Kultur

Bond girls varer evig

Det er 50 år siden James Bond-filmen «Thunderball» gikk sin seiersgang på kino. Torsdag gjestet sju tidligere Bond-piker fra filmen Oslo for å kaste glans over jubileet og samle inn penger til UNICEF.

Bilde 1 av 8

James Bond er en helt for mange. Men hva hadde egentlig agent 007 vært uten sine mange, vakre Bond-piker?

Torsdag gjestet sju tidligere såkalte Bond-piker Oslo for å være til stede under en auksjon til inntekt for UNICEFs arbeid i Somalia. Initiativtaker til arrangementet er mangeårige Bond-entusiast Morten Steingrimsen, som sammen med Breitling og UNICEF står bak auksjonen av Bond-effekter og Bond-opplevelser – blant annet et Breitling-ur likt det Sean Connery bærer i filmen «Thunderball» med en prislapp på 75.000 kroner.

Torsdag stilte Steingrimsen og de tidligere Bond-pikene til en felles pressekonferanse på Hotel Continental og interessen var det lite å utsette på.

LES OGSÅ: Det neste Bond-eventyret er avslørt

Bond girl

– Jeg er noe helt spesielt, jeg er en Bond girl. Det er ikke det samme som dagens skuespillere som helst kalles Bond women. Vi er av en annen tid, da alt var litt mindre politisk korrekt. men jeg er uhyre stolt av å kunne kalle meg selv en vaskeekte Bond girl, sa den 72-år gamle divaen. og fikk applaus av de andre skuespillerne på podiet.

Det er mange både kjente og mindre kjente skuespillere som har kunnet smykke seg med tittelen Bond-pike opp gjennom årene. Honor Blackman og Diana Rigg som spilte i henholdsvis Pussy Galore i «Goldfinger» og Teresa di Vicenzo «On Her Majesty's Secret Service» var allerede godt kjente i Storbritannia fra TV-serien The Avengers da de ble Bond-piker. Jane Seymour var en veletablert skuespiller da hun spilte rollen som Solitaire og Grace Jones var berømt artist da hun takket ja til å spille den karatesparkende skurken May Day i «The Living Daylights». Også en rekke kjente modeller har fått bekle rollen som Bond-pike. Både Talisa Soto («Licence to Kill» 1989) og Carole Boquet («For Your Eyes Only» 1981) og Famke Janssen («Goldeneye» 1995) var godt kjent fra motesidene i VOGUE og Harper’s Bazaar lenge før de dukket opp på filmlerretet.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Ukjente

Lenge var det også populært å gi roller til helt ukjente kvinnelige skuespillere i Bond-filmene, og for mange, som Britt Ekland og Julie Ege, ble det en døråpner i karrieren. Luciana Paluzzi, derimot, var allerede godt i gang med å skape seg et navn som skuespiller hjemme i Italia da hun gikk på audition i håp om å få den kvinnelige hovedrollen som Domino i «Thunderball».

– Men de ville helst ha en kjent og en helt ukjent kvinnelig skuespiller i de bærende rollene, og siden jeg allerede hadde et navn ville de heller ha en ukjent som Domino. Så da de ringte fra filmeselskapet etter audition sa de: «Vi har en god og en dårlig nyhet. Den dårlige er at du ikke får rollen som Domino, den går til Claudine Auger. Den gode nyheten er at vi gjerne vil at du spiller rollen som Fiona Volpe.» Det var jo en mye morsommere rolle, selvsagt, å få spille en bad girl, sier Luciana Paluzzi.

Britiske Martine Beswick fikk rollen som Paula Caplan i samme film med følgende instruks: dra til Bahamas noen uker før innspilling, sol deg og legg på deg noen kilo.

– Det er slett ikke den verste stillingsinstruksen jeg har fått, smiler Martine Beswick. Hun hadde tidligere debutert i en mindre rolle i «From Russia With Love», og var i likhet med Ursula Andress og Madeline Smith blitt headhuntet fra det britiske produksjonsselskapet Hammer films, best kjent på 60- og 70-tallet for å lage lavbudsjettfilmer med horrortema.

LES OGSÅ: Fortsatt gull!

Uforglemmelige kampscener

Beswickes mest uforglemmelige filmøyeblikk er alle kampscenene hun har deltatt i – som en lang stund ga henne det tvilsomme klengenavnet «Battling Beswick». Hennes kanskje mest berømte øyeblikk på lerretet er kampscenen med Raquel Welch i steinalderfilmen «One Million Years B.C», og de mange brutale slagene i «Prehistoric Women».

Beswick og Paluzzi har delte meninger om Bond-pikeeffekten. For Paluzzi, som på sekstitallet spilte i en rekke TV-serier og filmer, blant annet «The Man From U.N. C. L. E» ble berømmelsen et toegget sverd:

– Jeg vil si det var både en velsignelse og en forbannelse, sier italienske Luciana Paluzzi.

– Jeg hadde allerede en karriere da jeg fikk rollen i «Thunderball», men etter Bond var det nesten ingen italienske regissører som ville jobbe med meg. Bond var som en slags tegneseriefigur, og Fellini, Mastroianni – de takket nei etter tur fordi de foretrakk å jobbe med folk som ikke ble assosiert med den slags filmer, sier Paluzzi.

Etter Bond fortsatte hun likevel å spille film, og spilte blant annet mot Richard Burton, Lee Marvin og O.J. Simpson i filmen «The Klansman» (1974).

Forbløffet

– Det som forbløffer meg er at selv den dag i dag – mange år etter at jeg giftet meg og la skuespillerkarrieren på hylla, er det fortsatt interesse for meg som tidligere Bond-pike. det er like merkelig som det er morsomt, sier den vakre rødhårede 78-åringen.

Når det gjelder å spille mot en av tidenes mest ikoniske leading men, Sean Connery, er de to skjønt enige:

– Sean var en av gutta, han likte å henge med de andre på settet etter opptak og oppførte seg alltid både galant og fint overfor alle enten de var skuespillere eller jobbet i produksjonsteamet, sier Paluzzi.

– Sean og jeg fant tonen med en gang, vi har den samme frekke humoren. Det er ingen annen Bond som kan måle seg med Sean Connery.

Nyeste fra Dagsavisen.no: