Kultur

Stortingsbrudd om NRK-melding

Frps soloutspill om NRKs framtid har fått forhandlingene blant de andre partiene til å bryte sammen.

– Forhandlingene er brutt. Vi krevde avklaring på om Frp var med eller om de står på sidelinja, og gjorde det helt klart at Høyre ikke kan regne med at opposisjonen skal være deres redningsplanke om de ikke klarer å bli enige med Frp internt i regjeringen. Da fikk vi beskjed fra Høyre om at det ikke lenger var grunnlag for noe forlik, sier Arild Grande (Ap) til Dagsavisen.

Han legger til at han vil bruke deler av helgen på å sondere med SP, SV, KrF og Venstre for å se om det er mulighet enighet rundt det han regner som de viktigste sakene som regjeringens allmennkringkastingsmelding ikke gir svar på.

– Fremtidig finansiering av NRK er ett hovedspørsmål, ny avtale for en kommersiell allmennkringkaster med hovedsete i Bergen et annet.

Sistnevnte gjelder i praksis TV 2, som nå opererer på midlertidig forlengelse av gamle avtaler.

LES OGSÅ: Stortingskrangel om NRK

Betydelig irritasjon

I juni kom regjeringens stortingsmelding som gjør rede for NRKs framtid. Denne uka publiserte imidlertid Frps Ib Thomsen en kronikk hvor han tar til orde for flere løsninger som går helt på tvers med det regjeringen som partiet hans er medlem av står for i meldingen. Han vil fjerne NRK-lisensen, ha reklame på nrk.no, og finansiere NRK-innhold over statsbudsjettet.

– Vi fikk behov for å avklare hvem vi forhandlet med, og om hva. Inntil Ib Thomsen skrev kronikken, opplevde vi et sterkt ønske fra alle parti om å komme til et forlik om meldinga. Men da Thomsen skrev en kronikk som gikk helt på tvers med det regjeringen Frp sitter i foreslår i sin egen melding, er det klart at det skapte betydelig irritasjon, sier Grande.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Kaller på ministeren

Forhandlingsbruddet gjør at meldingen nå vender tilbake til ordinær kulturkomitébehandling. Der er fristen for å melde inn nye ting førstkommende torsdag. Det gir politikerne dårlig tid til å bli enige.

– Det er åpenbart stor avstand mellom Høyre og Frp i denne saken. Jeg håper at om vi kan komme fram til enighet i Stortinget, så vil Høyre vurdere det. Tida er inne for en kulturminister fra Høyre som i større grad lytter til Stortinget. Vi ser veldig gjerne at hun kommer på banen og bidrar til å få ryddet opp i hvordan vi skal forholde oss til Høyre og Frp, sier Grande.

Han har uansett null sans for Ib Thomsens kronikkpoenger:

– Følger man hans forslag og kutter lisensen, ødelegger man en betydelig del av NRK-tilbudet for folk. Et reklamefinansiert NRK gir enda større press på lokalaviser som allerede sliter, og statsfinansiert NRK ødelegger deres uavhengighet av staten, sier Grande.

LES OGSÅ: Skepsis til NRK-samarbeid med Facebook

Mer fra Dagsavisen