår ikke
Opposisjonen på Stortinget reagerer på regjeringens manglende koronakompensasjon til kulturlivet utover 1. november.
– Abid Raja viser enda en gang at han ikke har forstått hvordan norsk kulturbransje fungerer, kommenterer Anette Trettebergstuen (Ap), første nestleder i Stortingets familie- og kulturkomité, til Dagsavisen.
Anette Trettebergstuen (Ap). Foto: Mimsy Møller
Hun reagerer særlig på at kravet om at arrangementer må være planlagt før 12. mars for å få kompensasjon for avlysning.
– De færreste arrangører har planlagt høsten ferdig før starten av mars. Igjen og igjen må kulturbransjen og vi som kulturpolitikere forklare statsråden at norsk kulturliv er en næringskjede som sysselsetter tusenvis av mennesker og omsetter for millioner. Det blir ingen forestillinger, konserter eller festivaler neste år hvis ikke bransjen får støtte til å komme seg gjennom epidemien. Dette kan ta knekken på hele bransjen, mener Trettebergstuen.
Kulturminister Abid Raja (V) er overrasket over kritikken fra Trettebergstuen, og oppfordrer Ap til å støtte regeringens forslag for å hjelpe arrangører og underleverandører - se under.
– Jeg håper Abid Raja snart er ferdig med å være starstruck av Tom Cruise, så han kan komme på banen og forklare kulturbransjen hvordan de skal komme seg gjennom vinteren.
Les også: Tom Cruise i Raja-video: – Elsker Norge
– Sceneriggselskaper, lys og lyd-firmaer, management, booking og andre underleverandører lever av til store arrangementer med mange tusen publikummere. De har ingen redning i sikte før pandemien er under kontroll. Det ser ut til å være lenge til, mener Trettebergstuen.
– Kulturlivet står fortsatt midt i krisa, og får ikke den nødvendige hjelpen her, mener Freddy Andre Øvstegård (SV), kulturpolitisk talsperson og representant for SV i familie- og kulturkomiteen.
– Krisehøsten for kulturlivet vil fortsette med denne pakka fra regjeringa. Det er svært skuffende. SV vil fremme forslag om kompensasjon ved lokale utbrudd, at også kulturaktører som får over 60 prosent offentlig finansiering skal få stimuleringsmidler, og fjerne kravet om at arrangementer må være planlagt før 12. mars for å få kompensasjon, forteller Øvstegård. (Fri Fagbevegelse/Dagsavisen)
Les også: Raja legger en milliard på bordet til idretten og frivilligheten
Abid Raja svarer: Ap må støtte regjeringens forslag
– Jeg er litt overrasket over kritikken fra Anette Trettebergsturen, svarer kulturminister Abid Raja (V).
– Trettebergstuen vet godt at regjeringen fram til 31. august bevilget nesten 1,3 milliarder kroner til kompensasjonsordninger for kultursektoren, nettopp fordi jeg vet at kultursektoren har vært i store vanskeligheter siden koronaepidemien slo inn over oss i mars.
– Og da vi for bare en uke siden fikk oversikt over at søknadssummen fra arrangører og underleverandører i kultursektoren ble større enn antatt, forslo vi i tilleggsproposisjonen som ble lagt fram for Stortinget mandag å omdisponere nesten 400 nye millioner kroner til ordningen.
– Hvis Arbeiderpartiet ønsker at alle arrangørene og underleverandørene som søker midler fra kompensasjonsordningen skal få den lovede kompensasjonen, støtter de regjeringens forslag, svarer Raja, via e-post.
– Samtidig foreslår regjeringen nye 900 millioner kroner til kompensasjons- og stimuleringsordninger for kultursektoren ut året. Kompensasjonsordningen videreføres ut september før den trappes gradvis ned. Nå er mitt mål å få kulturlivet i gang igjen, og derfor etablerer vi en ny stimuleringsordning fra 1. oktober. Vi ønsker at aktørene i kulturlivet så langt som mulig kan gjennomføre sin aktivitet innenfor de til enhver tid gjeldende smittevernsbegrensningene.
– Vi ønsker at teatrene spiller sine forestillinger, at det blir gjennomført konserter og annen kulturaktivitet over hele landet i så stor utstrekning som det lar seg gjøre. Jeg mener det nå er veldig viktig å smøre hele næringskjeden i kulturbransjen. Mye har ligget brakk fordi det ikke har vært økonomi til å gjennomføre på grunn av publikumsbegrensningene, og nå mener vi at tiden er inne for å bruke de statlige midlene til å stimulere til aktivitet. Både for å nå kulturpolitiske mål og for å bidra til å få kulturarbeidere tilbake på jobb, understreker Raja.
– Jeg registrerer at Freddy Andre Øvstegård ønsker å åpne kompensasjons- eller stimuleringsordingene for alle uavhengig hvor stor offentlig støtte de har fra før. Men det er de med lav eller ingen offentlig støtte som er mest sårbare i den krisen vi er i nå, og jeg mener vi må prioritere disse, kommenterer kulturministeren.