Kultur

Sosiale reiseapper

Få deg nye venner på reisen – med digital hjelp.

Før holdt det lenge med en gitar eller et middels fillete eksemplar av Lonely Planet for å komme i kontakt med andre reisende. Men nå har vi fått mer effektive våpen: Personsøkappene for reiseglade. Et homofilt – og noe promiskuøst – vennepar av meg reiser aldri uten sin favorittapp, som alltid klarer å lokalisere kveldens tredje hjul på vogna i mer eller mindre umiddelbar nærhet. Og ja, den funker mye bedre enn Lonely Planets noe kuriøse homoguide, som blant annet på 1990-tallet hevdet at en av de heftigste møteplassene for homser vest for Oslo, var på utedoen på Damtjern ved Tranby i Lier. Det ble en lang og ensom kveld for dem.

Greit nok, når alle er med på leken, og har et relativt avslappet forhold til personvern. Det florerer av datingapper med GPS – for folk med sammenfallende interesser og lyster av alle slag. Det finnes også hoteller, som gjerne kobler single eller selskapssyke, for en sosial kveld – med eller uten noe attåt. En del flyselskaper, inkludert KLM, har prøvd seg på lignende varianter på flyturen, der du for eksempel kan spille dataspill mot den mystiske fyren i sete 24. Og reiser du alene, er det er ikke alltid du har lyst til å bli stuck med en gjeng du ikke har noe til felles med – eller bli sittende alene og tappe på smarttelefonen din i en krok. Da kan du få hjelp av en av disse appene:

1. Finn reisefølge

Det er ikke alltid du har lyst til å reise med din beste venn eller kjæreste – eller at det passer for begge. Eller kanskje du simpelhet ønsker å leve livet med blankere ark, og møte noen nye folk? Leter du etter et nytt reisefølge eller bare ønsker å møte reisesugne folk underveis, kan du sjekke ut apper som Travel Buddies, TravelMate, TripOn og Backpakr, som fikser nettopp dette. Her kan du kikke gjennom medlemsprofiler og ta kontakt med reisende du tror du kan finne tonen med. Eller søke etter noen som befinner seg nær deg, har samme interesser, eller skal samme vei. Noen av dem lar deg også filtrere bort tullingene du ikke vil ha kontakt med.

2. Fest med de lokale

Som reisende, er det fort gjort å ende opp på en sjelløs turistfelle. Eller på den anbefalte lokale baren – der det nå bare er turister som vil møte lokale – og ingen lokale (men det gjør jo egentlig ikke noe, for de skjeggete, tatoverte, bakoversveisne hipsterne ser uansett klin like ut). Men er det et problem, skal appen Party with a Local kunne hjelpe deg med å finne de ekte, kule folka. Appen forteller deg både hvor du bør henge, og kan også sette deg i kontakt med lokale partyløver som er i festmodus – og forhåpentligvis lar deg joine.

3. Bo hos en fremmed

Har du brukt opp alle pengene på en ekstra runde på pub og postpønkkonsert i Praha? Eller synes du simpelthen at det er mye koseligere å våkne opp hos en ny venn? Skrap sammen noen kroner og kjøp inn et par pils som kan deles, og finn en sofa du kan krasje på med appen Couchsurfing, der lokale lar deg overnatte hjemme hos dem – helt gratis. Eller test ut Nightswapping, der du gjennom å huse andre på din egen sofa, kan tjene opp netter som du igjen kan bruke hos andre swappere (ergo færre sofasnyltere).

4. Del reiseutgifter

Noen ganger kan det være fristende å bli med på en organisert tur, ta taxi til utgangspunktet for en fin vandretur eller taxibåt til en øde strand. Eller hyre inn en egen guide for en skreddersydd spesialsightseeing. Da er det selvsagt lurt å ha noen flere å dele regningen med. Det kan Tripsaround hjelpe til med. Her kan du søke og finne andre reisende som ønsker å dele turopplevelsen – og kostnadene.

5. Gamlemåten

Si hei til noen du synes ser hyggelige ut! Oversettngsapper som Google Oversetter, iTranslate, iHandy og mange flere gjør at du enkelt kan be hvem som helst om å bli med å ta en kaffe. Eller en flaske rødvin under Pont Neuf.

Mer fra Dagsavisen