Kultur

Dagsavisen i krig mot Frp

Sjefredaktøren forsvarer at Dagsavisen ryddet forsiden til skrekk og advarsel for alle som håper på Frp-regjering neste høst.

En helt hvit forside med teksten «Fremskrittspartiet vil legge ned Dagsavisen og strupe støtten til norsk kultur» preget Dagsavisens lørdagsforside under avislogoen. Over logoen var det bare funnet plass til tre henvisninger til kronikker og kommentarer.

– Det er ikke ofte vi rydder forsiden på denne måten for én enkelt sak, men når Fremskrittspartiet setter øverst på sin liste å få fjernet produksjonsstøtten til de meningsbærende avisene, så er det en dramatisk situasjon som vi mener vi må gjøre leserne oppmerksomme på, sier sjefredaktør Carsten Bleness til NTB.

Inne i avisen varsler Frps kulturpolitiske talsmann Ulf Erik Knudsen en brå død for både Dagsavisen, Vårt Land og Nationen, dersom Frps regjeringsplan lykkes. Alle de tre avisene er helt avhengige av pressestøtten for at de skal overleve.

– Meningsløs

Knudsen mener de meningsbærende avisene må gjøre seg mer salgbare. Han sier rett ut at han ikke kan forstå hvorfor vi skal bruke statlige midler på det han kaller partiavisene til Ap, KrF og Sp. Bleness kaller begrunnelsen meningsløs.

– Dette handler ikke om å selge avisen, men å tilby leserne andre aviser enn de som annonsørene satser på. Dette er et voldsomt angrep på mediemangfoldet og pressefriheten i Norge. Vi ønsker å gjøre befolkningen oppmerksomme på hva som skjer hvis Fremskrittspartiet kommer i regjeringsposisjon, sier Bleness.

Så mye som 25 prosent av avisens inntektsgrunnlag tilføres gjennom pressestøtten. Bleness sier det ikke er mulig for aviser som Dagsavisen, Vårt Land, Nationen og Klassekampen å overleve når man fjerner en så stor del av inntektsgrunnlaget deres.

– Dagsavisen er landets mest uavhengige avis, den eier seg selv og kjemper hvert eneste år for å holde sine budsjetter. Et så massivt kutt vil mest sannsynlig bety slutten for avisen, sier Dagsavisen-redaktøren.

251 millioner

Med Frp ved roret er Bleness´ skrekkscenario et syltynt avismangfold der de eneste riksavisene som vil overleve er de to Schibsted-avisene VG og Aftenposten.

– Jeg tror de fleste velgere synes det er bra at man har mange aviser å velge mellom. Jeg tror nok ikke folk er klar over hva som blir konsekvensen av å få Fremskrittspartiet i regjeringsposisjon, sier Bleness.

251 millioner kroner i pressestøtte ble fordelt på 139 forskjellige aviser i 2007. Mest av alle tilfalt nettopp Dagsavisen, som kunne spe på 41,3 livsviktige millioner kroner i inntektsposten. Vårt Land ble tilgodesett med 32,8 millioner, mens Nationen fikk 23,8 millioner og Klassekampen 17,4 millioner.

Aviser som Bergensavisen og Rogalands Avis er også avhengige av pressestøtten. Mens Bergensavisen fikk 31,7 millioner for 2007, fikk Rogalands Avis 12,8 millioner kroner.

Selv om Carsten Bleness lover en objektiv avis i tiden fram mot valget, innrømmer han at det ikke er mange Frp-velgere i hans redaksjon.

– Nei, ikke som jeg kjenner til, avslutter han.

Mer fra Dagsavisen