Kultur

Utfordrer kinoeierne

Kino-eierne ber om mer kinopolitikk, men hva gjør de selv for å bevare kinokulturen, spør tidligere Oslo Kino-sjef.

Det var i Dagsavisen fredag at styremedlemmer i bransjeorganisasjonen Film & Kino, Ivar Halstvedt og Jannicke Haugen, som er direktører i henholdsvis SF Kino og Nordisk Film Kino, etterlyste mer kinopolitikk i den nye stortingsmeldingen om film.

At kulturministeren ønsker å gjøre filmpolitiske tiltak mer teknologinøytrale betyr at kinokulturen blir oversett, mener de. De etterlyser politikk som fører til at strømmeprofittørene bidrar mer til verdiskapningen, og politikk for å bekjempe piratnedlasting.

LES OGSÅ: – Bygger ned kinokulturen

Kioskkultur

Styret i Film & Kino mener det primært er kinoene som er mindre enn SF Kino og Nordisk Film Kino som vil slite mest som konsekvens av filmmeldingens manglende kinopolitikk. Men tidligere sjef for Oslo Kino, Ingeborg Moræus Hanssen mener de store kinoeierne bør se på hva de selv gjør for å bevare kinokulturen.

– Kinoen har blitt en stor kiosk, og kinokulturen er byttet ut med en kioskkultur, sier hun.

Hansen har flere ganger advart mot utviklingen ved de store kinoene. Hun etterlyser en kino som hjelper folk å finne fram til de gode filmene.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Filmopplevelsen

Da hun la fram den nye stortingsmeldingen om film, vektla kulturminister Thorhild Widvey (H) at film nytes av stadig flere utenfor kinosalen. Strømmetjenester og nedlasting av film har endret folks filmvaner. Denne utviklingen vil fortsette dersom kinoene ikke tar grep selv, mener Hansen.

– Kinoen er et sted du oppsøker for å være sammen med andre, fordi du vil dele opplevelsen med andre. Men når kinoene ikke klarer å få fram de viktige filmene, så velger publikum heller den gode filmen hjemme. Jeg undrer meg over hvilke målgrupper kinoene retter seg mot, sier hun.

Administrerende direktør i SF Kino, Ivar Halstvedt, ble tilbudt å kommentere denne saken, men ønsket ikke det.

Mer fra Dagsavisen