Kultur

Oslo i verdenstoppen

Hei osloborger! Visste du at du bor i en av verdens aller feteste hovedsteder – akkurat nå?

Bilde 1 av 7

Glem Køben, Stockholm og Helsinki. Det er Oslo som gjelder nå! Lonely Planet utropte nettopp hovedstaden vår til et av de ti hotteste storbyreisemålene i 2018 – en av de gjeveste utmerkelsene et reisemål kan få. Det alene er nok til å sette byen vår solid på turistradaren i året som kommer. Men bevisene på at tigerstaden er i vinden, er også mange flere. For – hold deg fast – nå har jammen også den store europeiske online moteplattformen Zalando gått hen og rangert Oslo som verdens 11. mest elegante (!) by ! Kadån! Foran både alle de andre nordiske hovedstedene – og nå puster vi både Roma og Milano i nakken. Mer enn 500 mote- og arkitektureksperter har valgt ut og rangert mer enn 80 byer i verden, ut fra kriterier som blomstrende moteliv, kultur og arkitektur, tiltrekningskraft på turister, samt som en attraktiv innfallsport for besøkende.

At Oslo er trendy for tiden, vises også i reisepressen. High end-reisemagasinet Conde Nast Traveller UK hadde for eksempel fem sider om byen vår i oktoberutgaven. I tillegg – hold deg fast igjen – er Oslo nettopp også kåret til verdens åttende mest verdens gjestfrie (!) by. I alle fall ifølge en studie gjennomført av TravelBird, takket være blant annet toppscore fra reisejournalister som har vært her, sikkerhet og våre engelskferdigheter og generelle «lykkefølelse» – og litt dårligere score på hvor tilbøyelige lokale er til å huse turister i egne hjem og påvirkning fra masseturisme. Men hei, vi har jo all grunn til å smile. Vi er jo verdens lykkeligste folk, ifølge årets lykkebarometer fra FN. Og pensjonsfondet vårt bikket nettopp tusen millioner dollar. Nevte vi at det tyske eiendomsselskapet Homeday også nettopp kåret Oslo til verdens nest beste by for familier?

En annen viktig grunn til alle utmerkelsene, er den nyskapende byutviklingen. Og kunstsatsingen. Med Lambda, det nye Munchmuseet som reiser seg ved Operaen, og det nye Nasjonalmuseet på Rådhusplassen, får vi snart tre arkitektoniske ikonattraksjoner på kunstsiden – når vi teller med Astrup Fearnley-museet. Pluss en rå skulpturpark på Ekeberg, som kompletterer publikumsfavoritten Vigelandsparken. Så får vi bare håpe at Bjarne Melgaard og Snøhettas «dødshus» også snart får grønt lys. Imens blir nye Deichman i Bjørvika et av Europas råeste bibliotek.

I tillegg har vi fått en av verdens aller kuleste havnepromenader, med salte panoramasaunaer og gatemat på Vippa. Og fortsetter du opp langs Akerselva, kan du allerede nå se gatekunst i verdensklasse. Oslo kommune har i samarbeid med NUART RAD (River Arts district) invitert en rekke internasjonale gatekunstnere til å sette sitt preg på området over en periode på tre år. For det kreative livet blomstrer. CNN hadde denne uka en stor artikkel om at Oslo er blitt et skikkelig start up-mekka for nye bedrifter.

Internasjonale gatekunstnere skal utsmykke området langs Akerselva de neste tre årene.
Sjekk ut ny gatekunst langs Akerselva. FOTO: VISITOSLO/DIDRICK STENERSEN

Så la nå endelig janteloven og mindreverdighetskompleksene dø en sakte, grusom død. Sorgene kan vi jo drukne på en av verdens kuleste barer, Himkok, som nå ligger på en 20. plass på listen over The World's 50 Best Bars. I fjor fikk vi Nordens første michelinstjernerestaurant med tre stjerner, Maaemo. Og så har vi en skog av kaffebarer i verdensklasse. Dessuten har den tidligere Bocuse d`Or-vinneren Geir Skeie begynt å servere laksegodbiter dresset opp som verdensmat på den nye hurtigmatkjeden Pink Fish, som nylig åpnet på Steen & Strøm. Og etter planen skal erobre verden. Derfor er det jo ingen grunn til å reise noe annet sted, akkurat nå!

Vel, det måtte kanskje være til Bergen, som nettopp ble stemt fram av leserne av Condé Nast Travellers Magazine til en av Europas 20 beste byer å besøke akkurat nå. Eller til Lillehammer, som nylig ble tatt opp på UNESCOs liste over «kreative byer», som litteraturby. Eller Tromsø, polarverdens nordlysdronning. Dessuten har vi jo Norwegian, som er kåret til Europas beste lavprisflyselskap for femte år på rad av nettstedet AirlineRatings.com, til å fly oss rundt til en rimelig penge.

Dermed kunne ikke ting ligget bedre til rette for Innovasjon Norge, som nå skal markedsføre det kule, kreative, urbane og smakfulle Norge, og ikke bare fosser og fjell. Og utlendingene digger det – allerede. Så det er lov til å ta fram smilet, stoltheten og strutte litt, kultur- og byfolkens! Vi ruler!

Nyeste fra Dagsavisen.no: