Kultur

«Det er klart jeg er overrasket»

Vanligvis bor han på en seilbåt. Nå sitter han i en kjeller på Madla og skriver. I dag ble Henrik Nor-Hansen nominert til Nordisk Råds litteraturpris.

Bilde 1 av 2

- Jeg har skrevet på den smale sti i tjue år, uten å få noe bredt publikum og uten å få noen priser. Det er klart jeg er overrasket. Dette er en kjempestor pris. Det føles bra, sier Henrik Nor-Hansen. I dag klokken 11 ble det offentliggjort at Henrik Nor-Hansen er nominert til Nordisk Råds litteraturpris for romanen «Termin. En fremstilling av vold i Norge». Han er nominert fra Norge sammen med Vigdis Hjorths «Arv og miljø». Mens «Arv og miljø» ble en av fjorårets bestselgende bøker i Norge, kom Nor-Hansens «Termin» ut tidlig i bokhøsten, uten å vekke særlig oppmerksomhet.

Blind vold

Nor-Hansens roman foregår i Stavangerregionen, og handler om en mann som blir utsatt for blind vold, og hans lange vei tilbake til en normal tilværelse, i møte med byråkrati og omsorgsvesen. «Nor-Hansens prosjekt utmerker seg som et av de mest egenartede og selvstendige i norsk litteratur per i dag», skriver bedømmingsjuryen i sin begrunnelse. Henrik Nor-Hansen kommer fra Stavanger, og ga ut sin første roman i 1996. Så skrev han fem diktsamlinger, før han vendte tilbake til romanen i 2012 med «En redegjørelse for reisestipendet 2010». «Termin» er hans fjerde roman.

- Media har forandret seg radikalt siden jeg begynte som forfatter. I 1996 var det mange flere bokanmeldelser i avisene. Nå må man være glad hvis man blir anmeldelt i det hele tatt. Litteraturstoffet får stadig mindre plass. Nordisk Råds litteraturpris er bra sånn sett. Nominasjonene kommer tidlig på året, slik at de nominerte kommer mye i fokus fram mot utdelingen. Jeg håper og tror at jeg nå kan få litt flere lesere, og bli oversatt til flere nordiske språk. Romanen kommer på dansk i mars, forteller Nor-Hansen.

Seiler jorda rundt 

For å kunne klare seg økonomisk som forfatter, har Henrik Nor-Hansen de siste ti årene bodd på seilbåt sammen med sin kone. Etter å ha seilt rundt i Stillehavet solgte de i fjor seilbåten på Fiji, og kjøpte en ny seilbåt i Canada, som nå ligger i Nova Scotia i påvente av båtpuss.

- Nå sitter jeg i en kjeller på Madla for å spare penger. Til sommeren drar vi over til seilbåten. Siden den ligger i Nova Scotia må vi forholde oss til vintersesongen. Det er klart det er kjedelig å sitte her sammenlignet med å være til havs. Men skrivemessig er det det samme. Jeg står opp om morgenen, setter meg foran pc-en med en kopp te, og setter igang. Priser og berømmelse angår ikke det daglige skrivearbeidet, sier Henrik Nor-Hansen.

Også Vigdis Hjorth er nominert til Nordisk Råds Litteraturpris for første gang.

- At romanen nå er nominert til Nordisk Råds Litteraturpris, i selskap med så mange andre sterke stemmer, er overveldende. Dette er Nordens mest høythengende litteraturpris, sier Vigdis Hjorth til NTB.

Les også: Forfatteren Nor-Hansen skriver på havet

De nominerte fra de øvrige nordiske landene er:

Danmark : Christina Hesselholdt «Vivian», Kirsten Thorup «Erindring om kærligheden»
Sverige:  Ann Jäderlund «Djupa, kärlek, ingen. Dikter 1992-2015», Birgitta Lilpers «Anteckningar om hö»
Finland: Laura Lindstedt «Oneiron», Tomas Mikael Bäck «De tysta gatorna»
Island: Linda Vilhjálmsdóttir «Frelsi» (« Friheten»),  Guðmundur Andri Thorsson «Og svo tjöllum við okkur í rallið: bókin um Thor» («Og så trille, tulle, ruller vi») »
Færøyene: Sissal Kampmann «Sunnudagsland» («Søndagsland»)
Åland: Johanna Boholm «Jag är Ellen»

Nyeste fra Dagsavisen.no: