Kultur

Tidenes beste norske plater

Nå kårer Dagsavisen/Nye Takter tidenes 30 beste norske plater.

Sommeren 1977 kom det første nummeret av Nye Takter, den første og den lengstlevende av de norske musikkavisene som fikk så stor innflytelse på norske medier utover 70- 80- og 90-tallet. Fra starten som frittstående månedsmagasin, via oppkjøpet fra Arbeiderbladet i 1984, til dagens tilværelse som ukentlig musikkseksjon i Dagsavisen, har Nye Takter vært et varemerke for god musikkjournalistikk. Gjennom alle disse 30 årene har Nye Takter vist et særlig ansvar for den norske musikken, i tider hvor andre medier har vært mer opptatt av internasjonale stjerners klær, hårsveiser og kjærester. Nå på 2000-tallet er vi inne i en gullalder for norsk musikk, både kunstnerisk og kommersielt. Da føles det naturlig å oppsummere 30 år med Nye Takter ved å kåre tidenes 30 beste norske plater.

Gode plater

Disse 30 titlene sammenfatter både norsk pophistorie, og de estetiske preferansene som har gitt Nye Takter sin identitet. Bredden har alltid vært selvsagt for Nye Takter, og målet har alltid vært å finne det beste fra alle verdener. Bare i løpet av de første 10 titlene på lista er vi innom pop, deathpunk, black metal, jazz og viser, og slik vil det fortsette. Men felles for platene vi har valgt ut er at de alle har påvirket norsk popmusikks utvikling. Det er vesentlige plater, det er nyskapende plater, men viktigst av alt: Det er gode plater som gir like store lytteropplevelser nå som da de kom ut. Det er ikke nødvendigvis en liste over Norges viktigste artister eller Norges beste låter, men over de beste albumene. Nå som mange hevder at albumepoken er over, kan lista også minne om den særegne kraften som oppstår gjennom en samling sanger, lyder eller stykker satt sammen etter hverandre.

Debatt

Vi publiserer denne lista over tre tirsdager: De ti første i dag – fra trettiende til tjuendeplass, og de ti siste tirsdag 19. juni. Da vil det bli annonsert hvem som har laget norgeshistoriens aller beste plate, ifølge oss. For lista er vår – Nye Takters hovedanmeldere, som til sammen har over 60 års erfaring som plateanmeldere (og dermed snart er moden for AFP).

Men en manns kanon er en annen kvinnes vannpistol, og heller ikke vår topp 30 vil utgjøre noen definitiv sannhet. Debatten fortsetter rundt de tusen popquiz-bord – og på Dagsavisens nettsider.

Nyeste fra Dagsavisen.no: