Kultur

Triers «Thelma» solgt til over 50 land

Joachim Triers nye film «Thelma» skal åpne Den Norske Filmfestivalen i Haugesund. Filmen er ikke ferdig, men er allerede forhåndssolgt til over 50 land.

Bilde 1 av 2

Denne uka ble det klart at filmskaper Joachim Triers «Thelma» skal åpne Den Norske Filmfestivalen i Haugesund. Filmens produsent, Thomas Robsahm, sier dette ikke nødvendigvis betyr at filmen ikke vil bli vist på andre festivaler, som i Venezia og Toronto.

– Vi har ikke gitt opp noen ting, men andre festivalvisninger offentliggjøres når vi vet noe mer.

Les også: Joachim Trier vant Nordisk Råds filmpris

Til 50 land

Robsahm kan opplyse at filmen allerede er blitt forhåndssolgt til over 50 land.

– Dette er bekreftet, enda ingen har sett filmen enda. Dette er kun forhåndskjøp. Distributørene vi har solgt filmen til i Berlin og Cannes, har kun sett den første teaseren og lest manus. Jeg kan si det har gått veldig bra, sier Robsahm.

«Thelma» vil ha norgespremiere 15. september.

– Deretter har filmen premiere i de øvrige landene, som Sverige, Danmark, Frankrike og USA før jul. Så kommer resten av verden over nyttår, sier produsenten.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ikke ferdig nok for Cannes

Tidligere i år var det knyttet store forventninger til at «Thelma» skulle bli plukket ut til den prestisjetunge filmfestivalen i Cannes. Også fordi «Oslo, 31. august» og Triers første engelskspråklige film, «Louder Than Bombs», begge har deltatt i festivalen tidligere. Sistnevnte åpnet hovedprogrammet og konkurrerte om den gjeveste prisen, Gullpalmen, i 2015. Ifølge Robsahm var grunnen til at filmen ikke ble plukket ut til Cannes i år, at den enda ikke var ferdig.

– Vi hang sånn bakpå med filmen denne gangen. Vi klarte ikke få ferdig noe som var ferdig nok, sier Robsahm.

Enda ikke ferdig

«Thelma» er fremdeles i etterarbeidsstadiet.

– Den blir helt ferdig først helt i begynnelsen av august, forteller produsenten.

– 13. april skrev du på Facebook at filmen var «picture lock». Jobber dere med en annen versjon enn den versjonen dere sendte til Cannes nå?

– Det er mye mer arbeid enn klipp på «Thelma». Det er godt over hundre VFX-bilder i filmen og mange av dem er komplekse. Det har også vært et veldig omfattende arbeid med musikken, svarer Robsahm.

Les også: Trier-film til Cannes

Ut i verden

– Det er ikke så mye som er hemmelig rundt dette, men foreløpig er det ikke noe mer å si enn at vi nå forbereder oss på at den skal ut i hele verden. Og det er selvfølgelig kjempespennende at den kommer på Den norske Filmfestivalen i Haugesund. Vi gleder oss veldig til å vise filmen der, sier han.

Den første traileren til «Thelma» ble sluppet 7. april i år. Filmens andre trailer kom mandag kveld.

Han er kjent som «den hyggelige Trier»

Portrett: Han er kjent som "den hyggelige Trier"