Det er 25 år siden den siste Christian Krohg-utstillingen ble vist i Nasjonalgalleriet. Nå trekkes han fram for nye grupper i utstillingen «Christian Krohg. Bilder som griper». Og de griper straks den besøkende er innenfor dørene. Blikket faller på «Syk pike» før det treffer «Albertine i politilegens venteværelse».
- Tida er inne til å presentere Krohg for et nytt publikum. Vi har valgt motivene han var opptatt av i 1880- og 1890-årene. Sentralt i denne perioden står «Albertine», «Kampen for tilværelsen» og «Syk pike», sier Vibeke Waallann Hansen, som er kurator ved Nasjonalmuseet.
Christian Krohg skrev romanen «Albertine» og kastet seg inn i samfunnsdebatten.
- Han malte folk fra alle samfunnslag, men var svært engasjert i de svake i samfunnet. Han ga dem plass og framhevet individet på en verdig måte, også de som kom fra enkle kår, sier Hansen.
Dobbeltmoral
Christian Krohg var opptatt av hvordan de prostituerte ble behandlet. Prostitusjon var forbudt, men akseptert. De prostituerte ble registrert av politiet og kontrollert for kjønnssykdommer.
- Dersom jentene ikke fulgte opp kontrollene, kunne de bli straffet. Christian Krohg reagerte sterkt på dobbeltmoralen. Han hentet fram ett individ, Albertine, for å fortelle hva han hadde sett. «Albertine i politilegens venteværelse» er en scene fra romanen han skrev, forteller Hansen.
Utstillingen omfatter flere forarbeider og varianter med Albertine-motiv.
- Vi har også fått låne politiets fotoalbum med bilder av de prostituerte.
Engasjert
Christian Krohg var en meget engasjert kunstner, bohem, journalist og forfatter. Han utvidet kunstmiljøet og var med på å opprette Høstutstillingen. De fleste kunstnere stilte ut i kunstforeninger, men Krohg var en av de første med separatutstilling.
- Han var spesiell i sitt engasjement og ville at kunst skulle bety noe for alle. Christian Krohg skilte seg ut blant de norske kunstnerne i Oslo, han var en intellektuell. Han var en slags folkelivsskildrer som malte sypiker, fiskere og familieliv med respekt og innlevelse, sier Vibeke Waallann Hansen.
I alt 70 bilder vises på utstillingen, flere av dem er lånt inn fra museer og samlinger.
- Forrige gang Nasjonalgalleriet hadde Krohg-utstilling, strømmet folk til. Han er en av våre største kunstnere og appellerer til mange. Jeg regner med at vi bli strømmet ned, sier Vibeke Waallann Hansen muntert.
Lillehammer Kunstmuseum har også utstilling med Christian Krohg i sommer.
mona.larsen@dagsavisen.no