Kultur

Fritt Ord hjelper Scorsese

Martin Scorsese har fått millionstøtte fra stiftelsen Fritt Ord til sin nye dokumentarfilm om The New York Review Of Books og bladets betydning for ytringsfriheten. Filmen blir vist på Berlin-festivalen i februar.

- Det amerikanske bladet The New York Review Of Books (NYREV) er nært knyttet til det litterære Europa og har nærmest spilt rollen som en egen litterær republikk siden 1960-tallet. Vi valgte å støtte Martin Scorsese og filmen fordi vi kjenner bladets historie gjennom samarbeid med gründer og redaktør Robert Silvers, og gjennom skribenter som har deltatt på seminarer her i Norge, sier Erik Rudeng, direktør i Fritt Ord til Dagsavisen.

Fritt Ord arbeider for å styrke ytringsfriheten lokalt og internasjonalt, og bevilget 1 million norske kroner til filmen som om drøye to uker skal vises i Berlin som en såkalt «work in progress». Den har fortsatt ingen endelig tittel, men Martin Scorsese vil selv presentere den sammen med bladets legendariske redaktør Robert Silvers.

- The New York Review of Books har vært ett av de mest interessante og sofistikerte magasinene innen kultur og politikk, med framstående skribenter og tenkere. Det er en ære å kunne vise denne vidunderlige dokumentaren som avslutningsfilm av Berlinale Special-programmet, sa festivalsjef for Berlin Dieter Kosslick i går.

Framstående filmskaper

Filmen følger bladets over 50 år lange historie, fra starten i 1963 da en streik i storavisen New York Times avfødte ideen om en egen avis for dybdeanalyse og litteraturkritikk. I årenes løp er NYREV blitt en av de viktigste arenaene for ikke bare litteraturkritikk, men også politisk debatt, ytringsfrihet og intellektuell dialog. Fritt Ord har bidratt til en rekke konferanser med avisens organisasjon, blant annet i Oslo, Paris og Oxford, der New York Review of Books Foundation og Fritt Ord sto bak konferansen «Philosophy as a Humanist Discipline» i fjor sommer. Konferansen markerte New York Review of Books‘ 50-årsjubileum. I februar og mars vil NYREVs bidragsytere delta på Fritt Ords seminarserie «The World To End Wars» på Litteraturhuset i Oslo.

Erik Rudeng vektlegger avisens særlige ståsted i de intellektuelle miljøene. Filmen vil følge historien og arbeidet for ytringsfriheten gjennom kjente bidragsytere som James Baldwin, Susan Sontag, Noam Chomsky og Norman Mailer, mens nye opptak skal være gjort med Joan Didion, Michael Chabon, Mary Beard og Timothy Garton Ash. I norsk sammenheng er professor i sosiologi og Fritt Ord-styremedlem Grete Brochmann intervjuet i forbindelse med filmen, om politisk moralfilosofi.

- Det er interessant at en så framstående filmskaper som Martin Scorsese har vært en aktiv leser av bladet og fulgt det hele tida siden oppstarten. Han har satt i gang et ærgjerrig prosjekt om å lage en dokumentarfilm om et bokanmeldelsesmiljø, og vi synes det var riktig av oss å bidra. NYREV er et mikrokosmos av det intellektuelle litterære miljøet i Europa og Amerika, sier Rudeng.

BBC-bidrag

Martin Scorsese er denne uka filmaktuell i Norge med sin nye «The Wolf On Wall Street», og står bak filmer som «Taxi Driver», «Goodfellas» og «The Departed», samt at han en stund var aktuell som regissør av Jo Nesbøs «Snømannen». Den aktuelle dokumentarfilmen har han laget sammen med David Tedeschi, som bidro til Scorseses dokumentarer «Rolling Stones: Shine A Light» og «George Harrison: Living in the Material World». De har hatt full tilgang til blant annet arkiver i BBC, som har TV-rettighetene. Rudeng vil gjerne at Fritt Ord bidrar til at den finner visningsarenaer også i Norge.

- Det er en økende interesse for Norge i slike miljøer, og jeg håper det vil bli en film vi får vist her, som peker på medienes, de intellektuelles og universitetenes rolle. Det er en del mennesker i Norge som har abonnert på New York Review Of Books, og som har oppdaget hvor unike disse lange bokanmeldelsene er. Man får en viss innsikt om tematikken når man, for å ta et konkret eksempel, kan lese grundige og lange anmeldelser av de sju siste bøkene som er utgitt om andre verdenskrig, sier Rudeng.

mode.steinkjer@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen