Charlotte Dos Santos. FOTO: MILENA ZARA

Årets nykommer

Charlotte Dos Santos er årets debutant, etter at albumet «Cleo» ble et av årets mest lovpriste album. Nå jobber hun med det som hun mener er hennes egentlige debutalbum.

Gjennombrudd kommer ofte i små steg. Charlotte Dos Santos var med på Dagsavisens utvalgte 12 av 120 før Bylarm i 2016. Der fikk hun også et «ung og lovende»-stipend fra NOPA, men så ble det så stille at vi nesten hadde glemt henne da albumet «Cleo» kom ut i juni. Plata fikk en rekke 6-ere av avisanmelderne. På slutten av året sto den som nummer 15 på den samlede Kritikertoppen, som høyest plasserte norske debutant, bare med amerikanske SZA foran seg av debutanter fra hele verden.

Også i en rekke enkeltkåringer er «Cleo» framhevet.

Vidunderlig stemme

Siden det er jeg som bestemmer her og nå, så vil jeg like godt si at «Cleo» har vært årets aller beste album, uansett land, uansett sjanger, uansett hvor lenge artistene har vært med.

«Overbygningen er klassisk jazz og soul, av og til med latinamerikansk underlag, men Charlotte Dos Santos gjør sangene sine til helt ny musikk med sin vidunderlige stemme», skrev vi før Bylarm i 2016. Da albumet omsider kom ut i sommer ble det beskrevet som «fullt av klassisk jazz og soul, men likevel ny musikk med en helt vidunderlig stemme. Så vidunderlig at den bare må høres for å bli trodd», sto det i anmeldelsen i sommer.

Stor overraskelse

– Jeg synes fortsatt at det er merkelig at «Cleo» ble så godt tatt imot. Men det jo kjempegøy. Siden jeg ikke bor i Norge har jeg vært litt distansert i forhold til dette, men så får jeg meldinger, og så blir jeg like overrasket hver gang. Det er nesten vanskelig å tro, sier Charlotte Dos Santos.

En av grunnene til overraskelsen er at hun ikke egentlig regnet «Cleo» som et ordentlig album da det kom ut. Musikken begynner nemlig å bli gammel. Den ble innspilt mellom 2013 og 2015, og er så godt som helt hjemmelaget, på soverommet, på toalettet, uten band og penger.

– Jeg tenker fortsatt at dette ikke var en ordentlig debut. Men nå er det nok blitt det. Jeg hadde dette liggende en stund, musikken var helt enkelt innspilt, og så tenkte jeg, OK, da gir jeg det ut.

Neste album

Det gode mottakelsen påvirker også arbeidet med et nytt album, som Charlotte Dos Santos foreløpig ikke vet når blir ferdig.

– Jeg har høye krav til albumet som kommer. Jeg skriver og spiller inn nye sanger nå, men må hele tiden minne meg på at jeg skriver for meg selv, og ikke ta hensyn til forventningene til å lage noe som minner om «Cleo». Men jeg merker at jeg bruker noen av de samme skalaene. Jeg har ikke kommet over året da jeg bodde i Spania, de har kanskje et lite flamenco-hint. Musikken får nok en ny tilnærming lydmessig, men det er vanskelig å sette fingeren på hvordan.

Hun kan foreløpig heller ikke si mer om eventuelle andre musikere i de nye sangene. Ofte er hun så fornøyd med innspillingen hun har gjort selv, at hun ikke trenger å legge på mer. Dette fungerte jo bra sist ...

Regnet på Øya

Den største konserten til Charlotte Dos Santos så langt var som en av de første artistene ut på Øyafestivalen i sommer. Ingen som var der kommer til å glemme regnværet, men de møtte opp i godt antall for å se en opptreden som igjen ble møtt med de helt store lovprisningene.

– Det regnet så tett at det kunne hende at ingen kom. Men været fikk vi ikke gjort noe med. Det fikk være det samme om det var 10 eller 100 der. Det var bare å gå på scenen og gjøre mitt beste. Siden det kom så mange var det sykt gøy. En konsert er en delingsprosess, der både jeg og publikum gir og tar. Jeg ble svært smigret over responsen, sier hun.

Nye konserter

Charlotte Dos Santos kommer egentlig fra Stabæk, men bodde i USA de siste årene før utgivelsen av «Cleo». Det siste halvåret har hun vært i Berlin, men er nå hjemme igjen på en juleferie. På nyåret skal hun ut på en kort turné, med et band hun har med seg fra en konsert i London i høst.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– De er jazztrente, men spiller alt fra afrocubansk til neosoul, forklarer hun.

Charlotte Dos Santos har også vært på forsida av Jazznytt i løpet av høsten. Neste år håper hun å spille på flere jazzfestivaler. Men er det jazz? Ja, og veldig mye annet fint.