Kultur

Snart åpner Sparebankstiftelsen DNBs kulturhus

Konsertsal, restaurant, kunst fra Vanessa Baird og ungdomsscenen Hvelvet Underground er blant elementene i Sparebankstiftelsen DNBs nye kultursatsing.

Bilde 1 av 5

Se flere bilder fra kulturhuset i vinduet over!

– Det må jo være litt ålreit å komme til et sted som ikke skal be deg om pengestøtte, spøker Martin Eia-Revheim, hussjef ved det nye kulturhuset Sentralen. Han ønsker kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) velkommen inn i Christiania Sparebanks gamle lokaler, som nå skal bli en møteplass for kulturarbeidere og kulturinteresserte. Plassert i Kvadraturen, i Øvre Slottsgate 3 og Tollbugata 30, skal Sentralen romme seks ulike scener og arbeidsplasser for opp mot 350 mennesker.

Allerede har festivaler som Ultimafestivalen, Oslo World Music Festival og Infernofestivalen skaffet seg plass i bygget, sammen med blant andre kino- og teaterhusbyggerne i Vega Scene AS og aktører som Det Norske Solistkor og Det Norske Kammerorkester.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Kokker, komedie og kunst

Det bæres sofaer, bord og gardintrapper rundt kulturministeren som får en sniktitt på bygget som offisielt åpnes neste helg, med en åpningshelg rettet mot barn og unge.

Det første som møter Helleland er restauranten til kokkekollektivet LAVA, bestående av de profilerte kokkene Anders Braathen, Stian Floer, Even Ramsvik og Tom Victor Gausdal.

– Hit må jeg tilbake og spise, sier Helleland, mens hun blir geleidet videre.

Kunstnerne Marius Dahl, Vanessa Baird, Hanne Friis, Jan Christensen, Are Mokkelbost og Camilla Løw, har fått i oppdrag å utsmykke det gamle bygget, og i første etasje finner vi glassmaleriene til Mokkelbost.

– Jeg er egentlig ganske redd for at disse skal knuse en sen natt, men kunstneren har ikke villet beskytte dem, sier Eia-Revheim.

Han viser vei inn i resepsjonsområdet, som egentlig er en gammel søppelsjakt.

– Her kan folk ta seg en kaffe og vente på dem de skal møte. Vi kommer også til å ha lesestunder og komikvelder her, sier han, og sikter til Bård Tufte Johansen og Morten Ramms prosjekt humornieu, som inntar Sentralen i mars.

Les også: – Kult om Botsen ble hotell

Hvelvet underground

Gjennom det som skal bli en cocktailbar går veien videre inn i Forstanderskapssalen, der Gisle Daus stemmer et splitter nytt Steinway-flygel, som pianisten Håvard Gimse har valgt ut. Her skal det både øves og spilles konserter i tida framover. I det som var den gamle gymsalen til de bankansatte er gulvet tilpasset dans, og også her vil det være forestillinger og øvingsaktivitet.

På veien vekk fra gymsalen skimtes kjente streker på veggene. Det er Vanessa Bairds veggmaleri «The Ocean» som rammer inn vinduene.

– Det er veldig stort for oss å ha Bairds kunst her. Man ser tydelig at hun er inspirert av flyktningkrisen, sier Eia-Revheim og peker mot motivene av ukjente mennesker i vann, og en lyshåret kvinne på land.

– Og nederst her har vi de ulykkelige barna med iPadene sine. Sånt er litt vondt for en forelder å se, påpeker Helleland.

– Kunstnerne fikk velge fritt hvor de ville utsmykke, og heldigvis valgte de forskjellige steder. Et morsomt poeng er at all kunsten ble ferdig før tida. Det er en myte at kunstnere jobber for treigt, sier Eia-Revheim.

Les også: Roser DNB for kultursponsing

– Morsomt nok er dette bygget i 1898, noen år etter at en fjern slektning av meg, Ole Høiland, brøt seg inn, flirer Eia-Revheim og banker i det solide materialet rundt inngangen til det gamle bankhvelvet, som skal bli scenen Hvelvet. Der skal det blant annet være arrangementer kalt Hvelvet Underground, der unge artistspirer skal få prøve seg, og lære litt om musikkbransjen.

– Dette er det jo et skrikende behov for, sier Helleland.

Les også: Frykter rasering av bykaoset

Mer fra Dagsavisen