Kultur

Slår tilbake mot stipendkritikk

«Ways of Seeing»-regissør Pia Maria Roll raser mot Christian Tybring-Gjedde og NRK etter kunstnerstipend-oppslag.

Teaterkunstner og «Ways of Seeing»-regissør Pia Maria Roll, her under sist ukes demonstrasjon foran Stortinget. FOTO: MODE STEINKJER

– Jeg er fortvilet og skremt over at Christian Tybring Gjedde og hans maktapparat nok en gang får bestemme narrativet for denne historien, kommenterer Pia Maria Roll til Dagsavisen.

– Som respekterte kunstnere, som har jobbet i årevis for lite og ingen lønn, får vi stipend på 270.000 i året, og så skal det rammes inn som at vi er kriminelle? Etter å ha blitt utsatt for en så alvorlig forbrytelse mot den frie ytring? sier Roll.

Fredag publiserte NRK en sak om Kulturrådets tildelinger av Statens arbeidsstipend for kunstnere, som var klart torsdag denne uka.

Blant dem som i år er tildelt flerårig kunstnerstipend er Pia Maria Roll, Hanan Benammar og Sara Baban, som står bak det omstridte teaterstykket «Ways of Seeing». I stykket inngår bilder av hjemmene til blant andre FrP-politikerne Tor Mikkel Wara og Christian Tybring-Gjedde.

Les også: Black Box, stipend og fakta (Leder)

Siktelse

Sist uke meldte PST at Waras samboer Laila Bertheussen er mistenkt for å ha stått bak en rekke trusler mot parets eget hjem, som kom etter visninger av teaterstykket. Bertheussen selv anmeldte Black Box og teaterkunstnerne til politiet for krenkelse av privatlivets fred. Oslo politidistrikt tok først ut siktelse mot teateret og kunstnerne. Siktelsen ble sist uke frafalt, Bertheussens advokat Jon Christian Elden har anket henleggelsen til Riksadvokaten.

Erna Solberg kritiserte så sent som 13. mars stykket for å bidra til økt press mot politikere, og har nektet å beklage uttalelsene.

Fremskrittspartiet i Oslo foreslo før jul å frata Black Box kommunal støtte på bakgrunn av «Ways of Seeing»-stykket. Cristian Tybring Gjedde har overfor Dagsavisen tidligere kritisert «Ways of Seeing» for å spre hat og sette andres liv i fare.

Til NRK uttalte Gjedde om stipendtildelingen: «Ingen burde få offentlig støtte for å spre hat, intoleranse og konspirasjonsteorier. Ei heller de som skjuler budskapet gjennom kulturuttrykk».

– På sin Facebook-side har Christian Tybring Gjedde utpekt skuespiller Sara Baban og sagt ting som «dette er takken for at Norge vi slipper inn flyktninger» fordi Sara Baban – norsk statsborger som flyktet fra Saddam Husseins regime – viser fram logoen til kurdiske kvinner som kjempet mot IS. Etter dette mottok Sara en rekke alvorlige trusler. Er ikke det å spre hat? Og det er vel unødvendig å nevne at den lønnen Christian Tybring-Gjedde mottar fra staten langt overgår den vi nå skal motta, sier Roll.

Les også: Rektor reagerer sterkt på at Alliansen samler underskrifter fra elever

Resett-aktig

«Kunstnerne bak Ways of Seeing får 2.7 millioner i stipend», het det i tittelen på NRK-saken.

Pia Maria Roll har fått femårig arbeidsstipend, Hanan Benammar og Sara Baban har fått henholdsvis treårig og toårig arbeidsstipend. Stipendsummen er på 268.222 årlig. Statens arbeidsstipend for kunstnere skal bidra til et mangfoldig og nyskapende kunstliv, og «ved tildeling av stipend skal det bare legges vekt på kunstnerisk aktivitet og kvalitet», heter det i forskriftene. Ordningen gjelder enkeltkunstnere, ikke grupper. Stipendsøknadene ble sendt inn til fristen 15. oktober i høst.

– Vi gledet oss over å ha fått kunstnerstipend helt til vi så hvordan saken ble fremstilt på NRK.no, sier Roll.

– Vi som har laget «Ways of Seeing», har gjennom fire måneder blitt utsatt for en svært alvorlig forbrytelse, og nå fremstilles det igjen som at det vi som har gjort noe som uetisk, og vi må svare for oss. Slik er dette presentert av den nå Resett-aktige dekningen på NRK. Jeg har ikke ord for hvor opprørt jeg er, sier Pia Maria Roll.

– Den eneste grunn til at jeg ikke nå trekker for gardinene og stenger meg inne, er av solidaritet til kunstnerne som kommer etter meg. Det er på denne måten samfunnet blir mer autoritært. Ser ikke det norske pressekorpset det? sier Pia Maria Roll.

Christian Tybring-Gjedde er blitt forelagt kritikken fra Pia Maria Roll, og ønsker ikke å kommentere ytterligere.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!