Kultur

Refset Erna på bokmessen i Frankfurt

Forfatteren Erika Fatland kom med kritikk av statsminister Erna Solbergs håndtering av «Ways of Seeing»-saken under åpningstalen sin på bokmessen.

Det skriver bok365.no og NTB tirsdag kveld. Under åpningsforestillingen på bokmessen i Frankfurt, der Norge er æresgjest, ble det holdt taler av statsminister Solberg og Karl Ove Knausgård, samt høytlesning fra kronprinsessen og joik ved Elle Marja Eira. Da det ble forfatter Erika Fatlands tur, tok hun statsministeren fatt for å ha et problematisk forhold til ytringsfrihet.

Les også: Hun åpner verdens største bokmesse – og vil erte på seg Kina

 «Diktatorer er redde»

–  Diktatorer er redde for det skrevne ord. Det faktum at de er så redde for bøker, er nesten beundringsverdig. Ord kan definitivt være farlige, sa Fatland.

–  Det er fortsatt mange land hvor en oppsetning av Henrik Ibsens En folkefiende involverer en betydelig personlig risiko, 136 år etter at stykket først ble oppført. Selv i mitt eget land, Norge, som er så langt fra diktatur som man kommer, har regjeringens leder nylig kritisert en teaterproduksjon og uttalt at innholdet kunne være problematisk for enkelte politikere. Kjære statsminister, det var dine uttalelser som var problematiske.

Reaksjonene var blandet etterpå, skriver bok365.no. Enkelte mente det var unødvendig å ta et innenriksoppgjør på bortebane, andre syns kritikken var helt på sin plass.

Nyeste fra Dagsavisen.no: