Kultur

TV 2 hjelper deg mindre

KOMMENTAR: TV 2 blir i Bergen, i hvert fall fram til 2019. Ellers er det ikke mye igjen av det gamle TV 2.

Kravene til det nye TV 2 fra kulturminister Linda Hofstad Helleland er ganske enkle. Det eneste TV 2 må gjøre for å fortsatt få kalle seg en kommersiell allmennkringkaster, er å ikke forlate Bergen, og fortsette å lage nyheter derfra.

Bestemte innholdskrav som tidligere definerte en allmennkringkaster, har statsråden ganske enkelt fjernet.

I samme slengen har hun sørget for å gi norsk film- og TV-produksjon en økonomisk knekk. TV 2 har siden 2010 støttet film og TV med 10 millioner kroner i året. Nå kan TV 2-sjef Olav T. Sandnes kutte utgiftsposten. Hva Norsk filminstitutt skal gjøre når budsjettet deres krymper, har kulturministeren ikke sagt noe om.

TV 2 trenger ikke lenger lage TV 2 Skole heller, det pedagogiske tilbudet tilpasset skolebarn. TV 2 kan gi blaffen i å lage sendinger på både bokmål og nynorsk. TV 2-ledelsen slipper å tenke på sånt som livssynsprogram og barne-TV. TV 2s tilbud blir mindre mangfoldig på mange måter i årene framover, selv om det er lenge siden TV 2 fylte romjula med samiske program for å fylle en pålagt kvote.

Den nyutlyste konsesjonen for en kommersiell allmennkringkaster er skreddersydd for TV 2. Den eneste reklamekanalen med egen TV-nyhetsproduksjon. Dette gir TV 2 en konkurransefordel i form av å være en kanal alle TV-distributører må sende, i motsetning til konkurrentene.

At TV 2 slipper innholdskrav er tilpasset en ny mediehverdag og en hardere konkurranse om publikum, og det er ikke tvil om at TV 2-direktør Sandnes har rett i spådommene om at tøffe tider venter også ett søkkrikt mediehus som TV 2 AS. Denne uka fikk han da også god hjelp av kulturministeren til å kutte ansatte og starte nedskjæringene på 350 millioner kroner.

Hvor mange som mister jobben har TV 2-ledelsen etter sigende ikke tall på. Som om det er naturkreftene som avgjør økonomiske kutt i et veldrevet mediehus. TV 2 akter å fjerne hver tiende utgiftskrone for å tjene like mye penger i årene som kommer. Nå har det danskeide TV-huset fått den hjelpen de kan forvente av myndighetene, i denne omgang. TV-giganten som tjente 382 millioner kroner i fjor har fått avslag på ønsket om å få statsstøtte i rene penger.

Årsaken til kulturministerens knefall for TV-giganten skal være at Norge trenger et mangfold av nyheter og nyhetsproduksjon. Dette er et avgjørende fundament for et velfungerende demokrati, sier kulturminister Helleland om utlysningen av TV-konsesjonen. Da venter vi på statsrådens håndsrekning til de andre virksomhetene i Medie-Norge som også er med på å sikre mangfoldet av nyheter på papir, nett og skjerm. Er det viktig å hjelpe TV 2, bør lokalavis-Norge og de meningsbærende avisene være de neste på Kulturdepartements liste. NRK må også styrkes. Det er på høy tid statsråden og mediepolitikerne generelt åpner øynene for den nye medievirkeligheten TV 2-ledelsen snakker om. Den sittende regjeringen må vende sitt enøyde blikk vekk fra Marienlyst, og fokusere på hvordan Facebook og Google tømmer det norske annonsemarkedet med sugerør og stikker skattefritt av med omsetningen.

TV 2 er selvsagt ikke alene om å kjenne på denne tøffe konkurransen, og heller ikke alene om å trenge all den hjelp som kan gis via en oppdatert, norsk mediepolitikk.

For TV 2 innebærer den mindre kravfylte hverdagen at noen programutgifter kan fjernes. Det nye TV 2 vil ikke bli ugjenkjennelig. Å forandre for mye på signaturen kan skremme seerne, for TV-vanene våre er jo forholdsvis konservative. TV 2 vil nok beholde sin kjente profil med morgensendinger, populære poster som «TV 2 hjelper deg» og de mange talentshowene. Det er likevel ikke en allmennkringkaster vi kan se konturen av. Nå blir TV 2 i større grad det vi forbinder med reklamekanaler flest.

Mer fra Dagsavisen