Kultur

Viser Harry Sønsterøds (96) krig

Harry Sønsterøds opplevelser med Osvald-gruppa under krigen blir film. En ny dokuthriller handler om det unge paret Harry og Else, sabotør og kurer.

Bilde 1 av 2

«Sabotøren og Kureren» heter dokumentarfilmskaper Tore Severin Netlands nye film. Den er nummer to i Netlands filmprosjekt «Den usynlige krigen», der den første handlet om Osvald-gruppens leder Asbjørn Sunde, som senere ble dømt som spion for Sovjetunionen under den kalde krigen. Osvald-gruppen var den første og mest aktive væpnede, sivile motstandsgruppen i Norge.

Les også: «Jeg fyrte av et par salutter»

Tidsvitne på 96

Men i «Sabotøren og Kureren» skal det handle om Harry Sønsterød, som var sabotør og motstandsmann i samme gruppe. Sønsterød er i dag 96 år gammel og ett av våre siste tidsvitner fra 2. verdenskrig. Han sørger for fortellingene i «Sabotøren og Kureren», og nå får han se sitt eget liv bli dramatisert på film.

Blant annet viser filmen hvordan Sønsterød bryter seg inn i nazistenes arbeidskontor i Tønsberg 16. mai 1944, og sprenger både bygget og okkupasjonsmaktas arkiv i filler.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Romantikk og spenning

Karakteren «Harry» vil bli spilt av skuespiller Kenneth Berg, mens hans kjæreste «Else» i filmen spilles av Karoline Stemre. Else blir lært opp til å utføre oppgaver som å tyde kode-meldinger og å skrive i usynlig blekk, og blir kurer for Osvald-gruppa. Netland lover både romantikk og spenning i denne dokuthrilleren om den norske okkupasjonen i årene 1940–1945.

Farlige aksjoner

Netland har tilbrakt mange timer med å lytte til Harrys Sønsterøds fortellinger fra sitt liv som sabotasjeleder i Osvald-gruppen. Han var den unge, teknisk begavede og ikke-kommunistiske Milorg-mannen som gikk til partisanene i den kommunistiske Osvald-gruppa. Dit gikk han fordi han «ville inn i aktive, militære styrker. Gjøre noe fysisk!», som han sa det i et intervju med Dagsavisen for to år siden.

«Sjøl hadde jeg ikke greie på politikk. Jeg gikk til Milorg først, men det var jo så tamt der», sa han.

Da freden kom våren 1945 var Harry Sønsterød ennå bare 24 år gammel, men likevel hadde han allerede i over tre år vært med på mange livsfarlige sabotasjeaksjoner bak fiendens linjer i det okkuperte Norge, med stikkord som sprengladninger og brannbomber rettet mot den tyske krigsindustrien.

– Det er det som er saken med Harry Sønsterød: Han hadde en helt egen styrke, og han hadde nerver av stål, sier dokumentarfilmskaper Netland til Dagsavisen.

«Sabotøren og Kureren» viser på Fabrikken i Heggedal 13. og 15. oktober. Den vil senere bli strømmet.

Les også: Han er én av de glemte veteranene

Mer fra Dagsavisen