Kultur

– Det føles som et comeback

Charlotte Dos Santos er tilbake med ny musikk. Men hvor ble hun egentlig av, etter å ha blitt kritikernes yndling da hun debuterte i 2017?

Fredag kom hun med ny singel, «Harvest Time», med tilhørende musikkvideo.

– To år er lenge i disse flyktige tider, spør NTB det norsk-brasilianske talentet, som ble Spellemann-nominert som beste nykommer i kjølvannet av debututgivelsen «Cleo».

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Det føles på mange måter som et comeback. «Cleo» har tillatt meg å være utøver disse to årene, så det har blitt mye spilling – men også mye venting, sier Charlotte Dos Santos og forklarer:

– Mye av den nye musikken har blitt skrevet løpet av denne tiden. Hadde det vært opp til meg alene, hadde den nok blitt sluppet før. Men jeg har vært låst i en ganske vanskelig situasjon med det gamle plateselskapet som måt-te løses først.

Les også: Charlotte Dos Santos er sommerens musikksensasjon

Men nå har hun signert med nytt plateselskap – engelske Because Music – og føler at «alt bare går fremover».

– Jeg er så utrolig spent og glad og alle følelser på en gang!

Dali og Varo

Da Charlotte Dos Santos skrev «Harvest Time», var hun i en periode hvor surrealisme fascinerte henne – også malere som Salvador Dalí og Remedios Varo.

– Jeg har alltid vært veldig opptatt av drømmer, esoteriske emner og filosofi. Derfor har jeg lent meg mot kunst som kan ha hint av dette i seg. Jeg er billedlig når jeg skriver musikk på grunn av at jeg har synestesi. Bildene til Dali og Varo har så stort spekter i hva man kan se i kunsten deres, og kanskje har det påvirket måten jeg komponerte store lydbilder? funderer hun.

Les også: Årets nykommer

«Harvest Time» er første singel ut fra en EP ved samme navn som kommer i mars 2020. Da legger også Charlotte Dos Santos ut på sin første headlinerturné i Europa i kjølvannet av Bylarm 2020.

– Sangen og EP-en fikk navn etter en av mine favorittlåter av Pharoah Sanders. Siden denne musikken spriker ganske langt vekk fra jazzen, er dette kanskje mitt «nikk» imot retningen av den skolen og musikerne jeg har vokst opp med, sier hun.

Fugl Føniks

Hun skrev sangen etter å ha avsluttet et turbulent forhold.

– På mange måter takker jeg det forholdet fordi det ble skapt et verk jeg er utrolig stolt av, men mest av alt fordi jeg håper og tror det er noe mange andre kan kjenne seg igjen i, sier Dos Santos. Hun forteller til NTB at hun ofte bruker fugl Føniks, fabeldyret som symboliserer gjenfødelse, som referanse.

– Dette var et stadium i livet hvor jeg følte at noe i meg døde, ble gjort om til aske, og etterfulgt av en renessanse. «Harvest Time» handler om å drepe sitt eget ego; om kun å høste de egenskapene som virkelig gagner en for å kunne være fri og kanskje finne sannheten – i alle fall hva sannheten er for deg.

Charlotte Dos Santos på Kongsberg Jazzfestival 2018. Foto: Birgit Fostervold/Kongsberg Jazzfestival

I tankene hun har nedtegnet om bakgrunnen for den nye musikken, skriver hun om hvordan menneskene skifter ut cellene i kroppen; at vi «nærmest som en slange eller sommerfugl gjennomgår en metamorfose» – noe hun selv følte på kroppen i fjor.

– Det er jo ganske utrolig, hvis vi endres hvert syvende år. Vi tenker ofte at vi er det samme mennesket hele livet, men du er jo ikke den samme personen du var i går.

Gleder seg til Bylarm

Charlotte Dos Santos vokste opp i Bærum og Oslo, men bor ifølge plateselskapet «i Oslo, London, Valencia, Berlin og New York» etter å ha skolert seg i jazz og komposisjon på Berklee College of Music i Boston.

Idag beskrives musikken hennes som en helt egen miks av jazz, elektronika og R & B som leder tankene til nyskapere som Erykah Badu og FKA Twigs.

– Jeg spilte på Bylarm i 2016. Det var en av mine første headlinerkonserter, så jeg gleder meg masse til å stå på den scenen igjen med nytt materiale! sier artisten med norsk mor og brasiliansk far. Hun spilte nylig på Pitchfork Paris-festivalen, og har fått mye oppmerksomhet i utlandet, blant annet i USA. Selv sier hun til NTB:

– Jeg håper musikken min kan nå så mange mennesker over hele verden som mulig. Jeg tror at det vil resonnere hos dem som vil. (NTB)

Mer fra Dagsavisen