Kultur

Fikk ikke filmstøtte fra Siv

Kulturministeren må bli budsjettvinner og hoste opp et tresifret millionbeløp dersom en insentivordning skal lokke Hollywood til Norge, mener bransjen.

Bilde 1 av 2

– Finansdepartementet, hva mener du, spør Thorhild Widvey (H) da hun blir konfrontert med hvordan insentivordningen, den såkalte Hollywood-lokkematen, skal innrettes.

I går la hun fram den mye omtalte stortingsmeldingen om film, og blant elementene det var knyttet mest forventninger til var insentivordningen for filmproduksjon i Norge. I flere år har bransjen etterlyst en slik ordning, da utenlandske filmer, og etter hvert også norske filmer velger vekk Norge som innspillingsland grunnet høye kostnader. Løsningen filbransjen har håpet på er en skatterefusjonsordning, lagt under Finansdepartementet, for å sikre at den ikke skulle spise av det øvrige filmbudsjettet. Men etter Widveys pressekonferanse i går var applausen dempet.

LES OGSÅ: Slik bør hun lokke Hollywood til Norge

– Skremmer

– Det som skremmer meg er at insentivordningen nå blir lagt til en pott som også skal finansiere alt det andre innen film. Ordningen er blitt lagt til Kulturdepartementet, og det kan bety at norske filmpenger skal gå til utenlandske filmprodusenter som vil filme her, sier produsent Synnøve Hørsdal fra selskapet Maipo, som blant annet står bak fjorårets store suksess «Jul i Flåklypa».

Både Næringsdepartementet og Finansdepartementet har vært nevnt som mulige departement som kan forvalte ordningen som blant annet har vært argumentert for av næringspolitiske hensyn. I januar erfarte Dagens Næringsliv at næringsminister Monica Mæland (H) var på glid i spørsmålet, og i starten av mai vedtok finansminister Siv Jensens Frp at de ønsket en insentivordning for film- og TV-produksjon.

Ministrene har imidlertid ikke klart å bli enige, og dermed er det Thorhild Widveys departement som får ansvaret for ordningen.

– Ordningen blir liggende under Kulturdepartementet. Noen har vært redd for at det skal gå på bekostning av de andre filmtiltakene, men det er det ingen grunn til. Disse pengene kommer i tillegg. Det er friske midler, sier Widvey.

– Hvor skal du hente dem fra? Andre steder i kulturbudsjettet?

– Nå skal vi legge fram budsjettet til høsten. Da skal du få se hvordan vi skal finansiere det, sier Widvey.

Følg oss på Twitter og Facebook!

På høring

Insentivordningen skal også gjelde for norske produksjoner, men den kan ikke kombineres med støtte til produksjon fra Norsk filminstitutt.

Hvordan en insentivordning vil innrettes, vil departementet komme tilbake til, og de vil sende ut et forslag på høring til høsten. Men de lover at insentivordningen vil gjelde fra 2016. Dermed må pengene finnes i neste statsbudsjett.

– Det blir en refusjonsordning, og nivået vil ligge på mellom 20 og 25 prosent, sier Widvey. Det vil altså si at produsentene vil få opptil en fjerdedel av sine kostnader i Norge refundert av Kulturdepartementet, gjennom Norsk filminstitutt, som skal få en egen underfilial i Bergen.

Også «Kon-Tiki»-produsent Aage Aaberge er litt usikker på hvordan kulturministeren skal unngå at insentivordningen skal spise av den øvrige filmstøtten.

– Jeg noterte meg at hun lovet at det ikke skulle skje. Det er veldig viktig, sier han.

LES OGSÅ: Frykter for norsk filmframtid

Overraskende

Torbjørn Urfjell, direktør for Virke Produsentforeningen, som organiserer film- og TV-produsenter, mener det er overraskende at ordningen blir lagt til Kulturdepartementet.

– Vi har en regjering som er glad i skattelette, men nå får vi noe annet. Det er spesielt. Nå må Thorhild Widvey virkelig bli budsjettvinner. Skal du ha en insentivordning som virkelig har noe å si, må vi regne med kostnader oppi et tresifret millionbeløp. Får vi ikke en sum tilsvarende det, vil dette bli mye svakere enn en skatterefusjonsordning, som vi hadde håpet på, sier han.

Urfjell er skuffet over at ikke Finansdepartementet lot seg overbevise om å ha en skatterefusjonsordning.

– Insentivordning er et næringspolitisk virkemiddel. At kulturpolitikk må slåss med næringspolitikk innen kulturbudsjettet er ikke bra, sier han.

Urfjell forteller at de nå vil jobbe tett opp mot Stortinget for å sikre nivået på støtten.

– Nå håper jeg hun klarer å få nok midler. The proof is in the pudding, sier han.

LES OGSÅ: – Vi er ikke i utakt med bransjen lenger

Staten ut av Cinemateket

Widvey vil kvitte seg med Cinemateket i Oslo, men det blir Film­instituttets oppgave å finne ut hvordan.

– Cinemateket i Oslo skal ikke lenger være Norsk Filminstitutts oppgave. Derfor har jeg gitt dem i oppgave å finne ut hvem som kan overta, om det blir Oslo kommune eller private, sier kulturministeren.

I filmmeldingen går regjeringen inn for at NFI overtar finansieringsansvaret for blant annet festivaler og cinemateker, som organisasjonen Film & Kino har finansiert gjennom DVD-avgiften. Nå skal Film & Kino kun drive bygdekinoene.

Regjeringen går også inn for at NFI skal flyttes ut fra Filmens hus, og alle publikumsrettede aktiviteter der skal kuttes ut.

Mer fra Dagsavisen