Kultur

Mobilen avslører hvem du er

Alle har noe å skjule. Mye av det ligger på mobilen. Det oppdager de sju vennene kjapt da de bestemmer seg for å gi hverandre fritt innsyn.

– Mobilen er blitt vår ferdsskriver og dagbok. Den er veldig privat. Som et brev. Man åpner ikke andres brev, det bare gjør man ikke. Samme regel gjelder andres mobiler, sier skuespiller Rudy Claes til Dagsavisen.

Hun er en av personene bak Det norske mikroteater, som setter opp teaterstykker i private hjem, med publikum tett innpå skuespillerne.

Vennemiddag

Onsdag 4. mars har Mikroteatret premiere på «Perfekte fremmede» i en leilighet på Grünerløkka i Oslo.

– Sju venner skal ha en hyggelig middag, sier Rudy Claes.

– Men det skjer ikke, sier medskuespiller Espen Sandvik.

– Nei. For på ett tidspunkt begynner de å snakke om at de som er så gode venner ikke har hemmeligheter for hverandre. Ok, sier vertinna, om det stemmer, så leker vi en lek hvor vi legger alle mobilene på bordet, og så deler vi alt som kommer inn på dem i løpet av middagen, med alle, sier Claes.

Les også: Laveste salg av mobiltelefoner siden 2003

Utroskap

Det er en akkurat like dårlig idé som det høres ut som. Telefonene har så vidt rukket å bli lagt på bordet før det renner inn med kompromitterende meldinger, samtaler og varsler, som altså må deles med hele bordet.

– Stykket er basert på en italiensk film, så jeg tipper folk har noen på si’?

– Haha, dét har folk i Norge også! Så ja, utroskap er noe av det som kommer fram. Men langt fra alle hemmelighetene handler om sånt. Det som gjør «Perfekte fremmede» så universell, er at den viser fram hemmeligheter som er gjenkjennelige for alle, sier Rudy Claes.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Personlig og privat

For når det for eksempel fins en app som følger vekta, en annen som følger hvor mye du trener, og en tredje som følger menssyklus, da vet til slutt mobilen mye om helsa di.

Eller om økonomien. Familiesituasjonen. Musikk-, film- og TV-smak. Vennskap og uvennskap. Hvilke emneknagger følger du i skjul på Instagram, og hvem stalker du på Facebook? Og hvordan omtaler egentlig du og kompisen din en tredje kompis i chatten han ikke er del av?

Telefonen vet, også ting som kanskje er mindre sexy, men egentlig like avslørende, som utroskap, forklarer de to skuespillerne.

– Alt som kommer fram blant de sju vennene er ikke ulovlig. Men det er mye av det som er veldig personlig, sier Espen Sandvik.

– Ja. Private ting man normalt ikke deler, i hvert fall ikke med mange, sier Rudy Claes.

Saken fortsetter under bildet.

Vanessa Borgli, Rudy Claes, Marte Sæteren, Kai Kenneth Hanson, Espen Sandvik, Jesper Malm og Jonathan Espolin Johnson spiller de sju vennene i «Perfekte fremmede». Peder Hamdal Næss har regi og har oversatt stykket. Foto: Mikroteatret

Vanessa Borgli, Rudy Claes, Marte Sæteren, Kai Kenneth Hanson, Espen Sandvik, Jesper Malm og Jonathan Espolin Johnson spiller de sju vennene i «Perfekte fremmede». Peder Hamdal Næss har regi og har oversatt stykket. Foto: Mikroteatret

Tidstyv

Skuespillerne reflekterer også rundt andre problematiske ting med mobilbruk.

– Personvernet. Alle sporene vi legger igjen hele tida. Lagring i skyer vi bare stoler på uten å vite hvem som har tilgang, sier Sandvik.

– Mobilen er en tidstyv uten like. Den fjerner oss fra hverandre. Den belgiske parterapeuten Esther Perel sier at om det siste du gjør før du sovner, og det første du gjør når du våkner, er å kjæle med mobilen, så er parforholdet ille ute. Jeg tror hun har et viktig poeng. Vi mister fokus. Tror vi skal multitaske, men hjernen funker ikke sånn. I stedet blir vi mindre årvåkne og til stede, sier Claes.

Les også: Norske mobilkunder betaler mest, men får minst data

Sju hovedroller

Mikroteaterformen skal være en motvekt.

– Folk sitter så tett på at de suges inn i problematikken. Ingen sitter på bakerste rad og taster på mobilen, sier Rudy Claes.

I «Perfekte fremmede» spiller de to et ektepar i et forhold som ikke fungerer helt optimalt.

– Karakterene våre har en stor hemmelighet som vi har båret sammen, veldig lenge, og som nok gjør at vi har fått litt distanse til hverandre. I middagsselskapet fører en liten ting til en annen, og så eskalerer det hele. Plutselig velter alt fram, forklarer Espen Sandvik.

– En fin ting med «Perfekte fremmede», er at ingen har hovedroller. De sju rollene er likestilte. Og så er det et veldig morsomt stykke, spekket med humor, sier Claes.

Les også: Dette er det beste du kan se på teater akkurat nå (Dagsavisen+)

Guinness rekordbok

Det var hun som foreslo at Mikroteatret skulle sette opp stykket, etter at hun så den italienske filmen det er basert på.

– Selv om den kom så sent som i 2016, er «Perfekte fremmede» allerede i Guinness rekordbok som den filmen som er laget om igjen flest ganger i andre land. Dette blir nordisk urpremiere på teaterversjonen, sier hun.

Teaterpublikummet vet ikke mer enn at forestillingen blir i en leilighet på Grünerløkka. Først to dager før forestillingen får de vite adressen.

– Alt som skjer av handling, gjør vi på ekte. Lager mat på kjøkkenet, spiser den rundt spisebordet, ordner og styrer. Pastavannet skal koke til rett tid i handlingen, og vi må treffe med når mobilene skal ringe og plinge. Men vi bruker ingen spesielle effekter, ingen lyskastere eller noe sånt. Det oppleves som en vanlig middag hjemme hos noen, sier Sandvik.

– Det er ikke interaktivt. Mange er redde for det, at de skal måtte bli med og spille. De kan trygt komme, for det slipper de, sier Claes.

Mer fra Dagsavisen