Kultur

Fråtser ikke i 
«Lilyhammer 3»

Seertallene daler for «Lilyhammer 3» på NRK1, men serien nyter godt av nordmenns nye seervaner. Komidramaet er en kjempehit for NRK.no.

«Lilyhammer 3» er raskt blitt den mest sette serien på NRKs nett-TV etter at den ble lagt ut i sin helhet på seriens premierekveld forrige onsdag. Alle åtte episodene i serien er inne på nett-TVs Topp 10, og var i går sett over 406.000 ganger totalt. Samtidig hadde episode to av komedien med Steven Van Zandt i hovedrollen 491.000 seere onsdag kveld. Seriepremieren hadde 609.000.

Lavere tall

Tallene er så langt dårligere enn det sesong to hadde på NRK1 i fjor - 992.000 seere i snitt, men dette hadde NRK regnet med, ifølge TV-sjef Arne Helsingen.

- Vi var ganske sikre på at serien ville ha lavere tall på TV i høst, på grunn av den sterke konkurransen fra blant annet TV 2s «Farmen». Vi kommer til å sende likt med «Farmen» i noen uker til. Jeg håper vi kan opprettholde det nivået på seere som vi har nå, sier Helsingen.

Han avviser at NRK har bidratt til «Lilyhammer 3»s lavere seertall på NRK1, ved å legge ut hele serien på internett samtidig med TV-premieren.

- Vi la ut hele «Lilyhammer 3» fordi vi ønsker å publisere innholdet vårt så bredt at alle kan velge sin måte å se det på. Målet er ikke å få mest mulig seere på NRK1. Målet er at vi når ut til flest mulig med innholdet vårt, sier TV-sjefen i NRK.

Han påpeker at seertallene på NRK1 ikke viser hele bildet. Seriens seertall blir høyere når seing i opptak, repriser og på web-TV blir tatt med i beregningen.

- Så langt har episode 1 av «Lilyhammer 3» nådd nær en million seere totalt på en uke. I framtida kommer vi til å måle TV-seing på denne måten, sier Helsingen.

Seriefråtser ikke

Det NRK også har erfart den uka hele «Lilyhammer 3» har ligget ute på nett er at nordmenn ser den norskamerikanske komedien på noenlunde samme måte som man ser serier på tradisjonell TV - i kronologisk rekkefølge, og gjerne i en episode av gangen. De er de færreste som fråtser i «Lilyhammer 3», i betydningen at man ser flere episoder i slengen.

- Trafikken på NRK nett-TV viser at folk ser episode 1 før episode 2 på nettet også. Tallene våre viser dessuten at publikum ikke ser mange episoder om gangen, selv om alle ligger ute. Derfor er episode 1 sett 76.000 ganger, mens episode 8 har 33.000 visninger så langt. Vi ser også at trafikken for en episode øker samme kveld som den er vist på fjernsyn. Det virker som om det som går på lineær TV umiddelbart trigger mer nettrafikk, sier NRKs TV-sjef.

- TV-vanene er i endring. Det er fortsatt sånn at den største fjernsynsbruken foregår ved av folk ser på lineærkanalene. Samtidig er det en stor andel som ser TV i opptak på boksene sine, og flere som ser nett-TV. Vi bruker alt dette til å hente lærdom til hvordan vi skal publisere innholdet vårt på best mulig måte. Det blir mer utfordrende å programsette TV framover, det er vi ganske sikre på. sier Helsingen.

NRKs tall viser at 180.000 har sett episode 1 av «Lilyhammer 3» i opptak på fjernsynet sitt den siste uka.

reidar.spigseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen