Kultur

Roser DNB for kultursponsing

Årlig bidrar Sparebankstiftelsen DNB med 10 millioner kroner til Sentralen. Stiftelsen har blitt en av de viktigste private giverne til kultur.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) mener det er bra at kulturen får flere finansieringskilder.

– Det er flott at vi får flere finansieringskilder enn det staten kan stå for. Her legger man til rette for en kulturarena med nyskaping og nytenking, sier Helleland.

Sparebankstiftelsen DNB kjøpte lokalene til Sentralen i 2007 av DNB, og etter hvert kom ideen om å bruke huset som del av stiftelsens virksomhet. Stiftelsen eier 9,5 prosent av DNB, noe som gir dem en kapital på 20 milliarder kroner.

Kulturaktør

Sparebankstiftelsen DNB markerte seg tidligere i uka ved å kjøpe aviskonsernet Amedia for 395 millioner kroner. Men stiftelsen har også en finger med i spillet i en rekke kultursatsinger her til lands.

Blant annet er de medeiere i Talent Norge, regjeringens delvis statlige selskap som skal generere mer privat finansiering til kulturlivet. Her har stiftelsen selv stått for millionstøtte til blant andre Barratt Dues senter for talentutvikling (2,1 millioner kroner), Festspillene i Bergens talentutviklingsprogram (4,9 millioner kroner) og Nasjonalballetten Ung (3 millioner kroner).

I tillegg står Sparebankstiftelsen bak Dextra Musica, som låner ut strykeinstrumenter til musikere. Ifølge stiftelsens nettsider eier de fioliner blant annet av typen Bergonzi og en Stradivarius.

Stiftelsen eier også en rekke kunstverker som lånes ut til museer her til lands. Nicolai Astrup, Peder Balke, Bård Breivik, Andy Warhol er del av samlingen.

De gir også flerårig støtte til moderne kunst, som har gått til Henie Onstad Kunstsenter og Punkt Ø. I tillegg ga de KODE i Bergen 10 millioner kroner til opprettelsen av et eget Nicolai Astrup-senter i fjor.

Sparebankstiftelsen DNB er også blant dem som har gitt mest gaver til museer som har søkt regjeringens gaveforsterkningspott hittil.

Skatteinsentiv

Kulturministeren mener stiftelsens bidrag gjennom Sentralen er en gave til Oslos befolkning. Men på spørsmål om hun vil legge til rette for å få flere aktører til å gjøre det samme, gjennom for eksempel skatteinsentiver, som tidligere kulturminister Thorhild Widvey (H) lovte at var under utredning, svarer hun:

– Det er ikke et arbeid som jeg har satt i gang etter at jeg ble utnevnt. Men jeg er opptatt av at vi skal få flere finansieringskilder, og da må vi se på hvordan vi kan få det til, sier hun.

Mer fra Dagsavisen