Kultur

En flammende vinter

Det nyetablerte Flamme forlag brenner for de uærbødige bøkene. Nå presenterer de en variert vinterkatalog.

De to litterære entusiastene Nils-Øivind Haagensen og Bendik Wold, som driver forlaget, er opptatt av å bane vei for den mer uærbødige og «skabbete» litteraturen. I går viste de fram en bokliste som strekker seg helt fram mot pinse neste år.

I vindusposten hadde de plassert forfatteren Frode Grytten, som er en av flere etablerte og noen uetablerte forfattere på lista. Grytten har laget boka «Det norske huset» i samarbeid med fotografen Jens Hauge. Huset i dette tilfelle er et bredt utvalg av den kjente norske «plankehytta». Gjennom flere år har Hauge dokumentert plankehytter i alle former i alle deler av landet, og Grytten har satt tekst til. Boka kommer i april, og er altså en av de siste utgivelsene i vinterkatalogen.

Allerede i november introduseres debutanten Ole-Petter Arneberg og hans bok «Mepåno». Arneberg er 20 år gammel og har skrevet korttekster.

I januar kommer forleggerne Haagensen og Wold selv på banen med boka «Brenn ned skiten», en samling artikler og essays fra duoens langvarige innsats i media. Samtidig presenteres Flammes første oversettelse: Danske Pablo Llambias roman «... rasende...», som er oversatt av Trude Marstein. Og forleggerne nøyer seg ikke med den ene oversettelsen, men arbeider også med en hel gjendiktningsserie, med navn som svenske Sonja Åkesson, Michael Ondatjee, og Norman Mailer. Deretter er det duket for forfatteren Frank Lande, han som skaffet seg stor oppmerksomhet ved å debutere med en roman som het nettopp, ja «Frank Lande». Denne gangen nøyer han seg med å formidle andres følelser og meninger omkring temaer som sex og troskap i boka «Intervjuer».

Espen Grønlie kaster seg over samtidslitteraturen og den norske innkjøpsordningen i boka «Litteraturens hvite kube – norsk prosa etter fortellingen», der han stiller noen ubehagelige spørsmål og kanskje også gir noen ubehagelige svar.

Når det gjelder forlagets varemerke, singlene, ble det i går forsikret at disse skal fortsette å komme parallelt med andre bøker.

To nye singler er klare i disse dager: Paal Bjelke Andersen har skrevet «Til folket», der han har tatt for seg noen kjente politiske nyttårstaler, og Frank Lande bidrar med kortnovellen «Anti-amygdala».

Mer fra Dagsavisen