Kultur

Jazz og kammermusikk på Sentralen

Nyåpnede Sentralen har blitt en populær arena for flere av høstens musikkfestivaler. Denne uka blir det både jazz og klassisk i det gamle banklokalet.

Et knapt halvår etter at Sentralen åpnet 1. mars, har den gamle sparebanken blitt en populær konsertarena i Oslo. Infernofestivalen har hatt konserter her, det samme har Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival. Denne uka setter både Oslo Jazzfestival og Oslo kammermusikkfestival sitt preg på bygget. Blant annet skal Come Shine og Kork ha konsert i den ærverdige Marmorsalen, det samme skal Jaga Jazzist.

– Det er veldig gøy at så mange av de store festivalene tør å satse og ha konserter hos oss det første året vi har åpent, sier produsent Per Mejlænder Brynning ved Sentralen.

– Vi valgte bevisst å holde oss litt under radaren under byggeprosessen og fram mot åpning, så all interessen har vært over all forventning. Det har vært full rulle fra dag en, og vi har måttet ansette ekstra personell for å ta imot booking, forteller Brynning.

Les også: Her er byens nye kulturhus

Spennvidde

Senere i høst skal Ultimafestivalen ha konserter her i september, mens Oslo World Music festival skal ha flere konserter i november. 24. og 25. august blir det også moteshow i det nyrenoverte bankbygget, da skal Oslo Runway ha sine motevisninger her. 27. august er det dans som står på programmet, med NM i breakdance.

– Vi har også hip hop work shops hver søndag, som samler ungdommer fra hele byen, sier Brynning.

Nettopp mangfoldet er noe av poenget med Sentralen, sier Brynning.

– Vi har et kontormiljø med 350 mennesker som jobber med kultur og sosialt entreprenørskap. Mange festival holder blant annet til her, vi har et spennende miljø med ulike festivaler i åpent landskap. Blant annet sitter Oslo kirkemusikkfestival rett ved siden av Infernofestivalen – det illustrerer litt av mangfoldet, sier han.

Han er strålende fornøyd med at Sentralen har blitt et sted for ulike uttrykk.

– Målet er at huset vårt skal være et samlingspunkt, et verksted og en scene. Det skal være et sted hvor folk kan møtes, utveksle ideer, kreativitet og kompetanse og ha gode opplevelser. Den spennvidden vi har her, med alt fra hip hop, jazz, kirkemusikk, metall og kammermusikk er utrolig gøy.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Hvelvet Underground

Sentralen byr på seks ulike arenaer. Marmorsalen er den største, og har plass til 800 stående publikummere. Forstanderskapssalen er bankens gamle styrerom, som nå er gjort om til scene, med Steinway-flygel og lysekroner i taket. Her skal blant annet Anne-Marie Giørtz ha konsert under Oslo Jazzfestival.

De som ønsker, kan også få med seg konserter i det gamle bankhvelvet.

– Utenfra ser det ut som noe som kunne vært med i en Olsenbanden-film, men inni minner det mer om en blackbox, og egner seg perfekt for forsterket band. Infernofestivalen hadde flere konserter her, det samme har flere ungdomsband som gjerne vil prøve seg gjennom konsertserien Hvelvet Underground, forteller Brynning.'

Les også: Seamus Blakes Oslojazz

Stiftelse

Per Brynning kaller Sentralen for et supplement til Oslos scener.

– Vi eies og finansieres av Sparebankstiftelsen DNB, og det betyr at vi har en større økonomisk frihet enn mange av de andre tilbudene i Oslo, men nettopp derfor er det viktig for oss å ikke være konkurransevridende. Vi konkurrerer ikke med Mono eller Rockefeller, vi er mer et supplement. I den grad vi har rock- og popkonserter så er det primært tenåringer og ungdommer som får lov til å prøve seg på scenene våre.

Les også: Over til jazz