Kultur

Gir Kunstnernes Hus kinostøtte

Nå får Kunstnernes Hus likevel 300.000 til kinodrift. Flere filmtiltak får økt støtte når Oslobudsjettet vedtas i morgen.

– Vi er glade for at byrådet nå gir oss driftsmidler, konstaterer Ulrik Eriksen og Silja Espolin Johnson, som står bak den nye kinosatsingen på Kunstnernes Hus i Oslo.

Den nye kinosalen sto klar til bruk i høst. Selve lokalene har kostet 3.5 millioner kroner, og er finansiert av Sparebankstiftelsen, Kulturrådet, regjeringen og Oslo kommune. Derfor vakte det oppsikt da byrådet la fram Oslo-budsjettet for 2017, uten å ha innvilget søknaden fra Kunstnernes Hus om 350.000 i driftsmidler. Dermed risikerte man at den nye kinosalen ble stående tom.

Les også: Åpner ny kino i Oslo

Drift fra nyttår

Etter møte med kulturkomiteen i Oslo kommune kom beskjeden like før helgen: Kunstnernes Hus får 300.000 i driftsmidler, på det reviderte Oslo-budsjettet som vedtas i bystyret i morgen. Dermed blir det fast kinodrift i Kunstnernes Hus fra nyttår.

– Kinoen i Kunstnernes Hus er med på å komplettere Oslo som filmby, sier Harald Nisse, som sitter i kulturkomiteen for Miljøpartiet De Grønne. Sammen med Abdullah Alsabeehg (Ap) og Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) fra bystyret møtte han ledelsen for kinoprosjektet på Kunstnernes Hus fredag.

– Dialogen med kulturkomiteen har vært fruktbar, sier Ulrik Eriksen.

– Etter at vi fikk avslag gikk vi ut i pressen. Deretter tok kulturkomiteen kontakt og fikk en presentasjon av prosjektet, sier Ulrik Eriksen, initiativtaker til kinoprosjektet.

– Driftsmidler er umulig å få fra private sponsorer og stiftelser. Derfor er det viktig med hjelpen fra Oslo kommune som har driftsmidler å gi, sier Eriksen. Støtten fra kommunen gjør at Kunstnernes Hus kan garantere for lønnsmidler til prosjektleder Silja Espolin Johnson.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Åpning med Anderson

19. november hadde Kunstnernes Hus stor offisiell åpning av kinosalen, selv om den videre driften var usikker. Harald Nissen (MDG) var på åpningshelgen med Laurie Anderson og ble imponert.

– Men da hadde vi allerede blitt enige om å gi driftsstøtte, understreker han.

– Vi kan ikke ha Laurie Anderson hver helg. Men vi har lagt lista høyt, for å vise at dette er et ambisiøst prosjekt. Vi starter med to-tre ukentlige visninger fra januar, og håper å øker på videre, sier prosjektleder Silja Espolin Johnson.

Etter at den nye filmfestivalen Oslo Pix fikk hele 1.9 millioner på budsjettet for 2017, har byrådet fått kritikk for ikke å prioritere bredden i Oslos filmtilbud. Nå har byrådet økt bevilgningen til Oslo Dokumentarkino, fra 400.000 til 800.000. Også Vega Scene får påplussinger på budsjettet (se under).

– Det er bra at byrådet har innsett verdien av mangfold i Oslos filmtilbud, sier Ulrik Eriksen.

Plusser på til Vega

Også det nye film- og teaterhuset Vega Scene får økt  ebevilgninger på Oslobudsjettet i morgen. Vega var først innstilt på 4 millioner kroner etter å ha søkt på 5.6 millioner. Byrådet plusser på med 1.4 millioner til Vega, til totalt 5.4 millioner.

– Svært gledelig, sier daglig leder Unnur Sande i Vega Scene. Vega skal etter planen åpne i 2018.

– Vi er opptatt av å få på plass Vega Scene. Det krever ressurser i oppstartsfasen. Det tar vi hensyn til, sier Harald Nissen (MDG).

– Det skal merkes at byrådet satser på filmfeltet, sier Harald Nissen.

Les også: Nå vil de realisere Vega Scene

Nyeste fra Dagsavisen.no: