UTSTILLING
«Statens 120. Høstutstilling»
Kunstnernes hus
Kvinnene og maleriet dominerer i årets Høstutstilling som er den 120. i rekken. Mange ulike tema ble nevnt som innfallsport til årets Høstutstilling av juryleder Samir Mkadmi under pressevisningen. Blant disse var tema som konsumkultur, kunstverdenen, ensomhet, urbanitet, terror, krig og vold. Mens fjorårets Høstutstilling for en stor del var tydeligere inndelt i tema og mer gjennomarbeidet enn hva som er vanlig for Høstutstillingen, er årets utstilling en tilbakevending til en mer kaotisk utstillingsform hvor et stort mangfold av uttrykk får eksistere side om side. Spesielt gjelder dette de to overlyssalene i byggets andre etasje, hvor det er relativt krevende å sile inntrykkene fra alle de ulike bidragene som stilles opp mot hverandre.
Krig, terror og politikk
Det er som nevnt en sterkt sammensatt Høstutstilling en møter i andre etasje av Kunstnernes Hus. Likevel er det enkelte tema som peker seg tydeligere ut i disse to salene enn andre, og dette er helt klart krigsretorikk og politiske observasjoner av samtiden. Espen Henningsen og Lars Kjemphols «Warfare is the health of the nation» framstår nesten som en parafrase over Per Kleivas helikopterbilde. Ronald Lohnes «Beautiful people» skildrer krigens groteske ansikt gjennom tegneserieretorikk. Marius Wangs «Untitled power» er et annet kraftfullt bilde på krigføring og undertrykkelse. Det er imidlertid også innslag av helt annen art her i andre etasje, som Ketil Nergaard og Pierre Lionel Mattes noe navlebeskuende kryssord som er et slags «whos who» i kunstverdenen. Småmorsomt, men ikke mer. Verdt å nevne herfra er også Åstes burleske performance bamsedrakt, hvor de hyggelige teddybjørnene blir alt annet enn koselige kosedyr når de former en hel kåpe&
Kvinner og videokunst
I første etasje hersker et mye ryddigere uttrykk. Her er utstillingen todelt, i en avdeling er det tilrettelagt for visning av videoverker, noe som fungerer godt. Den andre delen av utstillingen i første etasje består av en sal hvor kvinnene klart dominerer uttrykksmessig og tematisk. Her er alt fra modernistisk inspirerte kvinneskildringer i form av maleri via feministiske bidrag som Anne Karin Jortveits installasjon av filleryer og Marit Helen Akslens «Gul kjole» formet av skjortesnipper, til mer humoristiske bidrag som Anna Daniells «Jente og hund» som er ment som en ironisk kommentar til Ringnes planlagte skulpturpark. Høydepunktet her er Vanna Bowles tegning/skulptur hvor en kvinnekropp trenger seg ut av tegningen og blir tredimensjonal.
Beuys og kunst
I årets Høstutstilling er det ETT bidrag som står seg til de grader mye sterkere enn alle de andre, og det er Camilla L Haukedals (f. 1980) videoarbeid «To all the important people». Jeg antar at det er kunstneren selv som ved hjelp av videofikling har iscenesatt en samtale mellom seg selv og en av 1900-tallets største kunstgenier og kultfigur, Joseph Beuys. Med slagordet «enhver er en kunstner» utfordret Beuys synet på hva kunst er. Kunstneriske prosesser viste hvordan det sto enhver fritt å forme sin egen virkelighet. Beuys skapte en myte som han bygget en stor del av sin kunstproduksjon rundt, og i Camilla Haukedals samtale framstår hun selv som en ung, maktbegjærlig kunststudent som kun er ute etter nøkkelen til suksess og berømmelse idet hun ber mesteren om å fortelle eventyret hun selv kan bruke for å bli berømt. Videoverket er morsomt og samtidig en skarpsindig intelligent observasjon av både kunstproduksjon og samtidens fokus på berømmelse og stjernestatus.
Hummer og kanari
Høstutstillingen som fenomen er enestående ved sin åpenhet, og ifølge Høstutstillingens ansatte den eneste gjenlevende av Europas salongutstillinger. Her er ikke nødvendigvis takhøyden så høy da ett av kriteriene for utstillingen er at den skal vise bredden av det som produseres i samtiden. Hummer og kanari er kjennetegnet for Høstutstillingen, noe den også bærer preg av i år. Undertegnede syntes dessverre at årets utstilling inneholdt skuffende få gledelige overraskelser, men vi skal ikke sørge for mye over det i den ellers sterke utstillingshøsten.