I seks tiår overrasket, forførte og underholdt han med sin musikk. Nå er Leonard Cohen død, 82 år gammel.
Mange vil huske Cohen som en nyskapende artist som flere ganger endret stil, fra viser som «Suzanne» og «Bird on a Wire» på 1960- og 70-tallet til mer synthpregede låter som «Hallelujah» og «I'm Your Man» på 1980-tallet.
Også utover 2000-tallet fortsatte Cohen å forandre sin stil, selv om temaer som kjærlighet, religion og krig fortsatte å prege tekstene.
– Han er uten tvil en av de viktigste og mest innflytelsesrike låtskriverne fra vår tidsalder. Musikken hans blir bare fylt av mer mystikk og dybde etter hvert som tiden går, sa Lou Reed da Cohen ble tatt opp i Rockens æresgalleri i 2008.
Minneord: So long, Leonard (Geir Rakvaag)
«So Long, Marianne»
Canadieren var 22 år da han debuterte som poet. Han skrev flere diktsamlinger og romaner før han ga ut sin første plate, «Songs of Leonard Cohen» i 1967.
Debutalbumet inneholdt blant annet «So Long, Marianne» – en sang skrevet til norske Marianne Ihlen, som var Cohens kjæreste på 1960-tallet. Hun prydet også baksiden på oppfølgeralbumet «Songs from a Room», som ble gitt ut to år senere.
«Vi er blitt så gamle at kroppene våre faller fra hverandre, og jeg tror at jeg følger etter deg veldig snart», skrev Cohen i et brev til Ihlen kort tid før hun gikk bort sommeren 2016.
Hun beskrev Cohen som annerledes, barsk og sexy. Men sa ofte at det ikke bare var enkelt å være sammen med en mann alle ville ha en bit av – og som var svært populær blant andre kvinner.
– Jeg var dødssjalu på Leonard, men når vi bodde sammen hadde jeg ingen grunn til ikke å stole på ham, har hun sagt til VG.
Selv har Cohen sagt til avisen at hans spesielle forhold til Norge blant annet skyldes tiden han var sammen med Marianne, samt at han bodde en periode i Oslo. Han spilte til sammen 17 konserter her til lands.
Les Dagsavisens anmeldelse av Cohens aller siste album: Lavt og mørkt
– Rede til å dø
Det er bare få uker siden Cohens siste plateutgivelse. «You Want It Darker», var hans 14. studioplate. I et intervju med The New Yorker i forbindelse med plateslippet sa Cohen at han til tross for at han fortsatt hadde arbeid å gjøre unna, var rede til å dø. Kort tid etterpå sa han at det kan ha vært en overdrivelse.
– Det hender man blir litt overdramatisk på egne vegne fra tid til annen. Jeg har til hensikt å leve evig, het det den gangen.
[ Følg Dagsavisen Nye Takter på Facebook! ]
Mistet formuen
Mange trodde Cohens karriere var over da han dro til et buddhistisk kloster i California i 1994 for å bli zen-munk. Der ble han værende i fem år.
I mellomtiden skulle Cohens mangeårige manager og venn Kelley Lynch ta seg av Cohens økonomi. Senere viste det seg at hun solgte mange av artistens rettigheter, og på 2000-tallet var store deler av formuen hans borte. Lynch ble dømt til å betale Cohen flere millioner dollar i erstatning, men ifølge flere medier var pengene trolig tapt for artisten.
Etter dette ga Cohen ut fem nye album. Særlig «Ten New Songs» (2001) og «Old Ideas» (2012) ble godt mottatt både av tilhengere og kritikere.
I 2010 fikk også konsertpublikumet et gjensyn med Cohen, som fortsatte å turnere fram til 2013. Som 79-åring spilte han fortsatt tre timer lange konserter for fullsatte konsertlokaler.
Trakk seg tilbake
– Jeg vil takke dere ikke bare for i kveld, men for alle årene dere har lyttet til sangene mine. Jeg setter stor pris på det, sa Cohen under det som skulle bli hans siste konsert, i Auckland på New Zealand like før julen 2013.
Konserten avsluttet han med Drifters-låta «Save the Last Dance for Me», før han tok av seg hatten, bukket, og igjen forsvant fra rampelyset.
De neste årene dukket det fra tid til annen opp bilder av ham fra tilhengere som støtte på ham i Los Angeles' gater. Alle forteller den samme historien om en høflig mann som tok seg tid og gjerne lot seg fotografere.
– Are you Leonard Cohen? spurte en kvinne som møtte ham på gaten i 2016.
– I used to be, skal artisten ha svart med sitt sedvanlige smil. (NTB)