Kultur

Reiseekpertenes mest romantiske ferietips

Tips for deg som vil nyte en ferie med din kjære.

Norge

Odd Roar Lange, reisejournalist, skriver bloggen Toppen av Norge


Sted: Lille Sogndalstrand, tre mil sør for Egersund. Plassen har bare 80 fastboende, men den fredede trehusbebyggelsen har fått nytt liv. Prøv en weekend på Kulturhotellet her.  
Gjøre og ikke gjøre: Vær mer opptatt av å velge riktig reisefølge enn riktig reisemål. Skru av mobil og sosiale medier. Og gjør unna vanskelige diskusjoner før dere reiser. Dette er helgen for glede og avslapning.
Heteste tips: Bestill oppholdet direkte til hotellet via telefon (ikke via nett), og husk å si ifra at dette er en romantisk opphold med din kjære. Bruk noen kroner på blomster, frukt og en flaske av din kjæres favorittvin.

Hellas

Helen Begby, kommunikasjonssjef i Apollo

Sted: Parga på fastlandet er superromantisk! Det er en vakker by formet som et amfiteater, med små hus i gilde farger og nydelige restauranter med fantastisk utsikt. Dessuten kan man gifte seg i et nusselig, lite, hvitt kapell på den bitte lille, grønne øya Panagia, en svømmetur fra havnen i Parga. Ta båt til Paxos – kanskje den vakreste øya i hele den greske skjærgården. Men også Lefkas er romantisk. Lei en bil, og utforsk noen av de aller fineste strendene. Solnedgangen og utsikten sett fra kanten av Calderaen på Santorini er verdens vakreste. Dette er romantikkens arnested og bryllupsreisendes mekka!
Gjøre og ikke gjøre: Styr unna bystrendene, lei bil, reis på eventyr og finn deres egen strand. Spis kortreist lokalmat på en ekte gresk taverna med vinranker i taket, helt nede i strandkanten.
Heteste tips: Velg gjerne et lite hotell. Beliggenheten er viktigere enn antall stjerner. Enten på/ved stranden eller på en høyde med bra utsikt. Betal litt ekstra hvis det er mulighet for å få balkong med utsikt.

Italia

Kristin Flood, journalist, forfatter og reiseguide, bosatt i Italia

Sted: Venezia! I de bortgjemte strøkene utenfor turistløypene. Eller ut på en av øyene i Venezialagunen, som Burano, Murano eller Lido.
Gjøre og ikke gjøre: Du bør vandre utenfor allfarvei etter solnedgang, gjennom smale smug og over vakre bruer, finne en liten bortgjemt baccarokro med lokale fiskeretter og venetovin. Sett dere ned ved en bortgjemt kanal midt i historiens sus og dus og nyte alt det vakre omkring, og hverandre.
Heteste tips: Å skåle for kjærligheten med en lokal aperitivo-spritz på takterrassen på Hotel Hilton på øya Giudecca, akkurat mens solen går ned. Det er det beste utsiktspunktet over Venezia by.

Eksotisk romantikk

Bjørn Moholdt, redaktør i magasinet Reis

Sted: Ta en tur med Star Clippers, det lille cruiserederiet opererer med moderne seilklippere i Middelhavet og i Karibia. Skipene tar bare et par hundre passasjerer, så du blir godt kjent med folk, men har samtidig god plass i kabinen til å dyrke kjærligheten i tosomhet. Maten er forbilledlig, og du kommer lett til romantiske havner som Amalfi og Capri.
Å gjøre og ikke gjøre: Spritz og rødrutete duker i solnedgangen blir aldri feil. Legg igjen hverdagen hjemme og ta en time out. Ikke ta fram gammelt slagg.
Heteste tips: Husk å ta med telys hjemmefra til hotellrommet.

Hytteromantikk

Mari Stefansen, kommunikasjonsrådgiver i Turistforeningen


Sted: Kiellandbu i Bergsdalen/Stølsheimen er så romantisk som du kan få det. Hytta har kun sengeplass til fem. Så kryss fingrene for at dere får den alene! Utsikten mot Fyksesund og Folgefonna på den andre sida av Hardangerfjorden er spektakulær. Turen opp tar ikke mer enn et par timer fra Bergsdalen.
Å gjøre og ikke gjøre: Spis underveis! Du vil ikke ha lavt blodsukker når du kommer opp, da blir det fort dårlig stemning. Ha nok mat i sekken, og lag maten sammen. Har du mot: Fri! Og for all del: Ikke surf på mobilen.  
Heteste tips: Ta med pannekakerøre på en flaske i sekken og overrask kjæresten med luksusfrokost dagen etter. Husk bær eller syltetøy. Alle liker å bli vekket av den lukten!

Lengselsfull ferie

Hilde Østby, forfatter av boken «Leksikon om lengsel»


Sted: Vi var nettopp i Marrakech på en fantastisk, romantisk ferie, med 25 grader og oppvarmet utendørsbasseng, samt en stor hage med roser og appelsiner. Med baby var det perfekt og avslappende. For avveksling tok vi turer til medinaen for å prute. Marokko er landet av velduftende roser og nydelige kaker, myntete og velkrydret mat! Ellers er Kefalonia i Hellas et billig og bra «hemmelig» ferieparadis.
Gjøre og ikke gjøre: Det bør være en god blanding av opplevelser og avslapning i vakre omgivelser, og god mat. Jeg tror det minst romantiske på ferie er å booke superbillige billetter på Ryanair, stå opp midt på natta og være på gråten av utmattelse før man har funnet fram til hotellet.
Heteste tips:  Det viktigste med en romantisk ferie er å reise med rett person. Og det kan ikke noe reiseselskap i verden løse for deg.

Mer fra Dagsavisen