Kultur

Sammenlignes med Snowden-saken

Reportere Uten Grenser tror PSTs razzia hos Ulrik Imtiaz Rolfsen kan slå dårlig ut for Norge på målingen over lands ytringsfrihet. – Dette minner om Snowden-saken, sier RUGs leder.

– Denne saken har en parallell i da det britiske etterretningsorganet GCHQ fikk avisen The Guardian til å ødelegge datamaskinene der de lagret Snowden-lekkede filer. Den hendelsen fikk Storbritannia til å falle mange poeng på rankingen over hvilke land som har best ytringsfrihet. Vi snakker her om metoder vi ikke forbinder med land hvor pressefriheten blir respektert, sier Jonathan Lundqvist til Dagsavisen.

Han er president i den svenske seksjonen av Reportere Uten Grenser, RUG. Organisasjonen lager hvert år en liste over presse- og informasjonsfriheten i verden. På bunn finner vi land som Turkmenistan, Nord-Korea og Eritrea, på topp ligger demokratier som Finland, Nederland og Norge.

LES OGSÅ: PST aksjonerte hos prisbelønt filmskaper

Helt i toppen

I hvert fall har Norge pleid å ligge helt i toppen av lista. Jonathan Lundqvist blir desto mer opprørt da Dagsavisen forteller om razziaen Politiets sikkerhetstjeneste, PST, utførte hos filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen mandag.

PST kom uanmeldt med ordre fra statsadvokaten om å beslaglegge filmklipp fra Rolfsens kommende dokumentar om Ubaydullah Hussain og islamistmiljøet i Norge, tilsynelatende spesielt interesserte i en norsk 18-åring som skulle verve seg til Islamsk Stat i Syria, men ble pågrepet i Göteborg samme dag.

– PSTs framgangsmåte setter kildevernet i en alvorlig klemme. Hvis folk ikke lenger skal kunne stole på at reportere får ha materialet sitt i fred uten at sikkerhetspolitiet tar seg til rette, vil det få enorme konsekvenser for ytringsfriheten, sier Lundqvist.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Kun i krig

Han poengterer at kildevernet gjelder uansett hva journalister eller filmskapere jobber med.

– Kun i krig finnes det noen unntak. Men Norge er ikke i krig. Dette er uakseptabelt.

Også Presseforbundet, Fritt Ord, menneskerettseksperter og selvsagt Rolfsen selv har reagert skarpt på PSTs razzia.

LES KOMMENTAR: Et alvorlig tilbakeslag