Kultur

Bør vikingskipene hit eller dit?

I dag bestemmer høyst sannsynlig regjeringen hvor et nybygd Kulturhistorisk museum skal ligge – på Bygdøy eller i Bjørvika. Dagsavisen gir deg argumentene for og mot begge stedene.

Bjørvika

Fordeler:

* God plass.

* Sentrumsnært og dermed antatt høyere publikumstall.

* Mulighet for å samle alle museets gjenstander på ett sted i et nytt bygg, nær Middelalderparken, som inneholder ruiner fra Oslos eldste historie.

* Nær Operaen, nye Munch-museet og nye Deichmanske bibliotek. Kan bli del av en «kulturfjordstripe» fra nye Astrup Fearnley på Tjuvholmen via Rådhuset, Akershus festning, Operaen og museene til den planlagte kulturminne- og skulpturparken i Ekebergskrenten.

Ulemper:

* Det er uklart om vikingskipene tåler flytting fra Bygdøy. To rapporter konkluderer med at det gjør det, men sikkert er det ikke. Enda større er risikoen for de andre vikinggjenstandene.

* Målet har hele tida vært å samle vikingskip og resten av museet – kan ikke skipene flyttes, blir museet delt.

* Museet vil bygges på fredet grunn full av oldtidsminner.

* Ønsket var at vikingskipene skulle ha kontakt med fjorden, ny plan legger opp til et museum ganske langt «inne på land», i Middelalderparken.

* Det fins to planer: En plasserer alle bygningene samlet på nordsiden av Bispegata, den andre på hver sin side av gata. Sistnevnte betyr trafikk «inn i museet».

Hvem er for Bjørvika:

* Ledelsen ved Kulturhistorisk Museum, inkludert direktør Egil Mikkelsen.

* Ledelsen ved Universitetet i Oslo, som kulturhistorisk museum er underlagt.

* Stortingspolitikerne som er valgt inn fra Oslo fylke, uansett parti.

* Kommunalpolitikerne i Oslo, nær uansett parti.

* Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune.

* Dagsavisen på lederplass.

Bygdøy

Fordeler:

* En rapport fra departementet konkluderer med at det blir «mest samfunnsøkonomisk», altså rimeligst. Antakelig 200 millioner kroner billigere enn Bjørvika.

* Plassering samme sted som Folkemuseet kan åpne for at publikum kan oppleve hele Norges historie på ett sted. I dag er historisk materiale delt mellom Kulturhistorisk museum og Folkemuseet.

* Nær Norsk Maritimt Museum og Kon-Tiki Museet.

* Riksantikvar Jørn Holme syns vikingskiphuset av arkitekt Arnstein Arneberg (1882-1961) fra 1936 bør vernes med innhold, altså med skipene inni. I en såkalt «mulighetsstudie» viser han til at et nytt Kulturhistorisk museum kan utformes som en gravhaug (se ill.), hvor mye rom er lagt under bakken.

Ulemper:

* Langt fra sentrum.

* Trang tomt bak Vikingskiphuset.

* Mulige trafikkproblemer ved økt besøk – Bygdøy er vurdert som landskapsvernområde. En bestilt trafikkrapport er ennå ikke klar.

* Modernisering av Vikingskiphuset dårlig utredet – mest sannsynlig vil vikingskipene måtte flyttes uansett idet man renoverer Arnebergs bygg, og kan eventuelt ta skade av dette.

* Bjørvika er allerede planlagt – å bytte standpunkt nå vil bremse prosessen.

Hvem er for Bygdøy:

* Riksantikvar Jørn Holme.

* Ledelsen ved Norsk Folkemuseum.

* Tidligere tilhenger av Bjørvika-alternativet, Magnus Rindal, som er professor ved Universitetet i Oslo.

* Deler av regjeringen. Også utdanningsminister Tora Aasland har tidligere sagt at «argumentene for å samle kulturhistorisk museum på Bygdøy er gode og vil veie tungt».

* Aftenposten ved kultur- og debattredaktør Knut Olav Åmås.

Mer fra Dagsavisen