Kultur

Bylarm-hederspris til Dagsavisens Geir Rakvaag

Musikkfestivalen Bylarm ga sin hederspris til Dagsavisens mangeårige musikkjournalist Geir Rakvaag på festivalens første dag.

– Geir Rakvaag er en inspirasjon for norsk musikkliv, sa Bylarms styreleder Monica Larsson, da hun torsdag kveld overrakte hedersprisen Årets Bylarmer til Geir Rakvaag (61), musikkjournalist i Dagsavisen gjennom 36 år.

«Årets Bylarmer-prisen deles ut hvert år til en bakmann eller -kvinne i musikkbransjen som har utmerket seg gjennom sin genuine innsats for norsk musikk. Prisen kåres av styret i Bylarm på fritt grunnlag, og vi ønsker å hedre en musikkbransje-kollega som har vist spesiell innsatsvilje og pågangsmot, høy grad av idealisme og gjerne lang og tro tjeneste. Vi ønsker å løfte frem i lyset en prisvinner som er en inspirasjon for andre og en som jobber aktivt for å fremme norsk musikk», het det i begrunnelsen fra Bylarm.

– Geir Rakvaag er en av de musikkjournalistene som har holdt det gående lengst på et profesjonelt nivå, og han er sannsynligvis også den som fremdeles brenner mest for ny musikk og nye talenter. I Bylarm-sammenheng er han den journalisten vi oppfatter som mest interessert og nysgjerrig – selv etter 40 år i gamet, uttalte Bylarms styreleder Monica Larsson ved utdelingen.

– Geir Rakvaag er særdeles dedikert til jobben sin, men man får nesten en følelse av at det er ikke er en jobb eller noe han må gjøre. Dette er noe han bare gjør fordi det er en livsstil. En del av livet hans. Man ser ham ofte gående på vei til og fra jobb i Oslo, alltid med hodetelefoner på, lyttende til ny musikk, het det i Bylarms begrunnelse.

20 av 22 Bylarm

Bylarm er en bransje- og publikumsfestival for nordisk musikkliv, som har vært arrangert årlig siden 1997, som en viktig arena for nye norsk og nordiske artister. Geir Rakvaag har vært på 20 av 22 Bylarm, fortalte han i takketalen.

– Dette er utrolig kult. Bylarm er i mitt hjerte, fordi det nye og ubeskrevne må alltid være en viktig del av musikkjournalistikken. Vi må fortelle folk om noe de ikke har hørt før. Ellers er det ikke ordentlig musikk, sa en glad og overrasket prisvinner fra Bylarm-scenen.

Før jul markerte Geir Rakvaag sitt 40-årsjubileum som musikkjournalist med denne mye leste, likte og delte kommentarartikkelen, fra sin faste lørdagsspalte Lydhørt:

Les også:  Plater som kommer og plater som går.

Geir Rakvaag begynte å skrive om i musikkavisen Nye Takter i 1979. Nye Takter gikk inn som del av Arbeiderbladet i 1983, og siden har Rakvaag jobbet her i avisen (Arbeiderbladet skiftet navn til Dagsavisen i 1998). Nye Takter er fortsatt navnet på Dagsavisens musikkseksjon hver fredag.

I 2012 fikk Geir Rakvaag utmerkelsen Årets Bjellesau av FONO, de uavhengige plateselskapenes organisasjon, som tildeles personer eller institusjoner som har gjort en spesiell innsats for norsk musikk ved å vise vei.

Geir Rakvaag er årets Bylarmer - les hele Bylarms begrunnelse her

– Hjelper oss alle

– Internt på Bylarm, særlig på bookingkontoret, sies det ofte at Dagsavisen kanskje ikke har det største opplagstallet eller flest lesere, men at det er avisen med stor .- om ikke størst - innflytelse for ny, norsk musikk. Årets Bylarmer hjelper ikke bare Bylarm å bli bedre, han hjelper oss alle å navigere oss fram i det nye, sa styreleder Monica Larsson ved utdelingen.

– I en tid hvor kunst- og kulturkritikken er under press, trenger vi mer enn noen gang engasjerte, kunnskapsrike musikkjournalister, sa Bylarm-styremedlem Bård Vegar Solhjell, tidligere utdanningsminister, som delte ut prisen sammen med styreleder Monica Larsson.

Dagsavisens Geir Rakvaag med Bård Vegar Solhjell fra Bylarm-styret ved tildelingen av Årets Bylarmer 2019

Dagsavisens Geir Rakvaag med Bård Vegar Solhjell fra Bylarm-styret. Foto: Mode Steinkjer

Rett på jobb

– Dette er en anerkjennelse av musikkjournalistikkens betydning. Det er viktig at man har noen som kan fortelle om det som ikke nødvendigvis er populært nå, men som kan bli populært bare folk får høre om det, sier Geir Rakvaag til Dagsavisen.

Hvordan skal du feire prisen?

– Jeg skal se åtte artister på seks timer. Nå er det rett på jobb, sier Geir Rakvaag.

Like før utdelingen av årets Bylarmer var det kåring av årets Nordic Music Prize for beste album, som gikk til svenske Robyn. Det skriver Geir Rakvaag om her - «Robyn er nordisk popmester».

Følg årets Bylarmer Geir Rakvaags rapporter fra Bylarm i Dagsavisen på papir og på dagsavisen.no gjennom helga.

Les også: Nye Takter i 40 år - «Man spøker ikke med de folka der»

Mer fra Dagsavisen