Kultur

Europas lykkeligste by

«Lille» Ålborg er blitt stor. Og vokst fra «trist skipsindustriby» til «rocka vitenskaps- og kunnskapsindustriby». Nå puster byen Køben og Århus i nakken.

1 av 11

Gode byrom!

Det er to av de fineste ordene på jord. Når du ser at det yrer og kravler, klatres og kysses, lades og leses, studeres og slappes av i dem, ja, da er det å føle seg hjemme. Og slike rom har de virkelig jobbet hardt med de siste årene, i Ålborg. Spesielt langs limfjordkanten.

– I stedet for å bygge tett og høyt med boliger langs havnepromenaden, har vi åpnet opp og skapt felles byrom for alle, forteller Cathrine Billund Kallehauge fra Visit Aalborg.

Selv på en smågrå regnværsdag er det fullt av liv på kaia. Her er det tett i tett med små parker, treningsapparater, miniscener, avslappingsstoler, jogge- og sykkelløyper og havnebad. På den andre siden av fjorden er en diger, gammel silo blitt lerretet for det som skal være et av Europas største kunstverk, et veggmaleri som minner oss om tiden da Ålborg var skipsfartsindustriens by. Nå er fabrikkpipene flyttet lengre ned Limfjorden.

Skipsinspirert arkitektur

Utzonsenteret, som ble bygget i 2008, framstår som det perfekte frampek om hva som skulle vokse fram fra verft og virke, og markerte starten på byens nye identitet. Danskenes «starkitekt», Jørn Utzon, var sønn av en skipsbygger her – og i arkitekturen hans finnes det mye inspirasjon fra verftshallene, der han tilbragte mye tid som barn. Du ser det tydelig å de karakteristiske «seilene» på senterets tak, Utzons ideer seilte også som kjent videre helt til operahuset i Sydney.

Men dette er ikke den eneste perlen for arkitekturinteresserte. Byens store, lille kunstmuseum, Kunsten, er tegnet av Alvar Aalto, og nyåpnet i fjor etter en solid 150 millioner kroners ansiktsløftning.

I 2016 innviddes også Musikken Hus, som den danske avisen riktignok kalte noe sånt som «en hullet ost på stylter», men innrømmet at var «fjollet utenpå, men flott inni». Se selv – både den tøffe foajeen og den skinnende hvite konsertsal med blodrøde fløyelsstoler fra Ferrari er verdt en kikk. Dessuten er det en god restaurant her.

Like ved er det gamle kraftverket Nordkraft forvandlet til et senter for kultur- og menneskekraft, inkludert teater, kino, galleri, treningssenter, klatrevegg – og den populære konsertscenen Skråen.

Byutvikling for alle

Og fortatt bygges det og hamres. Den ikoniske, gamle spritfabrikken er kjøpt opp av en av byens rike investorer, som skal forvandle den til et kunst- og kultursenter med verdens største kunstverk, «Cloud City», som trekkplaster. Det skal også bli mulig å gå rundt inne i de pleksiglassformede skyene. Mikrobryggeri og sjokoladefabrikk står også på planen.

Langs havnefronten er det også bygd studenthus med mer enn 550 billige leieboliger. Universitetet i byen har nemlig doblet opptaket de siste fem årene. De ligger vegg i vegg med boliger som nok bare den velfødde foreldre- og besteforeldregenerasjonen har råd til.

Utviklere har heller ikke fått langfingre med de hippieaktige kolonihusene i Fjordbyen, der DIY-kollektivisme og potteplanter i redningsbøyer peker nese mot de nye, blinkende glasstårnene til de mer designpripne på den andre (sol)siden av Limfjorden.

Som vi følger videre og videre utover, på svarte og oransje Donkey Bikes, som kan leies i sentrum.

Gatemat på kaikanten

Vi gjør et stopp på den splitter nye Gatemat-hallen, The Lighthouse, Ålborgs svar på Oslos Vippa, som er litt Tivoli, litt bakgårdskatt og litt økologisk dansk pizza med tyttebær. Gå sammen, og del rimelig småmat fra hele verden på utebordene på kaikanen i den båtfylte Skudehavnen – perfekt når solen skinner.

Da er det også et must, spesielt om du har ungene med, å fortsette litt videre, til splitter nye Vestre Fjordpark, som er et lekkert bade- og parkanlegg med hauger av lekearealer, stupetårn, skjermet sjøbasseng og strand, og panoramabadestue mot Limfjorden, cafeer og restaurant. Dessuten kan du leie kajakk og kano, og vindsurfe. Du kan også ta fergen over til den turkoselige Egholmen.

Vel inne i byen igjen stopper vi innom Musikkparken, der kjente artister har plantet «syngende trær». Trykk på en knapp og hør musikken deres, fra Bob Dylan til Maria Callas.

Ikke «turistby»

Men det er ikke bare ny arkitektur som gjør Ålborg til et spennende og hyggelig alternativ til København. I sentrum bugner det av små, trange gater med skakke bindingsverkshus med røtter helt tilbake til middelalderen.

– Med en gang noen skal bygge noe her, kommer arkeologene med skjeene sine. De finner alltid noe, humrer Cathrine Billund Kallehauge.

Området har vært befolket helt siden vikingtiden.

Byens tre gågater har også plenty med shoppingmuligheter, og flere deilige sjokoladebutikker. Sidegatene er desuten forvandlet til utendørs kunstgallerier, med tøff gatekunst på mer enn 50 av byens veggavler.

På fine dager er det også herlig å slappe av på et av byens fineste torg, CW Obels Plads, med inne- og uteserveringer tilknyttet mikrobryggeriet Søgaards Bryghus, den superpoulære cafeen Vi2 og de kjente danske TV-kokkenes Brdr. Price.

Og selv om det nå kommer cruisebåter på størrelse med Himmelbjerget inn lille Limfjorden, får du aldri følelsen av å ære i en «turistby». Kun i en by det virker som folk liker å være i.

Lykkebyen

Derfor er det kanskje ikke så underlig at den 72 prosent av de rundt 125.000 byborgerne, svarer at de er «meget tilfredse» og 24 prosent at de er «tilfredse» med livet, ifølge undersøkelse utført for Europakommisjonen i 2016. Det gjør dem til det lykkeligste folkeslaget blant 83 undersøkte byer i Europa. Fornøyd er også byens borgermester.

– Vi har en «super fed» og usnobbete by, som det er deilig å leve i, bevege seg rundt i og besøke, sier ordfører Thomas Kastrup-Larsen til ditaalborg.no.

Det siste viser deg også i form av pene tall for besøkstilstrømingen.

– Vi hadde 86.000 norske hotellovernattinger i 2016, forteller Cathrine Billund Kallehauge.

For de aller gladeste, og tørsteste, tilbyr også byen et lite stykke Aiya Napa i det som skal være Skandinavias største partygate, Jomfru Ane Gade.

Les også:  Her spiser du godt i Ålborg - Nordjysk toppgastronomi 

Dagsavisen var invitert av Visit Ålborg.