Kultur

Ibsensk høst på Nationaltheatret

Byggmester Solness og Hedda Gabler får selskap av de mindre kjente Hærmennene på Helgeland på Nationaltheatret i høst.

– Gjør deg klar til et møte med Hjørdis, Hedda og Hilde, kvinner som ikke nøler med å ta for seg. Gjerne på bekostning av menneskene rundt, skriver teatersjef Hanne Tømta ved Nationaltheatret i høstens sesongprogram.

Hun viser med det til tre stykker av Henrik Ibsen, som alle skal framføres på Nationaltheatret i høst.

Hilde Wangel

Først ut er Hilde, som heter Wangel til etternavn. Hun opptrer i «Byggmester Solness», som har premiere på hovedscenen 8. september. Stéphane Braunschweig har regi, mens Mariann Hole spiller Hilde Wangel.

Mads Ousdal spiller den aldrende byggmester Solness. Han er misfornøyd med livet. Hilde Wangel er ung og sterk, frekk og forførende, og heier fram byggmesterens gryende galskap.

– Alle ibsenstykkene karakteriseres av sterke, selvstendige – og ikke spesielt sympatiske – kvinneroller. Noe som til stadighet etterlyses i både film og teater, skriver Hanne Tømta.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Hedda på Torshov

Hedda heter Gabler til etternavn. «Hedda Gabler» har premiere på Torshovteatret 11. september, i Sofia Jupithers regi. Hedda er gift med en mann som trodde han var sikret et professorat, men som oppdager at han har en konkurrent, som attpåtil er Heddas forhenværende flamme. Dramatiske forviklingen oppstår. Det hele ender dårlig, med selvmord.

Hedda på speed

– Hjørdis er en Hedda Gabler på speed, sier regissør Eline Arbo i Nationaltheatrets høstprogram.

Hun viser til Hjørdis i «Hærmennene på Helgeland», som har premiere på Malersalen 10. september. Dette er et av Ibsens ungdomsstykker. Ibsen la det til vikingtida, i Malersalen blir det en postapokalyptisk vri på fortellingen om den sterke og stolte, men også konfliktsøkende og kompromissløse Hjørdis. Hun er av typen som driver med renkespill og sår splid. Men hva gjør man vel ikke for å overleve i en hard verden?

Cyrano og Ulven

Alle de tre Ibsenstykkene er del av Nationaltheatrets Ibsenfestival, men spilles også utover høsten. Andre storsatsinger på National i høst blir «Cyrano». Det er regissert av Kjetil Bang-Hansen med Bjarte Hjelmeland og Andrea Bræin Hovig i hovedrollene, og har premiere 24. november. «Cyrano» er en tragikomisk klassiker om en mann som er flink med ord, men så har så stor nese at kvinnene ikke vil ha ham likevel. Vil hans utkårede til slutt klare å se forbi utseendet?

20. oktober har familiemusikalen «Ulven» norgespremiere, i Tyra Tønnessens regi. Figurene – ulven, geita og geitekillingene – er kjente fra den klassiske TV-musikalen, og fra «Rockeulven» fra 2011.

– Både ville og tamme dyr vil kunne kjenne seg igjen, lover Tyra Tønnessen.

Handke

12. september har stykket «Arbeidstittel: savnet fellesskap» urpremiere på Amfiscenen, med Nationaltheatrets husregissør Jonas Corell Petersen som regissør på sitt eget stykke. 18. oktober har kontroversielle Peter Handkes «Kunsten å spørre, eller reisen til det sonore landet» norgespremiere på Amfiscenen, i Melanie Mederlinds regi.

Det blir også gjensyn med tiårsjubilant «Verdiløse menn», Else Kåss Furuseths «Gratulerer», Rune Andersens «Lykkeliten», samt «Personer, steder og ting» og «Julemiddag», som alle har hatt premiere kort eller lang tid før høsten.

Mer fra Dagsavisen