Kultur

Dokutungt og kvinnesterkt Oslo Pix

– Vi ønsker å gi mer plass til kvinnelige filmskapere, sier programsjef Cato Fossum.

Bilde 1 av 3

– Vi er utrolig fornøyd med årets program og gleder oss veldig, sier programsjef Cato Fossum i Oslo Pix.

93 filmer skal fortæres når Oslos yngste filmfestival ruller ut sin røde løper mellom Saga og Klingenberg kino for tredje året på rad 3. juni. I år har festivalen også utvidet festivalområdet til nye Vega Scene.

– Greia med Oslo Pix er at den skal være en filmfestival for alle. Vi skal by på det beste fra verdensfilmen, førpremierer på storfilmer fra Hollywood, til den mest kunstnerisk dristige filmen, og ha en bra balanse, forteller Fossum.

Les også: Varslersak settes opp på Vega Scene (Dagsavisen+)

Mer plass til kvinner

Festivalen vil rammes inn av nordisk film i begge ender, med danske «Dronningen» av May el-Toukhy som åpningsfilm, og finske «Aurora» av Miia Tervo som avslutningsfilm.

– Det er også en fin innramning fordi begge filmene er gjort av kvinnelige filmskapere, og filmene har sterke kvinneroller. Det passer også med målsettingen vår om bedre kjønnsbalanse. Vi ønsker å gi mer plass til kvinnelige filmskapere, sier Fossum.

– Det handler ikke om at vi opererer etter en kjønnskvote, men som man ser, har flere av de store europeiske filmfestivalene nesten bare menn på programmet. Vår programmering handler ikke om å forsake kvalitet, men å se aktivt etter gode filmer av kvinner. Det er mer enn nok av dem der ute.

Saken fortsetter under bildet.

Åpningsfilmen «Dronningen» handler om en advokatmamma som innleder et forhold til sin tenåring-stesønn. Filmen har mottatt unisont gode kritikker hjemme i Danmark. Hovedrolleinnehaver Trine Dyrholm gjester festivalen som går av stabelen 3. juni og varer til og med 9. juni. ALLE FOTO: OSLO PIX

Åpningsfilmen «Dronningen» handler om en advokatmamma som innleder et forhold til sin tenåring-stesønn. Filmen har mottatt unisont gode kritikker hjemme i Danmark. Hovedrolleinnehaver Trine Dyrholm gjester festivalen som går av stabelen 3. juni og varer til og med 9. juni. Foto: Oslo Pix

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Vekker avsky og sympati

«Dronningen» hadde premiere under Sundance tidligere i år, og ble også vist under filmfestivalen I Göteborg, der den vant hovedprisen og publikumsprisen. Filmen handler om en advokatmamma som bor utenfor København, og jobber særlig med overgrepsutsatt ungdom. Hun møter seg selv i døra når tenårings-stesønnen kommer for å bo hos dem, og hun begynner å involvere seg romantisk med ham.

– Det er en film om en veldig problematisk relasjon. Den er om en veldig sterk men motsetningsfylt kvinnekarakter som både vekker avsky og sympati, sier Fossum som også forteller at filmen har fått svært god kritikk i Danmark.

– Ikke siden «Festen» av Tomas Vinterberg har en dansk film fått så unison hyllest.

Artistportretter

Dokumentariske portretter av kvinnelige artister utmerker seg også på årets program, der «En gang Aurora» om Aurora Aksnes også er å finne.

– Det er en film som speiler hennes artistarbeid og personlighet veldig godt, og er veldig visuell, forteller Fossum.

Det samme kan sies om den nye dokumentaren om PJ Harvey, «A Dog Called Money», som får norgespremiere under festivalen.

– Den skildrer hennes kunstneriske prosjekt, og fungerer både som reisefilm og kunstnerportrett, samtidig som den handler om det å skape musikk. Det er en god fortelling om en av vår tids mest ikoniske rockeartister.

Les også: Siste brikke på plass for Oslos filmbransje

Maradona og Lindgren

En mye omtalt dokumentar som får plass på Oslo Pix-programmet kommer direkte fra filmfestivalen i Cannes, nemlig «Maradona».

– En del av de store filmene som går i Cannes er vanskelig å få for oss, men i dette tilfellet åpnet det seg en mulighet. Denne er en kjempespennende film fra Asif Kapadia som lagde «Amy» (dokumentaren om Amy Winehouse journ.anm.), og er formmessig veldig sterk. Den er fra tida da Maradona erobret Napoli, og ledet klubben til sitt første seriemesterskap – men også om da han begynte å støte på personlige problemer som har fulgt ham siden, sier Fossum.

En annen biografi som har gått internasjonalt, men som kun får plass på Oslo Pix, og ikke får ordinær kinodistribusjon her til lands, er «Unge Astrid», filmen om den unge Astrid Lindgren.

– Det er en sterk historie om hennes opplevelser som veldig ung, og hadde sterk påvirkning på henne. At hun fikk barn som ung gir en klangbunn til hennes forfatterskap som vi kjenner til, sier Fossum.

To andre nøkkelfilmer på Pix-programmet som ikke får ordinær kinovisning i Norge, er den siste filmen til Harmony Korine, «The Beach Bum» med Matthew McConaughey, og franske «Girls of the Sun» som handler om en kurdisk kvinnelig milits som sloss mot IS-styrker.

– Når filmer ikke får vanlig filmdistribusjon, ser vi det som en del av vår oppgave som festival å løfte dem fram i vårt program. Vi er glade for at vi kan ta den rollen som festival når det blir trangere kår for kvalitetsfilm på kino, avslutter Fossum.

Oslo Pix 2019

* Går av stabelen for tredje gang 3. til 9. juni og er et samarbeid mellom Nordisk Film Kino og Stiftelsen Festivalkontoret.

* Foregår på Saga, Klingenberg og nye Vega kino i Oslo.

* Første utgave gikk av stabelen i juni 2017 og hadde i alt 12 000 besøkende. Andre utgaven av festivalen hadde en økning til 17 000 besøkende.

* På årets program vises blant andre: Harmony Korines «The Beach Bum» med Matthew McConaughey, «Her Smell» med Elisabeth Moss og Cara Delevingne, «Tolkien» med Nicholas Hoult, og dokumentarene «A Dog Called Money», «En gang Aurora» og «Maradona».

Mer fra Dagsavisen