Kultur

Dette papiret er laget av stein, men kan brettes og brukes som vanlig papir

Ikke et eneste tre mistet livet for å lage disse arkene, som visstnok sparer både trær, vann og klimagassutslipp.

Vanlig papir lages av tremasse som kvernes opp og blandes med vann og ulik kjemikalier, før tremassen presses, tørkes og rulles til papirark.

– Den tradisjonelle metoden er arbeidskrevende, og bidrar til klimagassutslipp og avskoging, sier australske Kevin Garcia til CNN.

Sammen med Jon Tse driver han Karst Stone Paper, et selskap som lager papir av steinstøv fra byggeplasser og avfallsplasser for industrien.

– Vi samler opp overskuddskalkstein der den er kastet, vasker den og maler den til fint pulver, sier Garcia videre.

Steinstøvet blandes med HDPE-resin, en form for kunstig harpiks. Ifølge grunderne kan steinpapiret resirkuleres, eller det kan komposteres uten å etterlate seg farlige stoffer i jorda. Dersom det utsettes for sollys vil det over tid løse seg opp og kun etterlate kalsiumkarbonat, et ufarlig stoff som blant annet eggeskall og kalsiumtilskudd er laget av.

– Papiret kan være tynt nok for notisbøker og tjukt som papp, sier Garcia til CNN.

Artikkelen fortsetter under Karst Stone Papers pene pressebilder av en av notisbøkene sine.

Pressefoto av en av Karst Stone Papers notatbøker

Ifølge ham er klimaavtrykket ved steinpapirproduksjon rundt 67 prosent lavere enn ved tradisjonell papirproduksjon av tremasse. Trepapiret skal være vannmotstandig, vanskelig å rive opp, og mulig å resirkulere.

«Kan jeg bruke papiret under vann», lyder ett av de ofte stilte spørsmålene på Karsts nettsider. «Det avhenger av pennen, ikke papiret. Finner du en penn som skriver under vann, si ifra!» lyder svaret.

Selskapet lover for øvrig at man til vanlig bruk på land vil kunne skrive med blyant eller kulepenn, men at det er vanskeligere med tusj og fyllepenn. Steinpapiret er lett å brette og klippe med saks, men strekker seg før det rives.

Og, lover gründerne – de har så langt ikke fått papirkutt av det.

Mer fra Dagsavisen