Kultur

Døra på gløtt for von Trier

Lars von Trier har vært uønsket i filmbyen Cannes siden han ble bannlyst i 2011. Nå kan han vende tilbake.

Om festivalen gir plass til seriemorderfilmen «The House That Jack Built», vil bli klart om noen dager. Det var under et intervju tirsdag med den franske radiostasjonen Europe 1, at programsjefen Thierry Frémaux langt på vei lot det skinne gjennom at festivalledelsen den siste tida har jobbet hardt i kulissene for å få lov til å invitere Lars von Trier tilbake til Cannes.

På spørsmål om han ikke kunne bekrefte invitasjonen, svarte Thierry kryptisk at «jeg har vel på en måte gjort det», ifølge nettmagasinet Deadline.

Her er Cannes-programmet så langt: Store navn og større savn blant filmene i Cannes

Nazi-uttalelser

Dansken er klar med sin nye film «The House That Jack Built», og verken festivalledelsen eller von Trier og produsentene har lagt skjul på at filmen hører hjemme i Cannes’ prestisjetunge program, selv om filmen ikke var på listen da festivalen nylig offentliggjorde hovedprogrammet. Men før en offentliggjøring foreligger, kreves det sannsynligvis tillatelse – og tilgivelse – fra byen Cannes og festivalens eiere, etter at han i 2011 ble erklært uønsket i filmbyen.

Det var etter pressekonferansen for filmen «Melancholia», da von Trier etter en lang utredning om nazismen presterte å si at han var nazist og at han kunne kjenne litt sympati med Hitler. Siden har han beklaget utsagnet, slik han har måttet beklage en rekke kontroversielle utsagn tidligere som er blitt misforstått eller mistolket. Han mente i dette tilfellet at det var snakk om dansk humor som andre kanskje ikke forstår. Fransk politi konkluderte da også med at det ikke var grunnlag for å reise sak mot von Trier.

Les også: Lanserer fire timer lang «Nymphomaniac»

Seriemorder

– Jeg er ikke antisemittisk og har ikke på noen som helst måte rasistiske fordommer. Jeg er heller ikke nazist, understreket dansken i en uttalelse, men skaden var allerede skjedd. Filmen vant likevel en av hovedprisene, selv om von Trier måtte forlate byen.

Lars von Trier har gjennom hele karrieren brukt Cannes som lanseringssted for filmene sine, og vant også Gullpalmen for «Dancer In The Dark» i 2000 og juryens store pris for «Breaking The Waves» to år før det igjen. Ikke minst gjorde han furore med «Antichrist». Etter at han ble erklært uønsket, måtte han imidlertid vise «Nymphomaniac» under andre festivalbannere, men nå er tida sannsynligvis inne igjen til at Cannes tar han tilbake i varmen. I så fall får årets festival, som åpner 8. mai, et toppnavn som vil overskygge alt annet, både filmen og omstendighetene tatt i betraktning. «The House That Jack Built» skal være blant hans mest voldelige og voldsomme filmer, om en seriemorder som følger over et tidsrom på 12 år. Morderen spilles av Matt Dillon, og i andre roller vil vi finne Uma Thurman, Sofie Gråbøl og Bruno Ganz.

Les også: Von Trier «persona non grata» i Cannes

Angst

I et intervju med den danske filmlektoren Peter Scheppelern, gjengitt av avisen Politiken, sier von Trier at han etter «The House That Jack Built» vil trappe ned med en serie kortfilmer.

– Jeg hadde det så sinnssykt dårlig på innspillingen av denne filmen, og det er ikke noen annens skyld enn min egen. Jeg var angstfylt og alkoholisert og så videre, så derfor kan jeg ikke se hvordan jeg skal kunne lage en ny film, i hvert fall ikke nå med det samme, sier han i intervjuet i regi av Københavns Universitets hjemmeside.

Les også: Joachim Trier i bestefars fotspor

Mer fra Dagsavisen