Kultur

Har du sett lyset?

Utlendingene strømmer til Nord-Norge for å se nordlyset. For britene er det nå den ultimate drømmeopplevelsen. Men bare halvparten av søringene har sett lyset. Er det din tur i år?

Karlsøy i Troms. FOTO: GAUTE BRUVIK

Det starter svakt, som en grønnlig, nesten litt overjordisk tåke mot den svartblå nattehimmelen. Vi myser litt, vår lille internasjonale gjeng som står utenfor rorbuene på Hamnøy i Lofoten, solid varmpakket i restene fra 20 ribbede gjess, for å holde ut i timevis, stillestående, i nattekulda.

Så tiltar det i styrke. Lysegrønne piler skyter gjennom luften, oppover og nedover, fra et usynlig punkt rett over pyramidefjellet Olstinden, som mange mener er litt ekstra hellig. Og akkurat i kveld er det ikke vanskelig å tro på en gud. Aurora borealis. Universets egen hjertepuls.

- Ååååh!

Et samstemt gisp glipper ut av forsamlingen når lyset samler krefter og begynner å danse i en organisk spiral.

- Jeg tror jeg kan dø nå, hvisker jenta ved siden av meg,

Må ha sett det

Bare halvparten av søringene har sett nordlyset, viser en undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI på vegne av Innovasjon Norge. Der sier også ni av ti nordmenn at de ønsker å oppleve nordlyset.

- Å oppleve nordlyset ses på som et «must», som noe man må ha fått med seg minst én gang i livet. Det har noe mystisk, magisk og overjordisk ved seg, sier Per Arne Tuftin, reiselivsdirektør i Innovasjon Norge.

Han tror også at de flotte bildene som nå florerer på nettet, takket være bedre kameraer og optikk, er viktige grunner til at folk er blitt så opptatt av fenomenet.

Nordlyslandet Norge

Det var den kjente britiske programlederen Joanna Lumley, som med sin fantastiske BBC-dokumentar «Joanna Lumley in the Land of the Northern Lights» i 2009, markerte startskuddet for nordlyssatsingen.

Den videre massive markedsføringen og satsingen på nordlyset har gjort det til en av landets fremste turistattraksjoner. Å få oppleve nordlyset i Norge er nå den ferieopplevelsen som flest drømmer om, ifølge en undersøkelse blant reisemagasinet Lonely Planet Traveller Magazines lesere.

- Norge har hatt en enorm vekst i antall nordlysturister de siste årene, sier Tuftin, som mener at Norge nå har vunnet «krigen» om å bli selveste nordlyslandet, i konkurranse med blant annet Sverige og Finland.

Lyspunkter

Lena Nøstdahl, reiselivssjef avdeling Tromsø, er enig. I 2006 var det 70.109 utenlandske overnattinger i landsdelen. I 2012 var det 212.553 - en tredobling. Og det bare øker.

- Nordlysturismen er en spiss i markedsføringen for vinterturismen, og den treffer veldig bra. Norge presenteres stadig oftere i utenlandske medier som det stedet du skal dra for å se nordlyset. Ifølge en undersøkelse gjengitt i den britiske avisen Daily Mail, står nordlyset øverst på briters ønskeliste over ting de ønsket å oppleve før de dør - foran pyramider og safari i Afrika, forteller Nøstdahl.

Hun påpeker også at norgeskysten er nordlysplassen med de mest behagelige vintertemperaturene, på grunn av Golfstrømmen.

Blitt proffere

Nøstdahl mener også den gode utviklingen skyldes at reiselivaktørene som tar imot turistene er blitt mye proffere.

- Vi kan nå levere svært gode tilbud - bare i Tromsø har vi mer enn 90 aktiviteter daglig - og halvparten er nordlysjakt. Aktørene samarbeider, og vi har nå en treffprosent på fantastiske 98 prosent på nordlysturene. Det er også veldig stor nordlysaktivitet for tida. De gode vinteraktivitetstilbudene - som isfiske, hundesledeturer, trugeturer og så videre, gjør også at de som kommer hit er tilfredse når de drar - også de som ikke fikk sett nordlyset. De har opplevd så mye unikt likevel, sier Nøstdahl.

For nordlyset er også en flyktig og sky gjest. Men kanskje det nettopp derfor det er enda mer magisk, når du endelig får oppleve det. Et øyeblikk av nåde.

christine.baglo@dagsavisen.no

Godt nordlysår

- I år og neste år er det spesielt gode betingelser for å se nordlyset, forteller solfysiker Pål Brekke ved Norsk Romsenter.

Eksplosjonene på sola går gjerne i sykluser.

- Vi nådde det såkalte solmaksimum i år. Statistisk sett er gjerne nordlysaktiviteten aller best de første par årene etter soltoppen, påpeker Brekke, som også har laget den splitter nye nordlysfilmen «The Northern Lights. A Lifetime Experience», som nå spilles daglig på Skimuseet på Holmenkollen i Oslo.

I februar ga han dessuten ut boka «Nordlyset - en guide» sammen med den prisbelønte fotografen og marinbiologien Fredrik Broms.

Forskning

Norsk Romsenter holder til på Andøya i Vesterålen.

- Over Andøya er det nordlys nesten hver natt, og vi kan skyte forskningsraketter rett inn i nordlyset, sier han.

I mars åpner det nye opplevelsessenteret Romskipet Aurora, der studenter og turister kan være med på en simulert romferd til sola - eller operere i kontrollrommet. Målet er å studere sola og «forske» på nordlyset.

Nordlyset kan ses fra september til april, i hele landet. Men siden Nord-Norge geografisk ligger nærmere den såkalte nordlysovalen, er det bedre sjanse for å se lyset her oppe.

- Jo lenger nord du kommer, jo bedre er mulighetene for å få sett det. Fra Tromsø og nordover kan du se nordlys nesten hver natt. Men når det er kraftig nordlys, er det mulig å se det helt ned til Sør-Norge. I år har det vært flott nordlys over Oslo en seks-åtte ganger, sier han.

Døde sjeler

Det finnes utallige historier, myter og kulturelle og religiøse forestillinger om fenomenet nordlys.

- Mange nordmenn trodde at nordlyset stjal barn og holdt dem inne når nordlyset blafret. Folk forbandt det ofte til noe skummelt, selv om man på 1200-tallet, i boken «Kongespeilet», begynte å knytte det til naturlige, fysiske fenomener, forteller Brekke.

Andre forbandt nordlyset med døde kvinner, spesielt til de døde jomfruers sjeler.

- I Nordland viftet mange barn med hvite tøystykker foran nordlyset og trodde at det ville gjøre det kraftigere, fortsetter Brekke.

På samisk har nordlyset flere navn, som Guovssahas, det betyr «det hørbare lyset». Ifølge finske forskere fra Aalto universitetet kan samene ha helt rett.

Forskerne plasserte ut mikrofoner på bakken og tok opp lyd da det var nordlys. På opptakene kunne de høre sus, smell og knitring. Ifølge professor Unti Laine kommer lydene kom fra et punkt 70 meter over bakken. Men hvordan knitringen oppstår, er fortsatt et mysterium.

- De kan være forårsaket av de samme partiklene som lager nordlyset eller av de geomagnetiske forstyrrelsene som disse partiklene skaper, men mye nærmere bakken, forklarer han på universitets nettsider.