Kultur

Kinoene frykter moms-bombe

Dersom regjeringen går inn for Scheel-utvalgets forslag om endring i kulturmomsen, kan det koste kinoene dyrt. Det vil ramme billettprisene.

Det er publikum som aller mest vil merke en økning av kinomomsen. FOTO: AUDUN BRAASTAD/NTB SCANPIX

– Jeg håper ikke dette blir en realitet, sier styreleder i Film & Kino, Arild Kalkvik.

Scheel-utvalget, som la fram sine forslag til endringer i skattepolitikken før jul, mener lavmomssatsen bør heves. Lavmomsen, eller kulturmomsen, innebærer at kinoene og museene må betale en moms på åtte prosent årlig. Men Scheel-utvalget har foreslått å heve denne satsen til 15 prosent. Det reagerer kinoer i hele landet på.

– For kinoene vil en økning til 15 prosent utgjøre mye fordi vi har et stadig større krav på oss for å investere mye, for å holde oss oppdatert. Totalt vil det koste kinoene rundt 75 millioner kroner mer i året, sier Kalkvik.

LES OGSÅ: – Bygger ned kinokulturen

Kulturlivet

Han mener det har vært lite oppmerksomhet rundt forslaget til Scheel-utvalget.

– For å spissformulere litt: Jeg håper det ligger en mer dyptpløyende grunn bak forslaget enn å betale for lette i formuesskatten. Det er uansett synd hvis det er kulturlivet som skal bli taperne hvis regjeringen gjør disse endringene, sier han.

Forslaget til Scheel-utvalget har vært på høring og har nå status «under behandling», da høringsfristen gikk ut i april. Film & Kino var ikke en høringsinstans, men har i likhet med flere kinodrivere levert inn sine innsigelser mot en høyning av lavmomsen.

– Jeg håper det blir åpnet for en større diskusjon om dette. Regjeringen hadde vel ikke regnet med at kulturlivet skulle bli involvert i dette, og jeg tror faktisk ikke mange er klar over konsekvensene av forslaget, sier Kalkvik.

– Kinoene har ikke råd til å dekke et så stort tap, og dermed må man høyne prisen på kinobillettene. Vi skal heller ikke se bort fra at enkelte kommuner som subsidierer driften, kan komme til å legge ned kinoer, sier Kalkvik.

Også kinoeier SF Kino advarer om dette i sitt høringssvar: «Vår vurdering er at det ikke er mulig å øke billettprisene tilsvarende økningen i foreslått avgiftssats uten å miste store deler av kundegrunnlaget.»

Følg oss på Twitter og Facebook!

Kulturhusene

I vår har det vært mye støy rundt kulturhusene som ble overrasket med en momsregning, da de er blitt regnet blant tjenestene som skal momsbelegges. I forrige uke kom det fram at de kan godta en felles lavmoms, men dersom Scheel-utvalgets forslag går gjennom, må også de forholde seg til moms på 15 prosent. Scenekunstinstitusjoner er foreløpig unntatt moms.

– Jeg tipper det vil vanke mye ris og ros i dagene som kommer, sa Siv Jensen etter at hun hadde mottatt rapporten fra Hans Henrik Scheel i desember.

Hva regjeringen velger å gå inn for av forslagene er ennå usikkert.

LES OGSÅ: Utfordrer kinoeierne

Rammer flere i kulturlivet

Også museer og gallerier vil slite med en økning av momsen.

Hovedorganisasjonen Virke, som har en rekke museer som medlemmer, registrerer at forslaget til Scheel-utvalget vil være svært skadelig for museene. Øivind Skjerve er fagrådgiver i Virke Ideell, og han forteller at stemningen blant medlemmene er avventende.

– En umiddelbar konsekvens er at inngangspengene til museene må høynes. Vi kan beholde dagens priser og tape penger, men de fleste har ikke så store marginer at de kan betale mer i moms, sier Skjerve. Virke har foreløpig ikke regnet på hva det vil koste deres medlemmer å betale mer i moms enn før.

Også fornøyelsesparker og opplevelsessentre kan rammes av momsforslaget.