Kultur

Innvandrerne kommer til Grimstad

En ny bølge av norske filmskapere med minoritetsbakgrunn er på vei.

– Jeg synes det er flott at det kommer inn flere stemmer i norsk film som utfordrer bildet av det norske, sier Iram Haq.

Hun er en av fire nye norske filmregissører med minoritetsbakgrunn som er tatt ut til konkurranseprogrammet for norsk kortfilm under årets kortfilmfestival i Grimstad:

Shahrokh Kavousi (34) har laget «Kanada», om en ung asylsøker som sitter i kirkeasyl i en vestlandsbygd og drømmer om å søke friheten i Canada.

Sutharsan Balasubramaniam (26) har laget «Løshunder» om en innvandrerfamilie som har flyktet fra Kaukasus til Estland.

Hisham Zaman (33) deltar med «De andre», et kortdrama der en mann kjører ned en person etter en fest, og prøver å skjule ulykken. Zaman vant Gullstolen i Grimstad for «Bawke» i 2005, da var han festivalens eneste norske kortfilmskaper med minoritetsbakgrunn.

Iram Haq (33) har laget «Skylappjenta», en dels animert eventyrfilm om en pakistansk Rødhette på farefull ferd gjennom Norge. Haq har også regissert en musikkvideo med bandet Captain & Me, som er tatt ut til festivalens program for norske musikkvideoer.

Annet blikk

Mange har etterlyst innvandrerstemmene innen både norsk TV-drama og litteratur norsk litteratur.

– Det kan se ut som det går raskere innen filmmediet, sier leder for Kortfilmfestivalen Torunn Nyen.

– Stadig flere med minoritetsbakgrunn fullfører filmutdannelse og lignende, og ønsker å uttrykke seg gjennom film. Dette er en naturlig utvikling. Det er interessant at norske filmer blir produsert av filskapere fra andre kulturer. Det gir et annet blikk på det norske, mener Nyen.

– For Kortfilmfestivalen er det lettere å ivareta mangfoldet. Her kan alle melde på sine filmer og bli vurdert på lik linje, uansett utdanning og bakgrunn. I år er det over 400 påmeldte filmer. At mange får muligheten til å bli sett, er en verdi for Kortfilmfestivalen.

Pakistansk og norsk

– At det kommer flere med annerledes bakgrunn inn i norsk film, er dels fordi det er blitt flere innvandrere i det norske samfunnet. Jeg tror også det handler om at mange med minoritetsbakgrunn har mye på hjertet, mener Iram Haq. Som skuespiller er hun kjent fra bl.a kinofilmene «Import-Eksport» og «Falne Engler», og tv-serier som «Borettslaget» og «Berlinerpoplene». Hun skrev manus og spilte i kortfilmen «Trofast» i 2004. «Skylappjenten» er hennes debut som regissør, hun har også skrevet manuset, og spiller selv i filmen.

– For meg var dette en viktig film å lage. Den handler om tematikk som berører meg sterkt, og som angår mange andregenerasjons innvandrere. Det handler om å stå med ett bein i hver leir, og bli tvunget til å velge mellom det pakistanske og det norske, forteller Haq.

Satt i kirkeasyl

Grimstad-aktuelle Shahrokh Kavousi motsetter seg merkelappen innvandrer-filmskaper. Han er utdannet fra kunstakademiet i Bergen, og har deltatt i Grimstad to ganger tidligere: I 2004 med dokumentarfilmen «Tvillingfrisørene fra Bagdad», og i 2007 med kortfilmen «Hjerteviskelær».

– Først og fremst er jeg en norsk filmregissør. Jeg lager filmer om norsk kultur, ikke «innvandrer-film». Norske filmskapere som har dansk eller svensk bakgrunn blir ikke omtalt som innvandrere, påpeker han. Han vokste opp i Iran, men har bodd i Norge siden han var 17.

– «Kanada» er basert på min egen erfaring, jeg satt selv i kirkeasyl. Men jeg vil ikke gå nærmere inn på det. Jeg vil ikke promotere filmen med å selge meg selv og min historie. Den er irrelevant. Filmen handler først og fremst om forholdet mellom to brødre, sier Kavousi.

Personlig

Også Sutharsan Balasubramaniam (26) har laget kortfilm basert på sin personlige historie. Familien hans flyktet fra Sri Lanka til Norge da Sutharsan var tre år.

– Inspirasjonen til «Løshunder» er tatt fra min egen bakgrunn, som andregenerasjons innvandrer, sier Sutharsan.

«Løshunder» er hans eksamensfilm fra filmskolen i Estland, der han nå fullfører en mastergrad. Han har også studert ved filmskolen i Lillehammer og regissert flere kortfilmer tidligere.

– Vi ser en ny generasjon filmskapere som i likhet med meg kom til Norge på 80-tallet. Nå er vi kommet i en alder hvor vi er istand til å uttrykke våre opplevelser av å vokse opp i en kultur som er helt annerledes fra våre foreldres, sier Sutharsan.

Vil lage langfilm

Det norske kortfilm-miljøet har ofte vært en utklekkingsanstalt for spillefilm-regissører, og både Haq, Sutharsan og Kavousi jobber med spillefilmprosjekter.

– Jeg holder på med flere langfilmmanus, ett av dem med er tematisk beslektet med «Skylappjenta». Jeg håper dette bare er starten, og at jeg kan få regissere en spillefilm i framtiden, sier Iram Haq.

Sutharsan håper å spillefilmdebutere innen 2011.

– Jeg jobber med manus både innen sci fi- og skrekk-sjangeren, og med manus som er knyttet til innvandring og flerkulturelle temaer. Jeg er ikke redd for å bli sett på som «innvandrer-regissør». Jeg er i starten av min karriere, og vet at jeg vil markere meg med andre filmer og andre temaer i framtiden.

Mer fra Dagsavisen