Kultur

Sporty gjestegård på Torpo

Christina Winther har forvandlet det gamle asylmottaket i Ål i Hallingdal til en lekeplass for aktive uteturister.

1 av 3

Christine Baglo

Da faren og svogeren til Christina Winther skulle selge det gamle asylmottaket på Torpo, sa det plutselig pling! I Winthers hjerne. «Men hei, dette kan jo bli gøy», tenkte hun.

– Jeg har jobbet i mediabransjen i 25 år, mye innen sport og action, som TV-fotograf. I tillegg har jeg jobbet med mange prosjekter. Men egentlig ønsket jeg å finne et prosjekt som kunne være mitt eget. Så jeg bestemte meg for å kjøpe og overta stedet på fem minutter, forteller en leende Winther, som fikk to dager på seg til å finne finansiering.

Det fant hun. I alle fall litt. Så mesteparten av oppussingen av det 2.800 kvadratmeter store anlegget som skal bli Torpo Gjestegård, gjør hun selv – og ved hjelp av venner og familie.

– Nesten alt er pusset opp på dugnad og egeninnsats! Jeg tar det som trening. Trenger ikke å gå Birken og Marcialonga lenger, flirer den driftige gründeren.

Gründer Christina Winther gjør levebrød ut av lidenskapen sin på Torpo.FOTO: PRIVAT

Les også: Heftig familieferie i Hallingdal

Sporty basecamp

Nå står akkurat de seks første leilighetene og snart sju hotellrom ferdige, og er åpne for booking. Men til slutt skal alle de 130 sengene på anlegget, være renovert og klare for å ta i mot både store og små som liker å være litt ekstra aktive.

– Konseptet er å lage en røff og sporty basecamp for syklister og langrennsløpere. Sykling er jo i veldig i vinden for tiden – det er jo den nye langrennen! Og gjestegården ligger jo midt i Hallingdal, bare 2,5 timer fra Oslo, og med kort vei til milevis av sykkelveier og langrennsløyper på fjellet, både i Hallingdal, Hemsedal og på Torpofjellet og Golsfjellet. Og i Nesbyen og i Hemsedal er det mange bra løyper for stisykling og downhill, sier Winther.

Både hun, sønnen og kjæresten er også bitt av sykkel- og langrennsbasillen selv, og har forelsket seg i området. Den lokale elva byr dessuten på godt fiske.

– Ål kommune satser også mye på sykling, med både tilrettelegging av sykkelstier og festivaler, forteller Winther.

Foto: privat

Skateanlegg i svømmebassenget

Anlegget vokser dag for dag, og Winther har mange planer som skal settes ut i livet. I kjelleren står det allerede klart et barnerom som er dekorert med grafitti, laget av en ung syklist fra Oslo. Der skal hun også sette i stand peisestuen og lage bar.

– Så skal jeg invitere kultursjefen på bolledate. Resepsjonen har flotte, store vinduer, så kanskje vi kan få inn et inn et enkelt drive in-bakeri, filosoferer idemakeren.

– Og siden jeg ikke har tid til å gå Marcialonga, må vi jo lage Torpolonga i stedet. Der du må løpe, sykle og gå på ski! sprudler Winther.

Så må hun pusse opp kjøkken og restaurant. Og kanskje lage skatepool i det gamle, utrangerte svømme­basse­nget. Kjøpe inn sykler av ulike slag, som kan leies ut. Lage ferdig spillrom med bordtennis, biljard og Playstation 4, preppebod og sette i stand rock´n roll-brakkene for skibumsen.

– Så nå må jeg bare få folk til å komme og bo her, så det begynner å komme litt penger inn, sier handywoman Winther, som også har startet et nytt produksjonsselskap i Oslo – samtidig med gjestegårdprosjektet.

Hva de skal spesialisere seg på? Byggebransjen, så klart!