Kultur

Får fullføre unik norsk filmserie

Anja Breien er tildelt 4,5 millioner av Norsk filminstitutt for å lage «Hustruer - 40 år etter».

– Med «Hustruer - 40 år etter» gjenforenes regissør Anja Breien og skuespillerne Anne Marie Ottersen og Frøydis Armand for å gi publikum en siste reise sammen med Hustruene, og for å skape filmhistorie, skriver Norsk Filminstitutt (NFI) i en pressemelding om tildelingen av produksjonstilskudd på 4.500.000 kroner til spillefilmen.

Da Dagsavisen intervjuet Anja Breien i mars, la hun ikke skjul på at hun svært gjerne ønsket å lage en fjerde og siste film om de etter hvert godt voksne hustruene.

– Så vidt meg bekjent, fins det ingen serier av denne typen fra noe land, der man følger de samme skuespillerne i de samme rollene i filmer laget med så langt mellomrom i tid. Hustruene ligner ikke på noe, sa Anja Breien da.

Les også: Fremdeles hustru, 40 år etter

Fjerde runde

Den første filmen, «Hustruer», hadde premiere i FNs kvinneår, 1975. Oppfølgeren «Hustruer – 10 år etter» kom i 1985, og «Hustruer III» i 1996. Alle tre har Frøydis Armand, Anne Marie Ottersen og Katja Medbøe i rollene. Katja Medbøe døde i 1996.

– Ingen fiksjonkarakterer har noensinne vært fulgt over like lang tid på film av samme regissør og ensemble. Denne fjerde filmen skal skapes i den første filmens ånd - med letthet og selvinnsikt, i et lekent, moderne filmspråk. Manuset utvikles av regissør Breien i tett samarbeid med skuespillerne. I filmen følger vi Hustruene i deres fortsatte harselas med rollene samfunnet pålegger dem, nå som eldre kvinner. Med sedvanlig humor, selvbevissthet og overskudd nekter de å sitte stille, og tar oss med på en både indre og ytre reise, skriver Norsk Filminstitutts spillefilmkonsulent Silje Riise Næss videre i tildelingsteksten.

– Breien er en av våre største filmskapere, og Norsk filminstitutt har med dette en mulighet til bidra til fullbyrdelsen av en spillefilmserie som er unik i filmhistorien, sier spillefilmkonsulent Silje Riise Næss.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Norsk filmhistorie

Ifølge Jarle Namtvedt i Norsk Filmdistribusjon er de 4,5 millionene et solid første skritt mot at det blir noe av «Hustruer - 40 år etter».

– Filmen er ikke fullfinansiert med disse pengene, men det jobbes videre med å hente penger også andre steder. Målet er premiere for ferdig film i 2020, sier han.

– Hustru-filmene har vært viktige for norsk filmhistorie, og for veldig mange mennesker. Mange har ventet på en fortsettelse og avslutning på hvordan det gikk med damene de har fulgt siden 1970-tallet, sier Namtvedt.

Les også: Klar for flere hustruer

Håp om liv og død

Regissør Maria Sødahl ble også tildelt penger av NFI i denne runden. Hun fikk 11.050.000 kroner til «Håp», en historie om en kvinne som midtveis i livet får vite at hun kun har tre måneder igjen å leve. Filmen er basert på en sann historie, og Andrea Bræin Hovig og Stellan Skarsgård skal spille hovedrollene.

Les også: Takker Ullmann og Breien