Kultur

Ser økende jødisk-muslimsk hat

Forholdet mellom jøder og muslimer i verden er dårligere nå enn i den såkalte mørke middelalderen, sier historiker Mark R. Cohen.

– Jeg var optimist før. Men de siste par årene har ting gått feil vei, med økende antisemittisme i den arabiske verden og Europa, og en tilsvarende antimuslimsk bølge i Israel og Europa. Det er meget bekymringsverdig, alt sammen, ikke minst siden det får så alvorlige utfall. Se bare til terrorangrepene i Paris og Danmark, sier Mark R. Cohen.

Han er professor i Midtøstens og jødisk historie ved prestisjetunge Princeton Universitet i USA. Nå besøker han Oslo for å være med på Saladindagene ved Litteraturhuset, hvor han i kveld deltar i en paneldiskusjon om irakiske jøder.

Europeisk antisemittisme

Som historiker er Mark R. Cohen opptatt av å motbevise at konflikten mellom jøder og muslimer alltid har vært like fastlåst og vanskelig som i dag.

– Ingenting i religionene eller kulturene i seg selv tilsier at de må ligge i konflikt med hverandre. Det var Vestens kolonialisme på 1800-tallet som satte i gang konflikten mellom jøder og muslimer, gjennom for eksempel å tilby vestlig utdanning, noe jødene takket ja til, men muslimene ikke ønsket, og gjennom å eksportere antisemittismen som har så sterk og lang tradisjon i Europa, sier han.

Før det levde jøder og muslimer stort sett i fred, side om side i de samme landene.

– Jeg skal ikke underslå at forfølgelse skjedde. Men tidligere var jødene en av flere grupper som ble forfulgt fordi de ikke fulgte islam. Det ble også andre minoriteter. I dag forfølges jøder på grunn av sin jødiske religion og kultur, sier Cohen.

Generasjon uten fred

I 2015 er lyspunktene vanskelige å finne.

– En hel generasjon jøder og muslimer er vokst opp med å hate hverandre. Unge palestinere er andre generasjon som vokser opp under israelsk okkupasjon – de har åpenbart ingen positive følelser for Israel. På den andre siden har en hel generasjon israelere vokst opp med arabisk terrorisme . Tidligere generasjoners konflikter, for eksempel seksdagerskrigen i 1967, foregikk hovedsakelig langt unna folk, i ørkenen. Nå er alt kommet nærere, sider Cohen.

«Konfliktadministrasjon»

Israelsk koalisjonspolitikk hjelper ikke.

– Et helt nytt ordforråd har vokst opp rundt nåværende statsminister Netanyahu. Man må «administrere konflikten» heter det nå. Ikke løse den. Ikke forstå den. Men administrere den. Det betyr at man i praksis har gitt opp troen på faktisk fred. Og – enda mer deprimerende – jeg ser faktisk ikke en eneste opposisjonspolitiker i sikte som har styrke, mot og karisma til virkelig å utfordre denne tankegangen. Israelere flest har landet på at situasjonen nå er så bra som den kan få blitt. Det er trist, men der ligger altså lista, sier Cohen.