Kultur

TV-høsten er norsktoppet

Amerikanske stjerner må vike når norske kanaler satser på en høstinvasjon av norske TV-profiler.

Det er norsk TV-underholdning som trekker flest seere. Det er noe reklamekanalene har tatt konsekvensen av i høst, selv om egenprodusert TV er mye dyrere enn innkjøpt underholdning fra den ledende fjernsynsnasjonen USA. Men det at kanalene har mye helt nytt og egenutviklet på programmet, forteller at kampen om seere og reklamemillionene har hardnet til.

Norsk høst

På denne siden av sommeren har kanalene tradisjonelt sikret seg nye storserier fra USA som skal trekke publikum på høstkveldene. Det synes ikke å være tilfelle i år. Kanalenes fokus er i større grad på presentasjoner av nye norske titler. Underholdningen fra Amerika kommer i andre rekke. De siste årene har TVNorge hatt stor medgang takket være satsingen på mer feelgood-underholdning, egne programlederprofiler og en voksende stall av norske komikere. Høsten byr på mange nylanseringer fra den kanten.

Samtidig øker TV3 temperaturen i TV-markedet med en rekke helt nye program, ledet av etablerte TV-profiler hentet inn fra blant annet NRK og TV 2.

Derfor er TV3 i hovedsak fylt opp av egenproduksjoner i høst. Samtidig er nye amerikanske storserier svært få i antall. Det er en nyoppusset TV3-flate vi vil få se i slutten av august, som byr på ny og mer familieorientert norsk underholdning med blant annet Per Sundnes, Ravi, Zahid Ali, Line Verdal og Håvard Lilleheie. De fronter i tur og orden «Homsepatruljen», «Småbruket», «Landsfareren», «Lines gode hjelpere» og «Kjendisbarnevakten».

De skal gi TVNorges høstklare kjendisflokk konkurranse, blant dem Espen Eckbos nye alter ego-talkshow med Asbjørn Brekke, mer «Gøy på landet», en ny runde Ylvis-talkshow, Jan Fredrik Karlsen, «Alt for Norge», Didrik Solli-Tangen, Kjuus og Aamodt, og «Tangerudampen», blant annet.

Se alt som skjer

TV 2 har mye norsk på planen i høst, får Dagsavisen vite via en sommerpreget infoavdeling i Bergen. Kanalen vil ta igjen tapte markedsandeler ved å by på en haug merkevarer på en og samme høst, «Skal vi danse», «Farmen», «Norske Talenter» og «Jakten på kjærligheten», i tillegg til nysatsinger som realityserien «Ingen kjære mor» og Otto Jespersens nye komidrama «Nattskiftet».

TV 2 kjøpte inn flere flunkende nye serier fra USA i mai, blant dem den amerikanske Sherlock Holmes-varianten «Elementary», dramaseriene «Vegas» med Dennis Quaid i hovedrollen og «Beauty and the Beast». Kanalen har også sikret seg ny dansk krim, «Dicte» med Iben Hjejle i hovedrollen. Disse seriene har foreløpig ikke fått plass på sendeskjemaet i TV 2-høsten.

Av innkjøpte serier opplyser TV 2 at det blir mye nordisk krim, som «Arne Dahl», «Beck», «Varg Veum», men også mer «Grey’s Anatomy» og «Private Practice».

USA-import

En god del USA-import blir det selvsagt på skjermen denne høsten også. Norske kanaler har tradisjon for å fylle programflatene med 50 prosent USA-laget TV per uke. TV 2 har i så måte en av de mest spennende titlene på gang, sesong to av thrilleren «Homeland», kåret til fjorårets mest spennende drama i USA av Golden Globe-juryen. TV3s største høstnavn er Charlie Sheens nye komidrama «Anger Managment».

TVNorge sprer seriene sine utover nisjekanalene, men de fleste er nye sesonger av kjent merke eller serier laget i fjor. Max sender 5. sesong av «Breaking Bad». Vox viser nye runder av britiske «The Hour» og westerndramaet «Hell on Wheels». TVNorge har premiere på 2011-komedien «Episodes» med «Friends»-stjernen Matt Le Blanc i hovedrollen. TV 2 Bliss har en fjorårsnyhet i form av dramaet «Hart of Dixie». På Vox kommer den grimme dramaserien «Boss», som sikret «Frasier»-komikeren Kelsey Grammer en overraskende og prisbelønnet rolle som Chicagos hardbalne, moralsk forvirrede og dødssyke borgermester. Fem viser den nye serien «Bunheads».

TVNorge setter også på spenningsserien «Person of Interest» fra 2011, men har lagt det årsferske mysteriedramaet 2Longmire» på foreløpig vent. «Strike Back» er en ny actionserie som kommer på Max.

Norske nisjer

Seerkampen har også fått TV-selskapene til å prioritere nisjekanalene deres, og fylle dem opp med mer nytt norsk innhold.

Fem viser dokumentarserien «Forbindelser», kanalens største egensatsing. TV 2 Bliss satser på «Tigerstaden», en ny manusløs dokusåpe som følger kjente, pene norske kjendisjenter på nært hold. Viasat4 skal blant annet by «Garasjen» med Asgeir Borgemoen som programleder. På Max stiller blant annet Kristopher Schau med kampsportserie, mens Kriss «Slangemannen» Kaspersen skal presentere seerne for «Ville dyr» i Thailand.

NRKs underholdningssatsinger i høstpresentasjonen blir tradisjonen tro presentert seinere i sommer. Det er likevel allerede kjent at NRK har danske dramaserier på programmet, samt en ny Københavnkrim med Sarah Lund i «Forbrytelsen 3». NRK har også sikret seg rettighetene til «Call the Midwife», BBCs drama sin svært populære, årsferske femtitallsdrama fra Øst-London.

Høstsesongen på reklamekanalene starter opp i månedsskiftet august-september.